Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Przepis na beff ala strogonow poszukiwany!!!!!

Grupy

Szukaj w grupach

 

Przepis na beff ala strogonow poszukiwany!!!!!

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-03-06 17:24:49

Temat: Przepis na beff ala strogonow poszukiwany!!!!!
Od: b...@a...com (Bogna99xxx) szukaj wiadomości tego autora

Witajcie...jestem nowa na tym forum i bardzo potrzebuje przepisu na
strogonowa....czy ktos moglby mi w tym pomoc??>..z gory serdecznie dziekuje..
ps..przepisy macie wspaniale i niedlugo zaczne je wyprobowywac....
Bogusia;)))

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-03-08 12:47:06

Temat: Re: Przepis na beff ala strogonow poszukiwany!!!!!
Od: Ewa Kubicka <e...@s...com.pl> szukaj wiadomości tego autora



Bogna99xxx wrote:

> Witajcie...jestem nowa na tym forum i bardzo potrzebuje przepisu na
> strogonowa....czy ktos moglby mi w tym pomoc??>

mam przepis na strogonowa, który często robię w domu, ale chyba nieco odbiegający
od klasycznego
chociaż oczywiście jak kazda gospodyni uważam, że mój jest najlepszy
należy tylko ściśle trzymac się zasad tego przepisu - to podstawa, a zapewniam
cię, że będzie pyszny...

a więc:
mięso:
polędwica wołowa lub rostbeef z nie mniejszej ilości niż 1 kg
pieczarki, do 1 kg mięsa wystarczy 1/2 kg, ale ja daję ok/o 70 dkg
masło do smażenia (może być roślinne)
koncentrat pomidorowy ( 1 duża puszka)
śmietana 18% ( do 2 pojemników)
sól, papryka słodka, cukier, może kropla octu, ale ostrożnie...

kroimy mięso na podłużne kawałki, tak jak to sie robi przy krojeniu na
chińszczyznę
smażymy na bardzo rozgrzanej patelni z masłem, w takich partiach, żeby mięso nie
puszczało zbyt wiele soku
po krótkim obsmażeniu wrzucamy do sporego rondla, w którym będziemy wszystko
gotować, wraz z resztą sosu/masła na którym się smażyło
pieczarki kroimy na półplasterki, dosyć cienkie
smażymy na maśle, aż zmiękną i ja trzymam je na ogniu, aż się dosyć mocno
zarumienią...
zwykle jest to kilka partii..
kiedy wszystko już usmażone, mieszamy w rondlu i stawiamy na mocnym ogniu, żeby
się tylko raz zagotowało 2-3 minuty
wówczas dokładamy koncentrat pomidorowy ( wg własnego smaku i proporcji) i
mieszamy go dobrze do skutku, potem śmietanę -
NIE WOLNO dodawać ani odrobiny wody
zagęszczać, dorabiać sos tylko i wyłącznie za pomocą śmietany i koncentratu
po mieszaniu dodajemy cukier, sól, papykę do smaku
jeśli ktos lubi winny smak to odrobinę octu, lub bardzo winnego ketchupu - ale
bardzo ostrożnie, żeby ten smak nie zdominował całej potrawy broń boże
teraz jeszcze raz należy to wszystko zagotować, ale tak żeby wrzało dosłowne 3-4
minuty nie dłużej
najlepszy jest na drugi dzień po nocy spędzonej w lodówce, gdzie wszystkie smaki
się przegryzają

ja podaję z odrobiną ryżu z wyraĽną przewagą strogonowa nad ryżem oraz odrobiną
zielonej pietruszki, lub z białą bułką...

odgrzewać też bardzo krótko na mocnym ogniu, żeby długo się nie grzało - bo mięso
stwardnieje, ja po prostu wybieram z rondla tyle ile potrzebuję odgrzać...wiem,
że niektórzy dodają korniszony..można i tak, ale ja przez ten spory dodatek
śmietany nie robię tego...
nie chwaląc się :-))), nie znam osoby, której by nie smakował
po dwu, trzykrotnym wykonaniu dochodzi się do wprawy i samo idzie...



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-03-08 18:25:03

Temat: Re: Przepis na beff ala strogonow poszukiwany!!!!!
Od: Slavek <s...@u...net> szukaj wiadomości tego autora

Beef a la Stroganoff

1 kg poledwicy wolowej,
2 dkg suszonych grzybow,
25 dkg pieczarek
3 lyz. masla,
3 lyzki smalcu,
1 cebula,
4 lyz. maki,
1 lyz. slodkiej papryki,
1 puszka koncentratu pomidorowego,
1 kosteczka bulionu lub 1 szklanka rosolu,
1 lyz. grubej musztardy „Dijon”,
sol, pieprz, cukier

Sos:
Grzyby przeddzien namoczyc i pokroic w paski. Pieczarki poszadkowac w plasterki.
Na masle zeszklic pokrojona w kosteczke cebule dodac pieczarki i grzyby i udusic
az miekkie. Dodac wode z moczenia grzybow, bulionik, koncentrat pomidorowy,
musztarde, papryke, sol, pieprz. Sos musi byc gotow i goracy nim zacznie sie
smazyc mieso. Jak ktos lubi mozna sos zaprawic smietana (ja tego nie robie).

Mieso:
Mieso pokroic w 1 cm plasty, a nastepnie w 1 cm paski. Obtoczyc w mace i szybko
usmazyc partiami na bardzo goracym tluszczu. Mieso nie moze puscic sokow i nie
moze byc przesmazone gdyz bedzie twarde.
Dodac mieso do sosu szybko zagotowac ale nie gotowac i szybko wydac.
Podawac z frytkami lub kluskami polfrancuskimi i gotowanymi warzywami.

Slav



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-03-08 19:02:32

Temat: Re: Przepis na beff ala strogonow poszukiwany!!!!!
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora

Czy Stroganoff musi zawierac paste pomidorowa, czy tez jest to regionalizm, jak
przy golabkach? U nas w domu pasty sie nie dodawalo, ale tu widze wszystkie
przepisy z pasta, wiec jak to jest klasycznie?
Magdalena

Slavek wrote:

> Beef a la Stroganoff
>
> 1 kg poledwicy wolowej,
> 2 dkg suszonych grzybow,
> 25 dkg pieczarek
> 3 lyz. masla,
> 3 lyzki smalcu,
> 1 cebula,
> 4 lyz. maki,
> 1 lyz. slodkiej papryki,
> 1 puszka koncentratu pomidorowego,
> 1 kosteczka bulionu lub 1 szklanka rosolu,
> 1 lyz. grubej musztardy „Dijon”,
> sol, pieprz, cukier
>
> Sos:
> Grzyby przeddzien namoczyc i pokroic w paski. Pieczarki poszadkowac w plasterki.
> Na masle zeszklic pokrojona w kosteczke cebule dodac pieczarki i grzyby i udusic
> az miekkie. Dodac wode z moczenia grzybow, bulionik, koncentrat pomidorowy,
> musztarde, papryke, sol, pieprz. Sos musi byc gotow i goracy nim zacznie sie
> smazyc mieso. Jak ktos lubi mozna sos zaprawic smietana (ja tego nie robie).
>
> Mieso:
> Mieso pokroic w 1 cm plasty, a nastepnie w 1 cm paski. Obtoczyc w mace i szybko
> usmazyc partiami na bardzo goracym tluszczu. Mieso nie moze puscic sokow i nie
> moze byc przesmazone gdyz bedzie twarde.
> Dodac mieso do sosu szybko zagotowac ale nie gotowac i szybko wydac.
> Podawac z frytkami lub kluskami polfrancuskimi i gotowanymi warzywami.
>
> Slav

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-03-09 06:42:00

Temat: Re: Przepis na beff ala strogonow poszukiwany!!!!!
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw) szukaj wiadomości tego autora

Magdalena Bassett <m...@w...net> wrote:

> Czy Stroganoff musi zawierac paste pomidorowa, czy tez jest to
> regionalizm, jak przy golabkach? U nas w domu pasty sie nie dodawalo, ale
> tu widze wszystkie przepisy z pasta, wiec jak to jest klasycznie?
> Magdalena
>
Klasyczny boeuf stroganoff oczywiscie zadnej pasty pomidorowej nie
zawiera. Jezeli chodzi o skladniki to sama prostota.

Ale wiesz jak to jest. Moj ojciec wspominal kiedys jak w rosyjskiej
restauracji zaproponowano mu do wyboru boeuf stroganoff z "kuricy ili
swininskogo miasa".

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-03-09 10:19:54

Temat: Re: Przepis na beff ala strogonow poszukiwany!!!!!
Od: Ewa Kubicka <e...@s...com.pl> szukaj wiadomości tego autora



Wladyslaw wrote:

> Klasyczny boeuf stroganoff oczywiscie zadnej pasty pomidorowej nie
> zawiera. Jezeli chodzi o skladniki to sama prostota.

a więc poprosimy o ten prosty i najsłuszniejszy przepis :-)))
ewa

> Ale wiesz jak to jest. Moj ojciec wspominal kiedys jak w rosyjskiej
> restauracji zaproponowano mu do wyboru boeuf stroganoff z "kuricy ili
> swininskogo miasa".
>
> Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-03-10 05:58:55

Temat: Re: Przepis na beff ala strogonow poszukiwany!!!!!
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw) szukaj wiadomości tego autora

Ewa Kubicka <e...@s...com.pl> wrote:

> Wladyslaw wrote:
>
> > Klasyczny boeuf stroganoff oczywiscie zadnej pasty pomidorowej nie
> > zawiera. Jezeli chodzi o skladniki to sama prostota.
>
> a więc poprosimy o ten prosty i najs"uszniejszy przepis :-)))
> ewa
>
Nie wiem czy najsluszniesjszy, ale najprostszy daje Eduard de Pomian.
400 g. poledwicy wolowej krajemy na platy grubosci centymetra, a te na
paski wielkosci malego palca.
40 g. masla rozgrzewamy na patelni, az zacznie dymic, wrzucamy mieso na
5-6 minut. Solimy i pierprzymy. Dolewamy 80 g. gestej smietany i
ponownie stawiamy na ogniu, az sie zagotuje. Zdejmujemyz ognia i
podajemy.

Smacznego,

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-03-13 08:41:20

Temat: Odp: Przepis na beff ala strogonow poszukiwany!!!!!
Od: "ostry" <o...@e...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dokładnie nie pamiętam ale po pierwsze primo było tam mięso z udźca
wołowego, cała cebulka ( dymka, popdpieczona ), pieczarki, seler naciowy,
śmietana, odrobina musztardy

--
IL PSS - OS3 - 28752610
"Widziałem kapitana i Czarnego Psa....., więc zdawało mi się, że wiem, jak
powinien wyglądać pirat.
Według mego zdania, korsarz musiał być istotą zupełnie odmienną od tego
schludnego i dobrodusznego oberżysty"

Użytkownik "Bogna99xxx" <b...@a...com> napisał w wiadomości
news:20000306122449.01934.00001363@ng-dc1.aol.com...
> Witajcie...jestem nowa na tym forum i bardzo potrzebuje przepisu na
> strogonowa....czy ktos moglby mi w tym pomoc??>..z gory serdecznie
dziekuje..
> ps..przepisy macie wspaniale i niedlugo zaczne je wyprobowywac....
> Bogusia;)))


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Sos do spaghetti - prosba
Indyk w sosie
Amerykanskie nalesniki
Fondue - jaki olej
Kuchnia Francuska

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »