Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Obieranie kiełbasy

Grupy

Szukaj w grupach

 

Obieranie kiełbasy

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-09-26 20:19:05

Temat: Re: Obieranie kiełbasy
Od: "Aska" <a...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Witam wszystkich!
> Mam pytanie jak w temacie. Czy macie jakieś swoje sposoby na obieranie
kiełbas
> krakowskiej żywieckiej itd. Generalnie chodzi mi o te grube które są w czymś
> niejadalnym a ciężko ściągalnym. Pytanie może śmieszne i dziwne ale za
każdym
> razem jak kupuję taką kiełbasę to bluzgam niemiłosiernie przy obieraniu. Ja
> znam otóż jeden sposób na taką kiełbasę. Mogę ją przestać kupować ale
> chciałabym spróbować na początek rozwiązań mniej radykalnych.
>
> Pozdrawiam
> Aga


kroisz na plasterki, nacinasz z jednej strony ,nożem podwazasz i pięknie
schodzi - nigdy nie mialam problemów ze zdejmowaniem skórki z krakowskiej

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-09-26 20:53:59

Temat: Re: Obieranie kiełbasy
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

Le dimanche 26 septembre 2004 ŕ 21:18:28, Pluszowy a écrit :

> In article <1...@n...onet.pl>,
> a...@o...pl says...
>> Czy macie jakieś swoje sposoby na obieranie kiełbas
>> krakowskiej żywieckiej itd.
> Ja kupuje w sklepie jak tylko ja przywioza i zanim zdarzy podeschnac -
> wtedy sie bardzo latwo obiera.

A czy nie jest to przypadkiem skorka jadalna, w tym wypadku ?
(bo plastik zazwyczaj nie wysycha...)



Ewcia


--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-26 22:02:57

Temat: Re: Obieranie kiełbasy
Od: "waldek" <A...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

===
To coś, co nazywacie kiełbasą krakowską, ma z nią tyle wspólnego, co muł
(szlam) z mułem (upartym) - znaczy, nazwę.

Ostatni raz jadłem krakowską w 1992 lub 1993. Żałuję, bo to była
niewątpliwie najlepsza kiełbasa, jaką ludzkość w swej długiej historii
potrafiła wytworzyć.

Potem zaczęto pakować w plastikowe wałki sam szajs i nalepiać na to
etykietki z nazwą krakowskiej. Jestem spokojnym człowiekiem, ale za to bym
pasy ze skóry darł i żywym ogniem przypalał. To zbrodnia przeciwko
ludzkości. IPN powinien się zająć sprawą profanacji naszych dóbr narodowych,
a wzorzec krakowskiej powinien spocząć na Wawelu.

waldek
===

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-27 05:50:49

Temat: Re: Obieranie kiełbasy
Od: "walkie!" <w...@w...wroclaw.net.com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik waldek napisał:
> ===
> To coś, co nazywacie kiełbasą krakowską, ma z nią tyle wspólnego, co muł
> (szlam) z mułem (upartym) - znaczy, nazwę.
>
> Ostatni raz jadłem krakowską w 1992 lub 1993. Żałuję, bo to była
> niewątpliwie najlepsza kiełbasa, jaką ludzkość w swej długiej historii
> potrafiła wytworzyć.
>
> Potem zaczęto pakować w plastikowe wałki sam szajs i nalepiać na to
> etykietki z nazwą krakowskiej. Jestem spokojnym człowiekiem, ale za to bym
> pasy ze skóry darł i żywym ogniem przypalał. To zbrodnia przeciwko
> ludzkości. IPN powinien się zająć sprawą profanacji naszych dóbr narodowych,
> a wzorzec krakowskiej powinien spocząć na Wawelu.
>
> waldek
> ===
>
tu sie zgadzam w calej rozciaglosci...
Krakowska ta z mojego dziecinstwa nie jest ta krakowska z teraz. mialam
dostep do swiezej kielbasy dawnej gdyz mieszkalam w Krakowie - teraz jak
widze mutacje krakowskiej pod tytulem krakowska parzona to az mnie mdli
ale z niej flak schodzi dobrze ;P

natomiast teraz, w podkrakowskich Liszkach jest produkowana inna
znakomita kielbasa - lisiecka. charakteryzuje sie ona bardzo gdubym
mieleniem, wlasciwie ona chyba mielona nie jest a sa w niej kawalki
miesa, dosc duze po prostu krojone. smakuje takze wybornie. jesli ktos
bedzie mial okazje sprobowac - szczerze polecam - niestety we Wroclawiu
jej nie znalazlam.

--
* Justyna - walkie!
* http://walkie.cegla.art.pl & http://shanties.art.pl
* http://www.grupa.szantymaniak.pl/?walkie!
* Nawet ząb bywa wstawiony!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-27 06:48:55

Temat: Re: Obieranie kiełbasy
Od: "Iwona" <i...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Aga G." <a...@o...pl> napisał w wiadomości
news:1499.00000879.4156bf7e@newsgate.onet.pl...
> Witam wszystkich!
> Mam pytanie jak w temacie. Czy macie jakieś swoje sposoby na obieranie
kiełbas
> krakowskiej żywieckiej itd. Generalnie chodzi mi o te grube które są w
czymś
> niejadalnym a ciężko ściągalnym. Pytanie może śmieszne i dziwne ale za
każdym
> razem jak kupuję taką kiełbasę to bluzgam niemiłosiernie przy obieraniu.
Ja
> znam otóż jeden sposób na taką kiełbasę. Mogę ją przestać kupować ale
> chciałabym spróbować na początek rozwiązań mniej radykalnych.
>
> Pozdrawiam
> Aga
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl


Witam !
A ja pracuje w sklepie i skórka z kiełbas jest ściagana każdemu klientowi bo
za chwilę jest pytanie : "a czy pani mi ściągnęła skórkę?". Jeżeli nie to
klient kiełbasy nie kupuje i jest problem. Takich teraz mamy wybrednych
klientów. Czasami stoi sie nad kiełbasą 10 min. bo zależy jaka kiełbasa a w
tym czasie mozna obsłużyć 3 klientów.
A kolejka stoi ale co mi tam "klient nasz pan".
Iwona


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-27 09:32:09

Temat: Re: Obieranie kiełbasy
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

walkie! napisał(a):
> Użytkownik waldek napisał:
>> ===
>> To coś, co nazywacie kiełbasą krakowską, ma z nią tyle wspólnego, co
>> muł (szlam) z mułem (upartym) - znaczy, nazwę.
>>
>> Ostatni raz jadłem krakowską w 1992 lub 1993. Żałuję, bo to była
>> niewątpliwie najlepsza kiełbasa, jaką ludzkość w swej długiej
>> historii potrafiła wytworzyć.
>>
>> Potem zaczęto pakować w plastikowe wałki sam szajs i nalepiać na to
>> etykietki z nazwą krakowskiej. Jestem spokojnym człowiekiem, ale za
>> to bym pasy ze skóry darł i żywym ogniem przypalał. To zbrodnia
>> przeciwko ludzkości. IPN powinien się zająć sprawą profanacji
>> naszych dóbr narodowych, a wzorzec krakowskiej powinien spocząć na
>> Wawelu.
>>
>> waldek
>> ===
>>
> tu sie zgadzam w calej rozciaglosci...
> Krakowska ta z mojego dziecinstwa nie jest ta krakowska z teraz.
> mialam dostep do swiezej kielbasy dawnej gdyz mieszkalam w Krakowie -
> teraz jak widze mutacje krakowskiej pod tytulem krakowska parzona to
> az mnie mdli ale z niej flak schodzi dobrze ;P
>
> natomiast teraz, w podkrakowskich Liszkach jest produkowana inna
> znakomita kielbasa - lisiecka. charakteryzuje sie ona bardzo gdubym
> mieleniem, wlasciwie ona chyba mielona nie jest a sa w niej kawalki
> miesa, dosc duze po prostu krojone. smakuje takze wybornie. jesli ktos
> bedzie mial okazje sprobowac - szczerze polecam - niestety we
> Wroclawiu jej nie znalazlam.
===
Jest w Astrze na Legnickiej po 29zł. Rzeczywiście niezła, ale do krakowskiej
(tej prawdziwej) i tak się nie umywa. No i ta cena.

waldek
===

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-27 16:43:08

Temat: Re: Obieranie kiełbasy
Od: "Sentex" <u...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "fata" <f...@a...pl> napisał w wiadomości
news:cj6ql1$c8k$1@atlantis.news.tpi.pl
>
> Nie wierzę... ;-)
>
> fata

Ja też ;D

--
Sentex

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-27 17:29:32

Temat: Re: Obieranie kiełbasy
Od: "walkie!" <w...@w...wroclaw.net.com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik waldek napisał:


> ===
> Jest w Astrze na Legnickiej po 29zł. Rzeczywiście niezła, ale do krakowskiej
> (tej prawdziwej) i tak się nie umywa. No i ta cena.
>
> waldek
> ===
>
moim zaniem jest numer 1
tyle ze do Astry mam tak nie po drodze ze hej, nic tam nie ma co by mnie
moglo ciagnac :]
a co do ceny....w Krakowie jednak jest zdecydowanie tansza, a u mnie na
wsi juz w ogole tania...w Wadowicach czy Kalwarii kosztuje ok 15-15 PLN

--
* Justyna - walkie!
* http://walkie.cegla.art.pl & http://shanties.art.pl
* http://www.grupa.szantymaniak.pl/?walkie!
* Nawet ząb bywa wstawiony!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-27 17:31:20

Temat: Re: Obieranie kiełbasy
Od: "walkie!" <w...@w...wroclaw.net.com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik walkie! napisał:


>>
> moim zaniem jest numer 1
> tyle ze do Astry mam tak nie po drodze ze hej, nic tam nie ma co by mnie
> moglo ciagnac :]
> a co do ceny....w Krakowie jednak jest zdecydowanie tansza, a u mnie na
> wsi juz w ogole tania...w Wadowicach czy Kalwarii kosztuje ok 15-15 PLN
>
mialo byc 15-17 PLN

--
* Justyna - walkie!
* http://walkie.cegla.art.pl & http://shanties.art.pl
* http://www.grupa.szantymaniak.pl/?walkie!
* Nawet ząb bywa wstawiony!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-27 19:06:00

Temat: Re: Obieranie kiełbasy
Od: "@nn" <a...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "walkie!" <w...@w...wroclaw.net.com.pl> napisał w
wiadomości news:cj89nq$1nj7$1@wroclaw.net.pl...

> tu sie zgadzam w calej rozciaglosci...
> Krakowska ta z mojego dziecinstwa nie jest ta krakowska z teraz.
> mialam dostep do swiezej kielbasy dawnej gdyz mieszkalam w Krakowie -
> teraz jak widze mutacje krakowskiej pod tytulem krakowska parzona to
> az mnie mdli
> ale z niej flak schodzi dobrze ;P
>
> natomiast teraz, w podkrakowskich Liszkach jest produkowana inna
> znakomita kielbasa - lisiecka. charakteryzuje sie ona bardzo gdubym
> mieleniem, wlasciwie ona chyba mielona nie jest a sa w niej kawalki
> miesa, dosc duze po prostu krojone. smakuje takze wybornie. jesli
> ktos bedzie mial okazje sprobowac - szczerze polecam - niestety we
> Wroclawiu jej nie znalazlam.
>
To jest chyba najlepsza kiełbasa jaką jadłam w ostatnim
dziesięcioleciu, niestety u nas w Głogowie jest po 27 pln
ania


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

mrozenie twarogu
Test programu AnoMail
Gotowanie kukurydzy
prosba o przepis
komunia

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »