« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-11-09 19:13:58
Temat: Re: Gira litewska (dla Ramzes)
Użytkownik "Bozena" <b...@s...pw.edu.pl> napisał w wiadomości
news:9sh9qo$sc3$1@sunsite.icm.edu.pl...
> Obiecalam kilka dni temu Ramzes przepis na kwas chlebowy. Podam przepis na
> taki, co kiedys robila babcia. W ksiazce jeszcze znlazlam przepisy na
kwas:
> Kwas chlebowy.
>
> 1 kg suchego chleba (najlepiej oczywiscie pasuje czarny litewski, ale
mysle,
> ze bedzie dobrze rowniez ze zwyklym zytnim razowcem)
> 10 litrow wody
> 800gr cukru
> 40 gr drozdzy
> rodzynki
> szczypta miety (mozna i bez)
>
> Kromki chleba wrzuic do piekarnika i suszyc, az beda lekko "przypalone".
> Suchy chleb zalac wrzatkiem, dodac miete i odstawic. Po 24 godz.
przecedzic,
> wsypac cukier, wlac roztarte z cukremi odrobina plynu drozdze, wymieszac i
> postawic w cieplym miejscu. Gdy zacznie "chodzic", trzeba zbierac
> pojawiajaca sie piane. Gdy juz sie "wychodzi", rozlac do butelek, dodajac
do
> kazdej 2-3 rodzynki, dobrze zakorkowac. Postawic w cieple, na jutro juz
> mozna pic (najlepszy jest schlodzony). Im dluzej stoi tym jest lepszy, w
> chlodnym miejscu kwas mozna trzymac do ok. 1 miesiaca.
>
> Bozenka z Wilna :o)
super ze w koncu ten przepis tu sie znalazl:)
Mechcia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-11-09 19:13:59
Temat: Gira litewska (dla Ramzes)Obiecalam kilka dni temu Ramzes przepis na kwas chlebowy. Podam przepis na
taki, co kiedys robila babcia. W ksiazce jeszcze znlazlam przepisy na kwas:
zurawinowy
chlebowo - owocowy
jablkowy
z suszonych jablek
cytrynowy
jeczmienny
kminkowy
Jakby ktos by zainteresowany, to dajcie znac - wklepie :o)
Kwas chlebowy.
1 kg suchego chleba (najlepiej oczywiscie pasuje czarny litewski, ale mysle,
ze bedzie dobrze rowniez ze zwyklym zytnim razowcem)
10 litrow wody
800gr cukru
40 gr drozdzy
rodzynki
szczypta miety (mozna i bez)
Kromki chleba wrzuic do piekarnika i suszyc, az beda lekko "przypalone".
Suchy chleb zalac wrzatkiem, dodac miete i odstawic. Po 24 godz. przecedzic,
wsypac cukier, wlac roztarte z cukremi odrobina plynu drozdze, wymieszac i
postawic w cieplym miejscu. Gdy zacznie "chodzic", trzeba zbierac
pojawiajaca sie piane. Gdy juz sie "wychodzi", rozlac do butelek, dodajac do
kazdej 2-3 rodzynki, dobrze zakorkowac. Postawic w cieple, na jutro juz
mozna pic (najlepszy jest schlodzony). Im dluzej stoi tym jest lepszy, w
chlodnym miejscu kwas mozna trzymac do ok. 1 miesiaca.
Bozenka z Wilna :o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200
http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
========================================
Galeria grupy: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
Archiwum: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
========================================
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-09 20:01:13
Temat: Odp: Gira litewska (dla Ramzes)
Użytkownik Bozena <b...@s...pw.edu.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9sh9qo$sc3$...@s...icm.edu.pl...
> Obiecalam kilka dni temu Ramzes przepis na kwas chlebowy. Podam > Bozenka
z Wilna :o)
> Bożenko jesteś wielka, serdeczne dzięki,produkcja ruszy w sobotę.
Pozdrawiam pijany już na samą myśl Ramzes.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-09 20:52:41
Temat: Re: Gira litewska (dla Ramzes)> > Bożenko jesteś wielka, serdeczne dzięki,produkcja ruszy w sobotę.
> Pozdrawiam pijany już na samą myśl Ramzes.
No, no, no... az tak sie nie podniecaj.... ten napoj jest calkowicie
bezprocentowy ;o))
Bozenka z Wilna :o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200
http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
========================================
Galeria grupy: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
Archiwum: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
========================================
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-10 09:06:09
Temat: Re: Gira litewska (dla Ramzes)> Obiecalam kilka dni temu Ramzes przepis na kwas chlebowy. Podam przepis na
> taki, co kiedys robila babcia. W ksiazce jeszcze znlazlam przepisy na kwas:
> zurawinowy
> chlebowo - owocowy
> jablkowy
> z suszonych jablek
> cytrynowy
> jeczmienny
> kminkowy
> Jakby ktos by zainteresowany, to dajcie znac - wklepie :o)
Bozenko z Wilna,
TAK, TAK, TAK, JA PROSZE KMINKOWY!!!!! Usilnie prosze!
Pozdrawiam w to sobotnie przedpoludnie
Grzegorz
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-10 12:31:02
Temat: Napoj kminkowy> TAK, TAK, TAK, JA PROSZE KMINKOWY!!!!! Usilnie prosze!
>
> Pozdrawiam w to sobotnie przedpoludnie
>
> Grzegorz
Na razie podam Ci szybki napoj kminkowy, ktory nie tak dawno podalam na
priv, a gire wklepie wieczorkiem.
12gr kminu, 2 1/2 szkl. soku jablkowego, 1 1/2 szkl. wody, cukier do smaku.
Kmin zalej wrzatkiem i zostaw na ok. 2-3 godz. Potem przecedz, ostudz, dodaj
sok i cukier.
Bozenka z Wilna :o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200
http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
========================================
Galeria grupy: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
Archiwum: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
========================================
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-10 17:09:26
Temat: Gira kminkowaObiecany przepis na kwas kminkowy. Przepis jest calkowicie nie wyprobowany,
wiec bardzo prosze o krotkie sprawozdanie ;o)
300gr kminku
800gr cukru
40gr drozdzy
10 litrow wody
Kminek umyc, zalac zimna woda i pogotowac ok. 30 min. Przecedzic. Wsypac
cukier. Gdy juz wystygnie dodac roztarte z cukrem i drozdze. Kwas trzymac
1-2 dni w cieplym miejscu, potem rozlac do butelek, dobrze zakorkowac i na
2-3 dni do jakiegos chlodnego pomieszczenia.
Ciekawa jestem, jak bedzie smakowalo...
Bozenka z Wilna :o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200
http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
========================================
Galeria grupy: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
Archiwum: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
========================================
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |