Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!not-for-mail
From: "Bozena" <b...@s...pw.edu.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Gira litewska (dla Ramzes)
Date: Fri, 9 Nov 2001 20:13:59 +0100
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 41
Message-ID: <9sh9qo$sc3$1@sunsite.icm.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: inferno.mikrus.pw.edu.pl
X-Trace: sunsite.icm.edu.pl 1005333144 29059 148.81.93.2 (9 Nov 2001 19:12:24 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 9 Nov 2001 19:12:24 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4807.1700
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4807.1700
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:80240
Ukryj nagłówki
Obiecalam kilka dni temu Ramzes przepis na kwas chlebowy. Podam przepis na
taki, co kiedys robila babcia. W ksiazce jeszcze znlazlam przepisy na kwas:
zurawinowy
chlebowo - owocowy
jablkowy
z suszonych jablek
cytrynowy
jeczmienny
kminkowy
Jakby ktos by zainteresowany, to dajcie znac - wklepie :o)
Kwas chlebowy.
1 kg suchego chleba (najlepiej oczywiscie pasuje czarny litewski, ale mysle,
ze bedzie dobrze rowniez ze zwyklym zytnim razowcem)
10 litrow wody
800gr cukru
40 gr drozdzy
rodzynki
szczypta miety (mozna i bez)
Kromki chleba wrzuic do piekarnika i suszyc, az beda lekko "przypalone".
Suchy chleb zalac wrzatkiem, dodac miete i odstawic. Po 24 godz. przecedzic,
wsypac cukier, wlac roztarte z cukremi odrobina plynu drozdze, wymieszac i
postawic w cieplym miejscu. Gdy zacznie "chodzic", trzeba zbierac
pojawiajaca sie piane. Gdy juz sie "wychodzi", rozlac do butelek, dodajac do
kazdej 2-3 rodzynki, dobrze zakorkowac. Postawic w cieple, na jutro juz
mozna pic (najlepszy jest schlodzony). Im dluzej stoi tym jest lepszy, w
chlodnym miejscu kwas mozna trzymac do ok. 1 miesiaca.
Bozenka z Wilna :o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200
http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
========================================
Galeria grupy: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
Archiwum: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
========================================
|