« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-01-09 06:08:45
Temat: PierogiWitam!Mam pytanko >Jako domowy zastepczy kucharz chcialbym zrobic pieroszki
z miesem.pytanie dotyczy ciasta do pieroszkow.Jak je zrobic?Ponoc to bardzo
latwe.
Za podpowiec z gory dziekuje.No i inne informacje o pieroszkach z miesem.
Stanislaw z Gdanska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-01-09 07:05:30
Temat: Re: Pierogi
"Stanislaw" <t...@g...pl> wrote in message
news:a1gn2d$9sc$1@news.tpi.pl...
> Witam!Mam pytanko >Jako domowy zastepczy kucharz chcialbym zrobic
pieroszki
> z miesem.pytanie dotyczy ciasta do pieroszkow.
Ciasto do pierozkow :-) robie zawsze w nastepujacy sposob:
przesiewam do miski 2 szkl maki, dodaje szczypte soli, 1 zoltko i lyzke
masla. Do tego ok 1/2 szkl wrzatku. Siekam to wszystko nozem do czasu az
bedzie na tyle ochlodzone ze mozna mieszac palcami - ja bardzo szybko
przechodze do zagniatania i nieraz parze paluchy. Wyrabiam dosc dlugo, az
bedzie jednolite, gladkie i elastyczne. Mozna dolewac jeszcze po trochu wody
jesli jest za suche.
I to wszystko, naprawde latwe i sprawdzone.
Asia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-09 07:32:45
Temat: Re: Pierogi
>I to wszystko, naprawde latwe i sprawdzone.
>
>Asia
>
>
Dzieki,za przepis.Dzisiaj robie na obiad.Tylko wieczorem.
>
Stanislaw z Gdanska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-09 08:37:34
Temat: Re: Pierogi
Użytkownik asia <a...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:a1gqb3$hsj$...@n...tpi.pl...
>
> "Stanislaw" <t...@g...pl> wrote in message
> news:a1gn2d$9sc$1@news.tpi.pl...
> > Witam!Mam pytanko >Jako domowy zastepczy kucharz chcialbym zrobic
> pieroszki
> > z miesem.pytanie dotyczy ciasta do pieroszkow.
>
> Ciasto do pierozkow :-) robie zawsze w nastepujacy sposob:
> przesiewam do miski 2 szkl maki, dodaje szczypte soli, 1 zoltko i lyzke
> masla. Do tego ok 1/2 szkl wrzatku. Siekam to wszystko nozem do czasu az
> bedzie na tyle ochlodzone ze mozna mieszac palcami - ja bardzo szybko
> przechodze do zagniatania i nieraz parze paluchy. Wyrabiam dosc dlugo, az
> bedzie jednolite, gladkie i elastyczne. Mozna dolewac jeszcze po trochu
wody
> jesli jest za suche.
> I to wszystko, naprawde latwe i sprawdzone.
>
Takkk, to jest doskonały przepis z tym żółtkiem i masełkiem, a wrzątek nie
musi być, wystarczy ciepła woda, tez wszystko pięknie wyjdzie, a ciasto
będzie mięciutkie. Tylko nie zapomnij posypać mąką blatu przed ułożeniem
gotowych pierożków przygotowanych do gotowania, bo sie przykleją.
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-09 08:38:00
Temat: Odp: Pierogi> Ciasto do pierozkow :-) robie zawsze w nastepujacy sposob:
> przesiewam do miski 2 szkl maki, dodaje szczypte soli, 1 zoltko i lyzke
> masla. Do tego ok 1/2 szkl wrzatku. Siekam to wszystko nozem do czasu az
> bedzie na tyle ochlodzone ze mozna mieszac palcami - ja bardzo szybko
> przechodze do zagniatania i nieraz parze paluchy. Wyrabiam dosc dlugo, az
> bedzie jednolite, gladkie i elastyczne. Mozna dolewac jeszcze po trochu
wody
> jesli jest za suche.
> I to wszystko, naprawde latwe i sprawdzone.
>
> Asia
Ja też tak robię ciasto na pierogi; czasami zamiast wody daję gorące mleko.
:)
Ela
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-09 08:38:45
Temat: Re: Pierogija nie dodaje do ciasta jajek, z tego wzgledu ze jest ono wtedy twardsze
po prostu maka, szczypta soli i goraca woda
trzeba uwazac coby sobie rak nie poparzyc :)
kaska
Użytkownik Stanislaw <t...@g...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:a1gn2d$9sc$...@n...tpi.pl...
> Witam!Mam pytanko >Jako domowy zastepczy kucharz chcialbym zrobic
pieroszki
> z miesem.pytanie dotyczy ciasta do pieroszkow.Jak je zrobic?Ponoc to
bardzo
> latwe.
> Za podpowiec z gory dziekuje.No i inne informacje o pieroszkach z miesem.
>
> Stanislaw z Gdanska
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-09 08:39:26
Temat: Re: Pierogi> > Ciasto do pierozkow :-) robie zawsze w nastepujacy sposob:
> > przesiewam do miski 2 szkl maki, dodaje szczypte soli, 1 zoltko i lyzke
> > masla. Do tego ok 1/2 szkl wrzatku. Siekam to wszystko nozem do czasu az
> > bedzie na tyle ochlodzone ze mozna mieszac palcami - ja bardzo szybko
> > przechodze do zagniatania i nieraz parze paluchy. Wyrabiam dosc dlugo, az
> > bedzie jednolite, gladkie i elastyczne. Mozna dolewac jeszcze po trochu
> wody
> > jesli jest za suche.
> > I to wszystko, naprawde latwe i sprawdzone.
> >
> > Asia
>
> Ja też tak robię ciasto na pierogi; czasami zamiast wody daję gorące mleko.
> :)
>
> Ela
A ja robie jeszcze prosciej - maka, sol i troche wody. Wychodzi wspaniale,
mieciutkie:)
Kalina
>
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-09 08:40:09
Temat: Re: Pierogi
"Kasia" <k...@t...pl> wrote in message news:a1gvi8$iue$1@news.tpi.pl...
> ja nie dodaje do ciasta jajek, z tego wzgledu ze jest ono wtedy twardsze
> po prostu maka, szczypta soli i goraca woda
> trzeba uwazac coby sobie rak nie poparzyc :)
Mysle ze to ciasto jest dosc podatne na modyfikacje - kiedys zapomnialam ze
daje sie tylko zoltko i dalam cale jajko - bylo ok, zapomnialam o masle -
tez ok. Pewno byly roznice w twardosci czy jeszcze czyms innym ale nie
pamietam, wiem, ze nie byla to kleska :-). Przepis wzielam z "Książki
kucharskiej" niestety nie pamietam jakiego autora. Jest to przepis "Ciasto
na pierogi - luksusowe", ten wlasnie przepis wybralam robiac pierogi po raz
pierwszy, a ze sie udaly to juz tego sie trzymam, ale musze kiedys zrobic
wersje podstawowa - o jakiej piszesz.
Asia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-09 10:43:10
Temat: Re: PierogiWiatam serdecznie !
Mam naimie Ewa jestem nowym uzytkownikiem grupy dyskusyjnej i pozwolilam
sobie na debiut w postaci udzielenia odpowiedzi na pytanie.
-Pierogi; 2szklanki maki szczypta soli pół szklanki goracego
mleka płaska łyzeczka masła i to wszystko ugniatamy i jest wspaniałe ciasto
na pierogi.
Z poważaniem Ewa _eviczek_
Użytkownik Stanislaw <t...@g...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:a1gn2d$9sc$...@n...tpi.pl...
> Witam!Mam pytanko >Jako domowy zastepczy kucharz chcialbym zrobic
pieroszki
> z miesem.pytanie dotyczy ciasta do pieroszkow.Jak je zrobic?Ponoc to
bardzo
> latwe.
> Za podpowiec z gory dziekuje.No i inne informacje o pieroszkach z miesem.
>
> Stanislaw z Gdanska
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-09 12:19:54
Temat: Odp: Pierogi
<ciach!>
>
> A ja robie jeszcze prosciej - maka, sol i troche wody. Wychodzi wspaniale,
> mieciutkie:)
>
> Kalina
>
Moja babcia też tak robiła :) Kiedyś nakrzyczała na mamę, jak zobaczyła, że
dodaje żółtko do ciasta... Powiedziała, że jajko, to dodaje się do ciasta na
makaron, a na pierogi musi być mięciutkie...
Anka - tęskniąca za babcinymi ruskimi...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |