Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Wkn" <w...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pierogi
Date: Wed, 9 Jan 2002 09:37:34 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 28
Message-ID: <a1gvnf$ks1$1@news.tpi.pl>
References: <a1gn2d$9sc$1@news.tpi.pl> <a1gqb3$hsj$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pk161.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1010565680 21377 217.97.24.161 (9 Jan 2002 08:41:20 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 9 Jan 2002 08:41:20 +0000 (UTC)
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and leading Odp: string removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Subject: Odp: Pierogi
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:90875
Ukryj nagłówki
Użytkownik asia <a...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:a1gqb3$hsj$...@n...tpi.pl...
>
> "Stanislaw" <t...@g...pl> wrote in message
> news:a1gn2d$9sc$1@news.tpi.pl...
> > Witam!Mam pytanko >Jako domowy zastepczy kucharz chcialbym zrobic
> pieroszki
> > z miesem.pytanie dotyczy ciasta do pieroszkow.
>
> Ciasto do pierozkow :-) robie zawsze w nastepujacy sposob:
> przesiewam do miski 2 szkl maki, dodaje szczypte soli, 1 zoltko i lyzke
> masla. Do tego ok 1/2 szkl wrzatku. Siekam to wszystko nozem do czasu az
> bedzie na tyle ochlodzone ze mozna mieszac palcami - ja bardzo szybko
> przechodze do zagniatania i nieraz parze paluchy. Wyrabiam dosc dlugo, az
> bedzie jednolite, gladkie i elastyczne. Mozna dolewac jeszcze po trochu
wody
> jesli jest za suche.
> I to wszystko, naprawde latwe i sprawdzone.
>
Takkk, to jest doskonały przepis z tym żółtkiem i masełkiem, a wrzątek nie
musi być, wystarczy ciepła woda, tez wszystko pięknie wyjdzie, a ciasto
będzie mięciutkie. Tylko nie zapomnij posypać mąką blatu przed ułożeniem
gotowych pierożków przygotowanych do gotowania, bo sie przykleją.
Wkn
|