Data: 2003-12-08 08:24:33
Temat: Re: Maklowicz - dzisiaj
Od: "beny76" <b...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
jutro podam przepisy na pozostale dania z wedrowki 17 - tatarski smak.
tymczasem polecam stronke http://mckornik.com z przepisami z wedrowek
Maklowicza.
beny76
Użytkownik "Basiek" <bkolodziej_nospam@eastwest_nospam_.pl> napisał w
wiadomości news:bqve5e$jkm$1@topaz.icpnet.pl...
>
> Użytkownik VIPunia - Iwona Jankowska <v...@g...pl> w
wiadomości
> do grup dyskusyjnych napisał:fw29ltaqc6s$.13cyipjpnugrp$....@4...net..
.
> > Witam
> > orientujecie się moze gdzie moge spisac przepisy, które podaje
Makłowicz,
> > dzisiaj był pieróg z jabłkiem i pieróg z mięsem i moja mum się bardzo
> > zainteresowała, ale nie zdążyła spisać.
> > A może ktoś spisał? Będę wdzięczna za podanie :)
>
> to byla powtorka ktoregos ze starych odcinkow.
> Juz podaje te przepisy:
>
> Ciasto:
> 0,5 kg mąki przesianej przez sito
> 2 jaja
> woda
> sól
>
> Nadzienie:
> 0,5 kostki masła roztopionego
> 1 kg mięsa posiekanego
> 3 cebule
> sól
> pieprz
> ostra papryka świeża
>
> Wyrobić ciasto ze składników.
> Podzielić na dwie części.
> Każdą część cieniutko rozwałkować.
> Pierwszą część posmarować roztopionym masłem, na to położyć drugą część
> ciasta.
> Również ją posmarować masłem.
> Na to równomiernie rozłożyć nadzienie.
> Zwinąć jak strudel i włożyć do prodiża układając w kształcie pieroga.
> Posmarować masłem.
> Piec około 2 - 2,5 godz.
>
> Przepis na pierog z jablkami rozni sie tylko nadzieniem. Reszta
identycznie.
> Acha, ja to pieklam i wyszlo pyszne, tylko do prodiza trzeba czesto
zagladac
> i polewa maselkiem pierog, zeby nie wysechl. A prodiz przed wlozeniem
> pieroga radze dobrze wysmarowac maslem, zeby sie nie przykleilo ciasto.
> Pozdrawiam.
> Smacznego.
> Basia.
>
|