Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Gira litewska (dla Ramzes)

Grupy

Szukaj w grupach

 

Gira litewska (dla Ramzes)

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-11-09 19:13:58

Temat: Re: Gira litewska (dla Ramzes)
Od: "MechaGodzilla" <m...@n...pl.NOSPAM> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Bozena" <b...@s...pw.edu.pl> napisał w wiadomości
news:9sh9qo$sc3$1@sunsite.icm.edu.pl...
> Obiecalam kilka dni temu Ramzes przepis na kwas chlebowy. Podam przepis na
> taki, co kiedys robila babcia. W ksiazce jeszcze znlazlam przepisy na
kwas:
> Kwas chlebowy.
>
> 1 kg suchego chleba (najlepiej oczywiscie pasuje czarny litewski, ale
mysle,
> ze bedzie dobrze rowniez ze zwyklym zytnim razowcem)
> 10 litrow wody
> 800gr cukru
> 40 gr drozdzy
> rodzynki
> szczypta miety (mozna i bez)
>
> Kromki chleba wrzuic do piekarnika i suszyc, az beda lekko "przypalone".
> Suchy chleb zalac wrzatkiem, dodac miete i odstawic. Po 24 godz.
przecedzic,
> wsypac cukier, wlac roztarte z cukremi odrobina plynu drozdze, wymieszac i
> postawic w cieplym miejscu. Gdy zacznie "chodzic", trzeba zbierac
> pojawiajaca sie piane. Gdy juz sie "wychodzi", rozlac do butelek, dodajac
do
> kazdej 2-3 rodzynki, dobrze zakorkowac. Postawic w cieple, na jutro juz
> mozna pic (najlepszy jest schlodzony). Im dluzej stoi tym jest lepszy, w
> chlodnym miejscu kwas mozna trzymac do ok. 1 miesiaca.
>
> Bozenka z Wilna :o)


super ze w koncu ten przepis tu sie znalazl:)

Mechcia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-11-09 19:13:59

Temat: Gira litewska (dla Ramzes)
Od: "Bozena" <b...@s...pw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

Obiecalam kilka dni temu Ramzes przepis na kwas chlebowy. Podam przepis na
taki, co kiedys robila babcia. W ksiazce jeszcze znlazlam przepisy na kwas:
zurawinowy
chlebowo - owocowy
jablkowy
z suszonych jablek
cytrynowy
jeczmienny
kminkowy
Jakby ktos by zainteresowany, to dajcie znac - wklepie :o)

Kwas chlebowy.

1 kg suchego chleba (najlepiej oczywiscie pasuje czarny litewski, ale mysle,
ze bedzie dobrze rowniez ze zwyklym zytnim razowcem)
10 litrow wody
800gr cukru
40 gr drozdzy
rodzynki
szczypta miety (mozna i bez)

Kromki chleba wrzuic do piekarnika i suszyc, az beda lekko "przypalone".
Suchy chleb zalac wrzatkiem, dodac miete i odstawic. Po 24 godz. przecedzic,
wsypac cukier, wlac roztarte z cukremi odrobina plynu drozdze, wymieszac i
postawic w cieplym miejscu. Gdy zacznie "chodzic", trzeba zbierac
pojawiajaca sie piane. Gdy juz sie "wychodzi", rozlac do butelek, dodajac do
kazdej 2-3 rodzynki, dobrze zakorkowac. Postawic w cieple, na jutro juz
mozna pic (najlepszy jest schlodzony). Im dluzej stoi tym jest lepszy, w
chlodnym miejscu kwas mozna trzymac do ok. 1 miesiaca.

Bozenka z Wilna :o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200
http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
========================================
Galeria grupy: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
Archiwum: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
========================================


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-09 20:01:13

Temat: Odp: Gira litewska (dla Ramzes)
Od: "Ramzes" <w...@w...krakow.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Bozena <b...@s...pw.edu.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9sh9qo$sc3$...@s...icm.edu.pl...
> Obiecalam kilka dni temu Ramzes przepis na kwas chlebowy. Podam > Bozenka
z Wilna :o)
> Bożenko jesteś wielka, serdeczne dzięki,produkcja ruszy w sobotę.
Pozdrawiam pijany już na samą myśl Ramzes.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-09 20:52:41

Temat: Re: Gira litewska (dla Ramzes)
Od: "Bozena" <b...@s...pw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

> > Bożenko jesteś wielka, serdeczne dzięki,produkcja ruszy w sobotę.
> Pozdrawiam pijany już na samą myśl Ramzes.

No, no, no... az tak sie nie podniecaj.... ten napoj jest calkowicie
bezprocentowy ;o))

Bozenka z Wilna :o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200
http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
========================================
Galeria grupy: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
Archiwum: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
========================================


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-10 09:06:09

Temat: Re: Gira litewska (dla Ramzes)
Od: <g...@c...jussieu.fr> szukaj wiadomości tego autora

> Obiecalam kilka dni temu Ramzes przepis na kwas chlebowy. Podam przepis na
> taki, co kiedys robila babcia. W ksiazce jeszcze znlazlam przepisy na kwas:
> zurawinowy
> chlebowo - owocowy
> jablkowy
> z suszonych jablek
> cytrynowy
> jeczmienny
> kminkowy
> Jakby ktos by zainteresowany, to dajcie znac - wklepie :o)

Bozenko z Wilna,

TAK, TAK, TAK, JA PROSZE KMINKOWY!!!!! Usilnie prosze!

Pozdrawiam w to sobotnie przedpoludnie

Grzegorz

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-10 12:31:02

Temat: Napoj kminkowy
Od: "Bozena" <b...@s...pw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

> TAK, TAK, TAK, JA PROSZE KMINKOWY!!!!! Usilnie prosze!
>
> Pozdrawiam w to sobotnie przedpoludnie
>
> Grzegorz

Na razie podam Ci szybki napoj kminkowy, ktory nie tak dawno podalam na
priv, a gire wklepie wieczorkiem.

12gr kminu, 2 1/2 szkl. soku jablkowego, 1 1/2 szkl. wody, cukier do smaku.
Kmin zalej wrzatkiem i zostaw na ok. 2-3 godz. Potem przecedz, ostudz, dodaj
sok i cukier.

Bozenka z Wilna :o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200
http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
========================================
Galeria grupy: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
Archiwum: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
========================================



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-10 17:09:26

Temat: Gira kminkowa
Od: "Bozena" <b...@s...pw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

Obiecany przepis na kwas kminkowy. Przepis jest calkowicie nie wyprobowany,
wiec bardzo prosze o krotkie sprawozdanie ;o)

300gr kminku
800gr cukru
40gr drozdzy
10 litrow wody

Kminek umyc, zalac zimna woda i pogotowac ok. 30 min. Przecedzic. Wsypac
cukier. Gdy juz wystygnie dodac roztarte z cukrem i drozdze. Kwas trzymac
1-2 dni w cieplym miejscu, potem rozlac do butelek, dobrze zakorkowac i na
2-3 dni do jakiegos chlodnego pomieszczenia.

Ciekawa jestem, jak bedzie smakowalo...

Bozenka z Wilna :o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200
http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
========================================
Galeria grupy: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
Archiwum: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
========================================


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Kto prosil karmelizowane kartofelki??
śledzie w kożuchu
NALEŚNIKI WEGETARIAŃSKIE pychotka :))
warzywa jak zapalki 2
Makowiec z grubą warstwą maku na wierzchu

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »