« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-12-07 11:30:28
Temat: Maklowicz - dzisiajWitam
orientujecie się moze gdzie moge spisac przepisy, które podaje Makłowicz,
dzisiaj był pieróg z jabłkiem i pieróg z mięsem i moja mum się bardzo
zainteresowała, ale nie zdążyła spisać.
A może ktoś spisał? Będę wdzięczna za podanie :)
Pozdrowionka,
VIPunia
--
Iwona Jankowska ::: VIPka ::: Vigorous Independent Person'ka
http://www.iwonajankowska.prv.pl ::: http://www.lhama-temple.com
"Panie Boze, strzez mnie od moich przyjaciol,
bo z nieprzyjaciolmi sam sobie poradze"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-12-07 13:16:50
Temat: Re: Maklowicz - dzisiajVIPunia - Iwona Jankowska wrote:
> orientujecie się moze gdzie moge spisac przepisy, które podaje Makłowicz,
> dzisiaj był pieróg z jabłkiem i pieróg z mięsem i moja mum się bardzo
> zainteresowała, ale nie zdążyła spisać.
> A może ktoś spisał? Będę wdzięczna za podanie :)
a która to była "Wędrówka" ?
bo jesli któraś ze starych powtarzanych do powinienem mies 'screenshoty'
--
zbieram mamony na cremony
... na volvo tez ...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-07 14:43:10
Temat: Odp: Maklowicz - dzisiaj
Użytkownik VIPunia - Iwona Jankowska <v...@g...pl> w wiadomości
do grup dyskusyjnych napisał:fw29ltaqc6s$.13cyipjpnugrp$....@4...net..
.
> Witam
> orientujecie się moze gdzie moge spisac przepisy, które podaje Makłowicz,
> dzisiaj był pieróg z jabłkiem i pieróg z mięsem i moja mum się bardzo
> zainteresowała, ale nie zdążyła spisać.
> A może ktoś spisał? Będę wdzięczna za podanie :)
to byla powtorka ktoregos ze starych odcinkow.
Juz podaje te przepisy:
Ciasto:
0,5 kg mąki przesianej przez sito
2 jaja
woda
sól
Nadzienie:
0,5 kostki masła roztopionego
1 kg mięsa posiekanego
3 cebule
sól
pieprz
ostra papryka świeża
Wyrobić ciasto ze składników.
Podzielić na dwie części.
Każdą część cieniutko rozwałkować.
Pierwszą część posmarować roztopionym masłem, na to położyć drugą część
ciasta.
Również ją posmarować masłem.
Na to równomiernie rozłożyć nadzienie.
Zwinąć jak strudel i włożyć do prodiża układając w kształcie pieroga.
Posmarować masłem.
Piec około 2 - 2,5 godz.
Przepis na pierog z jablkami rozni sie tylko nadzieniem. Reszta identycznie.
Acha, ja to pieklam i wyszlo pyszne, tylko do prodiza trzeba czesto zagladac
i polewa maselkiem pierog, zeby nie wysechl. A prodiz przed wlozeniem
pieroga radze dobrze wysmarowac maslem, zeby sie nie przykleilo ciasto.
Pozdrawiam.
Smacznego.
Basia.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-07 18:56:53
Temat: Re: Maklowicz - dzisiaj
----- Original Message -----
From: "maciejza" <w...@f...org>
To: <p...@n...pl>
Sent: Sunday, December 07, 2003 2:16 PM
Subject: Re: Maklowicz - dzisiaj
> VIPunia - Iwona Jankowska wrote:
>
> > orientujecie się moze gdzie moge spisac przepisy, które podaje
Makłowicz,
> > dzisiaj był pieróg z jabłkiem i pieróg z mięsem i moja mum się bardzo
> > zainteresowała, ale nie zdążyła spisać.
> > A może ktoś spisał? Będę wdzięczna za podanie :)
>
> a która to była "Wędrówka" ?
> bo jesli któraś ze starych powtarzanych do powinienem mies 'screenshoty'
>
>
> --
> zbieram mamony na cremony
> ... na volvo tez ...
>
> Spróbuj na onet.pl w wyszukiwarce wpisz Makłowicz, poda Ci kilka adresów
.wybierz ten z promiss Ewa Wachowicz
Krzysiek
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-08 07:35:23
Temat: Re: Maklowicz - dzisiajA prodiz przed wlozeniem
> pieroga radze dobrze wysmarowac maslem, zeby sie nie przykleilo ciasto.
> Pozdrawiam.
> Smacznego.
> Basia.
>
A można to upiec w piekarniku ?
Jeśli tak, to napisz proszę w jakiej temperaturze i jak długo,
bo już mi ślinka cieknie, a nie mam doświadczenia w pieczeniu takich
pyszności.
Pozdrawiam
Renia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-08 08:19:14
Temat: Re: Maklowicz - dzisiaj====
"2,5 godziny (Makłowicz), 2 godziny (Tatarka) w 180-200C (Makłowicz)".
Jak upieczesz to napisz jak wyszło, bo Makłowicz, próbując, miał nietęgą
minę.
waldek
====
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-08 08:24:33
Temat: Re: Maklowicz - dzisiajjutro podam przepisy na pozostale dania z wedrowki 17 - tatarski smak.
tymczasem polecam stronke http://mckornik.com z przepisami z wedrowek
Maklowicza.
beny76
Użytkownik "Basiek" <bkolodziej_nospam@eastwest_nospam_.pl> napisał w
wiadomości news:bqve5e$jkm$1@topaz.icpnet.pl...
>
> Użytkownik VIPunia - Iwona Jankowska <v...@g...pl> w
wiadomości
> do grup dyskusyjnych napisał:fw29ltaqc6s$.13cyipjpnugrp$....@4...net..
.
> > Witam
> > orientujecie się moze gdzie moge spisac przepisy, które podaje
Makłowicz,
> > dzisiaj był pieróg z jabłkiem i pieróg z mięsem i moja mum się bardzo
> > zainteresowała, ale nie zdążyła spisać.
> > A może ktoś spisał? Będę wdzięczna za podanie :)
>
> to byla powtorka ktoregos ze starych odcinkow.
> Juz podaje te przepisy:
>
> Ciasto:
> 0,5 kg mąki przesianej przez sito
> 2 jaja
> woda
> sól
>
> Nadzienie:
> 0,5 kostki masła roztopionego
> 1 kg mięsa posiekanego
> 3 cebule
> sól
> pieprz
> ostra papryka świeża
>
> Wyrobić ciasto ze składników.
> Podzielić na dwie części.
> Każdą część cieniutko rozwałkować.
> Pierwszą część posmarować roztopionym masłem, na to położyć drugą część
> ciasta.
> Również ją posmarować masłem.
> Na to równomiernie rozłożyć nadzienie.
> Zwinąć jak strudel i włożyć do prodiża układając w kształcie pieroga.
> Posmarować masłem.
> Piec około 2 - 2,5 godz.
>
> Przepis na pierog z jablkami rozni sie tylko nadzieniem. Reszta
identycznie.
> Acha, ja to pieklam i wyszlo pyszne, tylko do prodiza trzeba czesto
zagladac
> i polewa maselkiem pierog, zeby nie wysechl. A prodiz przed wlozeniem
> pieroga radze dobrze wysmarowac maslem, zeby sie nie przykleilo ciasto.
> Pozdrawiam.
> Smacznego.
> Basia.
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-08 09:51:20
Temat: Re: Maklowicz - dzisiajDziękuję Ci za odpowiedź :)
Trochę się pospieszyłam z tym pytaniem.
Poszukałm w archiwum i znalazłam super przepis na strudel wiedeński.
Autor posta: Waldemar Krzok Data: 2002-09-24 10:11:37
Znalazłam tam link do niemieckojęzycznej strony:
http://www.best-of-austria.com/kochen/apfelst/
Na tej stronie wszystko jest opisane tekstem i zdjęciami.
Na razie spróbuję zrobić na słodko (może w sobotę).
Jeżeli coś z tego wyjdzie, to poeksperymentuję z mięsem.
Napiszę czy się udało :)
Renia
Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
news:br1c64$lc2$1@inews.gazeta.pl...
> ====
> "2,5 godziny (Makłowicz), 2 godziny (Tatarka) w 180-200C (Makłowicz)".
> Jak upieczesz to napisz jak wyszło, bo Makłowicz, próbując, miał nietęgą
> minę.
>
> waldek
> ====
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-08 11:36:08
Temat: Re: Maklowicz - dzisiajMon, 8 Dec 2003 09:24:33 +0100, na pl.rec.kuchnia, beny76 napisał(a):
> jutro podam przepisy na pozostale dania z wedrowki 17 - tatarski smak.
> tymczasem polecam stronke http://mckornik.com z przepisami z wedrowek
> Maklowicza.
oo dzięki :)
Pozdrowionka,
VIPunia
--
Iwona Jankowska ::: VIPka ::: Vigorous Independent Person'ka
http://www.iwonajankowska.prv.pl ::: http://www.lhama-temple.com
"Panie Boze, strzez mnie od moich przyjaciol,
bo z nieprzyjaciolmi sam sobie poradze"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-10 19:49:57
Temat: Odp: Maklowicz - dzisiaj
> A można to upiec w piekarniku ?
> Jeśli tak, to napisz proszę w jakiej temperaturze i jak długo,
> bo już mi ślinka cieknie, a nie mam doświadczenia w pieczeniu takich
> pyszności.
>
> Pozdrawiam
> Renia
Przepraszam za opoznienie. Widze, ze juz dostalas odpowiedzi na pytania. Ja
niestety nigdy tego nie pieklam w piekarniku, ale sadze, ze musialoby to byc
w calkiem porzadnym ciepelku pieczone.
Pozdrawiam.
Basia.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |