Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!mimuw.edu.pl!news.mimuw.edu.pl!news.pse.pl!news.se.com.pl!not-for-mail
From: "ulla" <u...@s...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Odp: kumin i "dziwne" przepisy
Date: Mon, 5 Nov 2001 13:15:05 +0100
Organization: Rabarbar Test Lab.
Lines: 68
Message-ID: <9s5vsm$tp7$1@rabarbar.eu.org>
References: <0...@p...pl>
NNTP-Posting-Host: fargo.se.com.pl
X-Trace: rabarbar.eu.org 1004962518 30503 212.75.119.24 (5 Nov 2001 12:15:18 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...se.com.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 5 Nov 2001 12:15:18 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:78634
Ukryj nagłówki
Użytkownik Monisiatko <M...@c...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:0...@p...pl...
> Uffffff,
> Mam wreszcie ten kumin.
>Prosze bardzo o takie
> przepisy
>
> Czekam z utesknieniem na przepisy arabskie i indyjskie.
>
> Monisiatko
Kuszeri
-----------
3 duże cebule
pół główki czosnku czyli ok 5 sporych ząbków
2-3 puszki groszku konserwowego
1,5 puszki koncentratu pomidorowego, /te wieksze puszki - moze być grecki
koncentrat/
sól. cukier do smaku
kumin
nieco garam massala / niekoniecznie/
olej
na oleju zeszklić cebulę, dodać czosnek przeciśniety przez praskę, podsmażyć
nieco, potem dodać koncentrat, tez trochę go posmażyć i dobrze wymieszć by
sie połączył z olejem i cebulą, następnie dodać groszek wraz z zalewą, jeśli
bedzie za geste - dodać wody trochę, ale nie za dużo,
potem sypnać kumin tak z 1,5-2 łyzeczki, jeśli pożądasz mocnych wrażeń, to
wsyp więcej, szczypte massala, cukier wsypuję by nieco złagodzić smak. sól
tyle ile kto lubi, pogotowac ze 20 min.
do tego podaję ryż w tej oto wersji:
--------------------------------------
pół kostki masła, można więcej jeśli potrzeba
ryż dobrze wypłukany tak ze 400 gr.
troche połamanego makaronu spagetti
masło rozpuscić na małym ogniu, wsypać ryż i makaron podkręcić gaz i
energicznie mieszać, od czasu do czasu dać mu się nieco przyrumienić, wtedy
bedzie kolorowy.
Mieszać do momentu aż zacznie charakterystycznie "skrzypieć" pod łychą
to znaczy jak zaczniesz go przyciskać łychą/drewnianą/ do dna garnka to
zaczyna skrzypieć, wtedy nalezy zalać go wodą tak z 1 cm nad powierzchnię,
posolić do smaku i gotować na małym ogniu, sprawdzać co pewien czas,
jeśli woda odparowała a ryz nadal twardy dolać wody i dalej gotować, ryz
jest bardzo sypki i ma fajny smak, mozna dodać troche massali do wody ale
nie za dużo.
smacznego
ula.
> --
> ============= P o l N E W S ==============
> archiwum i przeszukiwanie newsów
> http://www.polnews.pl
> ----- od 28.08 - nowa, lepsza wersja -----
|