Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "MechaGodzilla" <m...@n...pl.NOSPAM>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Gira litewska (dla Ramzes)
Date: Fri, 9 Nov 2001 20:13:58 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 36
Message-ID: <9sh9uh$bc9$1@news.tpi.pl>
References: <9sh9qo$sc3$1@sunsite.icm.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: dhcp17.webnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1005333265 11657 213.25.201.17 (9 Nov 2001 19:14:25 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 9 Nov 2001 19:14:25 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4522.1200
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4522.1200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:80242
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Bozena" <b...@s...pw.edu.pl> napisał w wiadomości
news:9sh9qo$sc3$1@sunsite.icm.edu.pl...
> Obiecalam kilka dni temu Ramzes przepis na kwas chlebowy. Podam przepis na
> taki, co kiedys robila babcia. W ksiazce jeszcze znlazlam przepisy na
kwas:
> Kwas chlebowy.
>
> 1 kg suchego chleba (najlepiej oczywiscie pasuje czarny litewski, ale
mysle,
> ze bedzie dobrze rowniez ze zwyklym zytnim razowcem)
> 10 litrow wody
> 800gr cukru
> 40 gr drozdzy
> rodzynki
> szczypta miety (mozna i bez)
>
> Kromki chleba wrzuic do piekarnika i suszyc, az beda lekko "przypalone".
> Suchy chleb zalac wrzatkiem, dodac miete i odstawic. Po 24 godz.
przecedzic,
> wsypac cukier, wlac roztarte z cukremi odrobina plynu drozdze, wymieszac i
> postawic w cieplym miejscu. Gdy zacznie "chodzic", trzeba zbierac
> pojawiajaca sie piane. Gdy juz sie "wychodzi", rozlac do butelek, dodajac
do
> kazdej 2-3 rodzynki, dobrze zakorkowac. Postawic w cieple, na jutro juz
> mozna pic (najlepszy jest schlodzony). Im dluzej stoi tym jest lepszy, w
> chlodnym miejscu kwas mozna trzymac do ok. 1 miesiaca.
>
> Bozenka z Wilna :o)
super ze w koncu ten przepis tu sie znalazl:)
Mechcia
|