Data: 2002-01-09 08:37:34
Temat: Re: Pierogi
Od: "Wkn" <w...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik asia <a...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:a1gqb3$hsj$...@n...tpi.pl...
>
> "Stanislaw" <t...@g...pl> wrote in message
> news:a1gn2d$9sc$1@news.tpi.pl...
> > Witam!Mam pytanko >Jako domowy zastepczy kucharz chcialbym zrobic
> pieroszki
> > z miesem.pytanie dotyczy ciasta do pieroszkow.
>
> Ciasto do pierozkow :-) robie zawsze w nastepujacy sposob:
> przesiewam do miski 2 szkl maki, dodaje szczypte soli, 1 zoltko i lyzke
> masla. Do tego ok 1/2 szkl wrzatku. Siekam to wszystko nozem do czasu az
> bedzie na tyle ochlodzone ze mozna mieszac palcami - ja bardzo szybko
> przechodze do zagniatania i nieraz parze paluchy. Wyrabiam dosc dlugo, az
> bedzie jednolite, gladkie i elastyczne. Mozna dolewac jeszcze po trochu
wody
> jesli jest za suche.
> I to wszystko, naprawde latwe i sprawdzone.
>
Takkk, to jest doskonały przepis z tym żółtkiem i masełkiem, a wrzątek nie
musi być, wystarczy ciepła woda, tez wszystko pięknie wyjdzie, a ciasto
będzie mięciutkie. Tylko nie zapomnij posypać mąką blatu przed ułożeniem
gotowych pierożków przygotowanych do gotowania, bo sie przykleją.
Wkn
|