Data: 2002-01-09 08:39:26
Temat: Re: Pierogi
Od: <n...@m...ch>
Pokaż wszystkie nagłówki
> > Ciasto do pierozkow :-) robie zawsze w nastepujacy sposob:
> > przesiewam do miski 2 szkl maki, dodaje szczypte soli, 1 zoltko i lyzke
> > masla. Do tego ok 1/2 szkl wrzatku. Siekam to wszystko nozem do czasu az
> > bedzie na tyle ochlodzone ze mozna mieszac palcami - ja bardzo szybko
> > przechodze do zagniatania i nieraz parze paluchy. Wyrabiam dosc dlugo, az
> > bedzie jednolite, gladkie i elastyczne. Mozna dolewac jeszcze po trochu
> wody
> > jesli jest za suche.
> > I to wszystko, naprawde latwe i sprawdzone.
> >
> > Asia
>
> Ja też tak robię ciasto na pierogi; czasami zamiast wody daję gorące mleko.
> :)
>
> Ela
A ja robie jeszcze prosciej - maka, sol i troche wody. Wychodzi wspaniale,
mieciutkie:)
Kalina
>
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|