Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news.man.poznan.pl!t
opaz.icpnet.pl!not-for-mail
From: "Basiek" <bkolodziej_nospam@eastwest_nospam_.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Odp: Maklowicz - dzisiaj
Date: Sun, 7 Dec 2003 15:43:10 +0100
Organization: An ICP news server
Lines: 45
Message-ID: <bqve5e$jkm$1@topaz.icpnet.pl>
References: <fw29ltaqc6s$.13cyipjpnugrp$.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: c49-99.icpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: topaz.icpnet.pl 1070808046 20118 62.21.49.99 (7 Dec 2003 14:40:46 GMT)
X-Complaints-To: c...@i...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 7 Dec 2003 14:40:46 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:182241
Ukryj nagłówki
Użytkownik VIPunia - Iwona Jankowska <v...@g...pl> w wiadomości
do grup dyskusyjnych napisał:fw29ltaqc6s$.13cyipjpnugrp$....@4...net..
.
> Witam
> orientujecie się moze gdzie moge spisac przepisy, które podaje Makłowicz,
> dzisiaj był pieróg z jabłkiem i pieróg z mięsem i moja mum się bardzo
> zainteresowała, ale nie zdążyła spisać.
> A może ktoś spisał? Będę wdzięczna za podanie :)
to byla powtorka ktoregos ze starych odcinkow.
Juz podaje te przepisy:
Ciasto:
0,5 kg mąki przesianej przez sito
2 jaja
woda
sól
Nadzienie:
0,5 kostki masła roztopionego
1 kg mięsa posiekanego
3 cebule
sól
pieprz
ostra papryka świeża
Wyrobić ciasto ze składników.
Podzielić na dwie części.
Każdą część cieniutko rozwałkować.
Pierwszą część posmarować roztopionym masłem, na to położyć drugą część
ciasta.
Również ją posmarować masłem.
Na to równomiernie rozłożyć nadzienie.
Zwinąć jak strudel i włożyć do prodiża układając w kształcie pieroga.
Posmarować masłem.
Piec około 2 - 2,5 godz.
Przepis na pierog z jablkami rozni sie tylko nadzieniem. Reszta identycznie.
Acha, ja to pieklam i wyszlo pyszne, tylko do prodiza trzeba czesto zagladac
i polewa maselkiem pierog, zeby nie wysechl. A prodiz przed wlozeniem
pieroga radze dobrze wysmarowac maslem, zeby sie nie przykleilo ciasto.
Pozdrawiam.
Smacznego.
Basia.
|