« poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2014-02-21 15:36:04
Temat: Re: Jakie pszyprawy do buraczka?W dniu 21.02.2014 15:15, Stokrotka pisze:
>
> >>> Matkooo.... A kapusta,
> >> Kapusty należy zrobić dużo na raz, więc i je się ją długo, więc prawie
> >> odpada.
> >Można zrobić tyle, ile potrzeba
> To się nie opłaca, bo kapustę się długo gotuje.
>
> >> pory,
> > Sałatka z pora to niezdrowa ekstrawagancja, por to też dodatek do
> > sałatki, albo doskonałe ważywo do zup itp., ale znowu nie nadaje się
> > jako samodzielny dodatek ważywny do obiadu.
> > jak dla Ciebie sałatka z pora to ekstrawagancja, to żryj buraki.
> NIc nie wniosłeś do tematu.
>
>
>> To się naucz robić dobre ogórki kiszone, moje nie są przesolone
>> (standardowa zalewa - jedna łyżka soli na litr wody) i spokojnie
>> doczekują do robienia nowych w przyszłym roku. Po prostu trzeba używać
>> chrzanu, czosnku, liści dębowych...
> I tonę innej hemi? Wszystkie pszepisy na ogurki , do pszetszymywania na
> zimę mają w składzie bardzo dużo soli.
>
Jakoś moje się przetrzymują nawet ponad rok i nie ma w nich nic sztucznego.
Napiszę Ci matolico prosty przepis:
wrzucasz do słoika kilka kawałków korzenia chrzanu, parę ząbków czosnku,
kilka drobnych cebulek (ja używam siedmiolatkę), dużo kopru (zarówno
pocięte łodygi jak i baldachimy), upychasz ciasno ogóry, na wierzch
dodajesz jeszcze troszkę chrzanu i kopru oraz liście (ja daję liść dębu,
wiśni i czarnej porzeczki) i to wszystko zalewasz wodą z rozpuszczoną
solą w proporcjach 1 łyżka soli na 1 litr wody. Zakręcasz i gotowe. Jak
maż porządne ogórki nie pędzone żadnymi nawozami, to Ci przetrzymają
całą zimę i dłużej.
I przestań pieprzyć o czymś na czym się nie znasz.
GA
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2014-02-21 20:26:08
Temat: Re: Jakie pszyprawy do buraczka?W dniu 2014-02-21 12:52, Stokrotka pisze:
>> pory,
> Sałatka z pora to niezdrowa ekstrawagancja, por to też dodatek do
> sałatki, albo doskonałe ważywo do zup itp., ale znowu nie nadaje się
> jako samodzielny dodatek ważywny do obiadu.
Nie, no... poddaję się. W sztuce racjonalizacji wykrętów pobiłaś mnie na
łopatki :D
>
>> ogórki kiszone ..
> W lutym? Tylko kupne, a własne to dotrwają tylko pszesolone, albo z
> octem, nie pasuje mi ani ocet ani za dużo soli.
Nie wiem co z nimi robisz, ale moje "rodzinne" dożywają spokojnie do
następnego lata.
--
Nie ma na tym świecie bestii podobnej złej kobiecie, chociaż bowiem
wśród czworonogów lew jest najsroższy, a wśród wężów drakon najdzikszy,
to żadnego z nich nie można porównać ze złą kobietą. (Piotr Komes)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2014-02-21 20:28:42
Temat: Re: Jakie pszyprawy do buraczka?W dniu 2014-02-21 15:15, Stokrotka pisze:
> >>> Matkooo.... A kapusta,
> >> Kapusty należy zrobić dużo na raz, więc i je się ją długo, więc prawie
> >> odpada.
> >Można zrobić tyle, ile potrzeba
> To się nie opłaca, bo kapustę się długo gotuje.
To miała być raczej surówka z kapusty, znacznie bardziej lekkostrawna od
gotowanej wzdymającej kapuchy.
--
Nie ma na tym świecie bestii podobnej złej kobiecie, chociaż bowiem
wśród czworonogów lew jest najsroższy, a wśród wężów drakon najdzikszy,
to żadnego z nich nie można porównać ze złą kobietą. (Piotr Komes)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2014-02-21 20:31:18
Temat: Re: Jakie pszyprawy do buraczka?W dniu 2014-02-21 13:11, Anai pisze:
>>>> Jakie pszyprawy pasują do buraczka
>>>> by nie miał właściwości, jakie ma?
>>>>
>>> To znaczy, żeby nie miał czego?
>>> ... bo nie qmam chyba O_o
>>>
>> Stokrotkę chcesz zakumać? Żarty sobie robisz?
> Wiem... głupie :/
> Próbowałam ustalić czy przeszkadza jej to, że jest czerwony, czy to, że
> smakuje jak burak, czy jeszcze co innego - niestety nie raczyła udzielić
> odpowiedzi...
Nie ma to jak dysonans poznawczy - pewnie trzeba jeść bo jest dobry "na
krew", a nie można bo ma coś co Stokroci szkodzi :)
--
Nie ma na tym świecie bestii podobnej złej kobiecie, chociaż bowiem
wśród czworonogów lew jest najsroższy, a wśród wężów drakon najdzikszy,
to żadnego z nich nie można porównać ze złą kobietą. (Piotr Komes)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2014-02-21 21:14:44
Temat: Re: Jakie pszyprawy do buraczka?
>... i to wszystko zalewasz wodą z rozpuszczoną solą w proporcjach 1 łyżka
>soli na 1 litr wody. Zakręcasz i gotowe. Jak maż porządne ogórki nie
>pędzone żadnymi nawozami, to Ci przetrzymają całą zimę i dłużej.
>I przestań pieprzyć o czymś na czym się nie znasz.
Bez zimnej piwnicy nie ma szans by wytszymały do wiosny.
----------------------------------------------------
----------------------------
Jakoś nie mam zimnej piwnicy i wychodzą, w sezonie oczywiście. Zanim wyniosę
do mojej CIEPŁEJ piwnicy mijają często tygodnie.
Wystarczy postawić w domu w zaciemnionym i chłodnym miejscu - podpowiedzieć
ci gdzie w domu jest takie miejsce.
Skończ, już te swoje fantazyjne filozofie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
26. Data: 2014-02-21 21:32:21
Temat: Odp: Jakie pszyprawy do buraczka?
Użytkownik "Stokrotka" <o...@g...pl> napisał w wiadomości
news:53073dfd$0$2219$65785112@news.neostrada.pl...
>
>>>>>>> Jakie pszyprawy pasują do buraczka
>>>>>>> by nie miał właściwości, jakie ma?
>>>>>>
>>>>>> O co Ci chodzi? - buraczka lubię właśnie za to, co ma 3333-)
>>>>>
>>>>> A ja właśnie za to nie lubię.
>>>>
>>>> To nie jedz. Proste :)
>>>
>>> NIe można jeść do obiadu na okrągło marhewnki i brokuła, to nudne.
>>
>> Matkooo.... A kapusta,
> Kapusty należy zrobić dużo na raz, więc i je się ją długo, więc prawie
> odpada.
>
>>cebula,
> To dodatek, nie nadaje się jako samodzielne ważywo do obiadu.
>
>> pory,
> Sałatka z pora to niezdrowa ekstrawagancja, por to też dodatek do sałatki,
> albo doskonałe ważywo do zup itp., ale znowu nie nadaje się jako
> samodzielny dodatek ważywny do obiadu.
>
>> ogórki kiszone ..
> W lutym? Tylko kupne, a własne to dotrwają tylko pszesolone, albo z octem,
> nie pasuje mi ani ocet ani za dużo soli.
Mozesz jeszcze:
- brukselke (z sosem jogurtowym - czosnkowym, koperkowym, pietruszkowym -
pycha),
- brokuly (tez z sosami jak wyzej),
- mizeria,
- fasolka szparagowa - i zielona i zolta, z bulka tarta albo samym maslem,
- pomidorek - z salata, z papryka, z cebulka - do wyboru do koloru,
- salatka z kapusty pekinskiej z ogorkiem, kukurydza, pomidorem
- surowka z kapusty czerwonej (wcale nie musisz od razu kroic calej glowki i
robic jakies masowe ilosci - "uszczerbnieta" kapusta wytrzyma w lodowce
spokojnie tydzien, jak nie dluzej).
Mozliwosci jest mnostwo.
Ostatnio w desperacji z powodu totalnego braku zapasow zrobilam potrawke z
duszonych, utartych na duzych oczkach warzyw: marchewka, pietruszka, seler i
por. Z odpowiednimi przyprawami wyszla bardzo smacznie.
Pozdrawiam
@
---
Ta wiadomość e-mail jest wolna od wirusów i złośliwego oprogramowania, ponieważ
ochrona avast! Antivirus jest aktywna.
http://www.avast.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
27. Data: 2014-02-21 21:35:35
Temat: Odp: Jakie pszyprawy do buraczka?
Użytkownik "Stokrotka" <o...@g...pl> napisał w wiadomości
news:53075f7b$0$2228$65785112@news.neostrada.pl...
>
> >>> Matkooo.... A kapusta,
> >> Kapusty należy zrobić dużo na raz, więc i je się ją długo, więc prawie
> >> odpada.
> >Można zrobić tyle, ile potrzeba
> To się nie opłaca, bo kapustę się długo gotuje.
>
Mozesz zrobic surowke z kiszonej, nie musisz gotowac.
Ale jak juz gotujesz to jezeli posiadasz, uzyj szybkowar.
Natomiast nawet jak nagotujesz tej kapusty ze 3 litry, zawsze mozesz wrzucic
w sloik i zamrozic.
Pozdrawiam
@
---
Ta wiadomość e-mail jest wolna od wirusów i złośliwego oprogramowania, ponieważ
ochrona avast! Antivirus jest aktywna.
http://www.avast.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
28. Data: 2014-02-21 21:43:30
Temat: Odp: Jakie pszyprawy do buraczka?
Użytkownik "Stokrotka" <o...@g...pl> napisał w wiadomości
news:le5dn9$6mt$1@usenet.news.interia.pl...
> Jakie pszyprawy pasują do buraczka
> by nie miał właściwości, jakie ma?
A jakie konkretnie wlasciwosci Ci przeszkadzaja ? Smak ? Zapach ?
Ja nie przepadam za burakami w occie - z tego co wyczytalam w Twoich
postach, Tobie ocet tez nie za bardzo podchodzi.
Moze wiec zrob sobie gotowane, tylko koniecznie w skorce - obierz dopiero po
ugotowaniu, maja wtedy calkowicie inny smak.
I albo w "czystej" postaci pokrojone do obiadu, albo utarte, podsmazone - z
kminkiem, pieprzem, sola. Niektorzy dodaja cytryne, niektorzy cukier - wedle
zyczen i zachcianek :)
Pozdrawiam
@
---
Ta wiadomość e-mail jest wolna od wirusów i złośliwego oprogramowania, ponieważ
ochrona avast! Antivirus jest aktywna.
http://www.avast.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
29. Data: 2014-02-21 21:45:12
Temat: Re: Jakie pszyprawy do buraczka?W dniu 2014-02-21 21:32, @ pisze:
> - surowka z kapusty czerwonej (wcale nie musisz od razu kroic calej
> glowki i robic jakies masowe ilosci - "uszczerbnieta" kapusta wytrzyma w
> lodowce spokojnie tydzien, jak nie dluzej).
Albo modry szałot po ślunsku, czyli ugotowany, z boczkiem i zakwaszony
na czerwono (bossski!) :)
> Mozliwosci jest mnostwo.
> Ostatnio w desperacji z powodu totalnego braku zapasow zrobilam potrawke
> z duszonych, utartych na duzych oczkach warzyw: marchewka, pietruszka,
> seler i por. Z odpowiednimi przyprawami wyszla bardzo smacznie.
Ja sobie wczoraj zrobiłam brokuła na parze z podsmażonym czosnkiem i
papryką, podpieczonymi płatkami migdałów i beszamelem z jednym mini
camembertem. Dla takich dań mogłabym zostać wege :)
A wracając do jarzynek: groszek z papryką, groszek z pomidorem, kalafior
mrożony, sałata lodowa z różnymi dodatkami, seler naciowy np. z
kukurydzą i papryką... seler konserwowy z kukurydzą i ananasem...
Albo mieszankę - marchew, kalarepa, rzodkiew (może być biała) pokrojone
w słupki i z bułeczką... i tak można do rana :)
--
Nie ma na tym świecie bestii podobnej złej kobiecie, chociaż bowiem
wśród czworonogów lew jest najsroższy, a wśród wężów drakon najdzikszy,
to żadnego z nich nie można porównać ze złą kobietą. (Piotr Komes)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
30. Data: 2014-02-21 21:55:55
Temat: Odp: Jakie pszyprawy do buraczka?
Użytkownik "Aicha" <b...@t...ja> napisał w wiadomości
news:le8dsp$1qu$1@usenet.news.interia.pl...
>W dniu 2014-02-21 21:32, @ pisze:
> Albo modry szałot po ślunsku, czyli ugotowany, z boczkiem i zakwaszony na
> czerwono (bossski!) :)
Nie robilam nigdy, ale brzmi baaardzo zachecajaco.
Moglabys sie podzielic przepisem ?
> Ja sobie wczoraj zrobiłam brokuła na parze z podsmażonym czosnkiem i
> papryką, podpieczonymi płatkami migdałów i beszamelem z jednym mini
> camembertem. Dla takich dań mogłabym zostać wege :)
Generalnie brokuly lubia rozmaite kompozycje, ja tez robie czasem z serem -
raz z zoltym, raz z serkiem a la feta, do tego slonecznik prazony (na
polaczenie z migradami nie wpadlam, ale wykorzystam pomysl :)
>
> A wracając do jarzynek: groszek z papryką, groszek z pomidorem, kalafior
> mrożony, sałata lodowa z różnymi dodatkami, seler naciowy np. z kukurydzą
> i papryką... seler konserwowy z kukurydzą i ananasem...
> Albo mieszankę - marchew, kalarepa, rzodkiew (może być biała) pokrojone w
> słupki i z bułeczką... i tak można do rana :)
O wlasnie, kalafior! I seler naciowy! I ananas! Zapomnialam :)
Ogolnie - troche inwencji i naprawde codziennie mozna wykombinowac cos
nowego.
Pozdrawiam
@
---
Ta wiadomość e-mail jest wolna od wirusów i złośliwego oprogramowania, ponieważ
ochrona avast! Antivirus jest aktywna.
http://www.avast.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |