| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-11-05 10:57:12
Temat: Re: kumin i "dziwne" przepisy
>A ja nie moge znalezc na liscie ani w archiwum tych wszystkich cudeniek, do
>ktorych potrzebne byly np. kumin, albo inne przpyprawy (uchodzace za dziwne,
>czyli takie, ktorych nie ma w zwyklych sklepach). Prosze bardzo o takie
>przepisy, zwlaszcza o ten "wkupny" po ktorym rozgorzala dyskusja na temat
>kuminu. Moga byc zreszta tez inne.
>
co meksykanskei to bedzie z cuminem (chyba...), najlepiej
smakuje, jak uprazy siekumin na suchej patelni zanim zaczniesz
cos tam smazyc i dodasz olej...
a galke muszkatolowa to dobrze dodac do zapiekanych
mleczno-ryzowych deserow.
no i do tego moejgo kokosa w platkach , na blasze wpiekarniku.
mam nadzieje, ze wszystko jasne ;)
Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-11-05 11:41:45
Temat: kumin i "dziwne" przepisyUffffff,
Mam wreszcie ten kumin.
Poszlam sobie w piatek do "Sklepiku Naturalnego" w Krakowie na Krupniczej i
nabylam. Dzikuej Mario U. za namiary i sklep (uwaga, reklama:)))) polecam.
Baaaardzo mila obsluga - dwoje mlodych ludzi. Mozna ich popytac, poromawiac,
co do przypraw dosc sie znaja - ale jeszcze nie maja przepisow.
A ja nie moge znalezc na liscie ani w archiwum tych wszystkich cudeniek, do
ktorych potrzebne byly np. kumin, albo inne przpyprawy (uchodzace za dziwne,
czyli takie, ktorych nie ma w zwyklych sklepach). Prosze bardzo o takie
przepisy, zwlaszcza o ten "wkupny" po ktorym rozgorzala dyskusja na temat
kuminu. Moga byc zreszta tez inne.
A przypraw w sklepiku rzeczywiwscie sporo - i bardzo orintalnych, i np.
puszta - mieszanka wegierska.
Na razie nabylam tylko kumin, paprytke slodka i galke muszkatolowa W CALOSCI
(tak Mechcia, ja tez mam:))))) Uwielbiam galke i nie moglam nigdzie dostac w
calosci. Teraz tylko musze jeszcze mala tareczke kupic:)))
Czekam z utesknieniem na przepisy arabskie i indyjskie.
Monisiatko
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
----- od 28.08 - nowa, lepsza wersja -----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-05 12:15:05
Temat: Odp: kumin i "dziwne" przepisy
Użytkownik Monisiatko <M...@c...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:0...@p...pl...
> Uffffff,
> Mam wreszcie ten kumin.
>Prosze bardzo o takie
> przepisy
>
> Czekam z utesknieniem na przepisy arabskie i indyjskie.
>
> Monisiatko
Kuszeri
-----------
3 duże cebule
pół główki czosnku czyli ok 5 sporych ząbków
2-3 puszki groszku konserwowego
1,5 puszki koncentratu pomidorowego, /te wieksze puszki - moze być grecki
koncentrat/
sól. cukier do smaku
kumin
nieco garam massala / niekoniecznie/
olej
na oleju zeszklić cebulę, dodać czosnek przeciśniety przez praskę, podsmażyć
nieco, potem dodać koncentrat, tez trochę go posmażyć i dobrze wymieszć by
sie połączył z olejem i cebulą, następnie dodać groszek wraz z zalewą, jeśli
bedzie za geste - dodać wody trochę, ale nie za dużo,
potem sypnać kumin tak z 1,5-2 łyzeczki, jeśli pożądasz mocnych wrażeń, to
wsyp więcej, szczypte massala, cukier wsypuję by nieco złagodzić smak. sól
tyle ile kto lubi, pogotowac ze 20 min.
do tego podaję ryż w tej oto wersji:
--------------------------------------
pół kostki masła, można więcej jeśli potrzeba
ryż dobrze wypłukany tak ze 400 gr.
troche połamanego makaronu spagetti
masło rozpuscić na małym ogniu, wsypać ryż i makaron podkręcić gaz i
energicznie mieszać, od czasu do czasu dać mu się nieco przyrumienić, wtedy
bedzie kolorowy.
Mieszać do momentu aż zacznie charakterystycznie "skrzypieć" pod łychą
to znaczy jak zaczniesz go przyciskać łychą/drewnianą/ do dna garnka to
zaczyna skrzypieć, wtedy nalezy zalać go wodą tak z 1 cm nad powierzchnię,
posolić do smaku i gotować na małym ogniu, sprawdzać co pewien czas,
jeśli woda odparowała a ryz nadal twardy dolać wody i dalej gotować, ryz
jest bardzo sypki i ma fajny smak, mozna dodać troche massali do wody ale
nie za dużo.
smacznego
ula.
> --
> ============= P o l N E W S ==============
> archiwum i przeszukiwanie newsów
> http://www.polnews.pl
> ----- od 28.08 - nowa, lepsza wersja -----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-05 12:39:15
Temat: Re: kumin ipewno ludzie warkna - precz do archiwum!!
ale zaraz sieposkrobie po glowie i popisze na priva (nareszcie,
co? hehe)
Krysia
>dzieki Krysiu,
>ale ja laikiem jestem jesli chodzi o kuchnie arabsko-indyjsko-meksykanskie....
>Jakies szczegoly?????
>Monisiatko
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-05 12:47:22
Temat: Odp: kumin inie skrob sie w glowe tylko dawaj na grupe!!!!!!!!!
wrrrrrr
Mechcia
Uzytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisal w
wiadomosci news:522dutgmtrgn6an5hiv1nsn0ndtu5gsl2n@4ax.com...
> pewno ludzie warkna - precz do archiwum!!
> ale zaraz sieposkrobie po glowie i popisze na priva (nareszcie,
> co? hehe)
> Krysia
>
> >dzieki Krysiu,
> >ale ja laikiem jestem jesli chodzi o kuchnie
arabsko-indyjsko-meksykanskie....
> >Jakies szczegoly?????
> >Monisiatko
>
> K.T. - starannie opakowana
>
____________________________________________________
________________________
__
> Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION =
http://www.binaries.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-05 13:13:32
Temat: Re: kumin idzieki Krysiu,
ale ja laikiem jestem jesli chodzi o kuchnie arabsko-indyjsko-meksykanskie....
Jakies szczegoly?????
Monisiatko
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
----- od 28.08 - nowa, lepsza wersja -----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-05 13:24:24
Temat: Re: kumin i
> dzieki Krysiu,
> ale ja laikiem jestem jesli chodzi o kuchnie arabsko-indyjsko-meksykanskie....
> Jakies szczegoly?????
jestem również posiadaczem książek kucharskich meksykańskich(kilku),
hinduskich(kilku), indiańskiej(jednej) i arabskiej (jednej), ale jak
kiedyś spisałem w pocie czoła przepis na falafela, to nawet mnie nie
zignorowano ;-))
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-05 14:01:36
Temat: Re: kumin i
Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de> wrote in message
news:3BE69308.EF99A096@zedat.fu-berlin.de...
>
ale jak
> kiedyś spisałem w pocie czoła przepis na falafela, to nawet mnie nie
> zignorowano ;-))
>
Falafela wydrukowalam i czeka na swoja kolej, moze nawet w tym tygodniu :-)
Asia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-05 14:25:30
Temat: Re: kumin i
>
> jestem również posiadaczem książek kucharskich meksykańskich(kilku),
> hinduskich(kilku), indiańskiej(jednej) i arabskiej (jednej), ale jak
> kiedyś spisałem w pocie czoła przepis na falafela, to nawet mnie nie
> zignorowano ;-))
>
to może na specjalne zamówienie wklepiesz mi coś z mięskiem (byle nie z
baraniną, bo ciężko u mnie kupić) z kuchni indyjskiej, co? Ładnie proszę
:-)))
Najlepiej na ostro, coś, gdzie nie będą się zderzać wszystkie możliwe smaki,
(typu winogrona mięcho ser banany wino pieprz).
pozdrówka
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-05 14:31:55
Temat: Re: Odp: kumin idzieki za przepis.
Na pewno zrobie - ile tego Kuszeri daje sie na ryz???? Duzo, troche???
I czy kumin jest ostry??? Bo z zapachu nie wynika, ze bardzo.
A z towjego przepisu, ze tak.
No i czy mozna dac sos pomidorowy z kartonika zamiast przeciesru???
Monisiatko
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
----- od 28.08 - nowa, lepsza wersja -----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |