| « poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2011-06-03 09:02:49
Temat: Re: Syrop z kwiatów czarnego bzuDnia Fri, 3 Jun 2011 10:58:13 +0200, Moni|<a napisał(a):
> Użytkownik "Jura" <j...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:is7eka$1f7$1@news.onet.pl...
>>W dniu 2011-06-01 22:55, Ikselka pisze:
>>
>>>> Jak znam siebie, to jeszcze bym opłukała.
>>>> Thx :)
>>>
>>> Tera to parzyć trza!
>>> ;-)
>>
>> żarty, żartami, a znalezienie kszarów bzu rosnącego w czystej okolicy to
>> nie takie łatwe zadanie, gdy się mieszka w mieście.
>>
>> Z tym płukaniem to nie jestem przekonany.
>>
>> Skoro nawet potrząsać nie wolno by pyłku nie stracić, to co dopiero z
>> płukaniem.
>>
>> Choć ciekawym co się dzieje z nim podczas deszczu, wymywa się czy nie.
>>
>> W przeciągu tygodnia zrobiliśmy około 12 litrów syropu. Substrat był z
>> różnych miejsc.
>>
>> Wszystkie 4 partie syropu są różne w smaku. (choć robione w identyczny
>> sposób)Zapisujemy obserwację.
>> Póki co mogę napisać, że IMHO 30 baldachów to na kg cukru na litr wody to
>> za mało.
>>
>> Ostatnia partia miała mało pyłku
>> (poznać po stopniu zabarwienia palców podczas wyrywania płatków z
>> szypułek) i sok jest mało esencjonalny w smaku.
>>
>> Jak po deszczach znajdę jeszcze jakieś kszary to też zrobię soku, ot tak,
>> z reporterskiego obowiązku
>>
>> --
>> Jura
>
> mam pytnie: czy syropem zalewasz całe kwiatostany z łodygami ,czy tylko same
> oberwane kwiatki?
>
"(...)Ostatnia partia miała mało pyłku (poznać po stopniu zabarwienia
palców podczas wyrywania płatków z szypułek)(...)".
--
XL
Cóż za poeta z ciebie? Sypiesz tylko piach na kartę
w ten atramentu nadmiar, jak dźwięk słów nietrwały.
Krwią pisz! To inkaust najwłaściwszy dla słów niezatartych.
Czas je zamieni w blizny - hymn Polaków Małych.
by XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2011-06-03 09:16:34
Temat: Re: Syrop z kwiat?w czarnego bzuW dniu 2011-06-03 10:58, Moni|<a pisze:
> mam pytnie: czy syropem zalewasz ca?e kwiatostany z ?odygami ,czy tylko same
> oberwane kwiatki?
Wprawdzie w pierwszym poście pisałem: "tyle się nawyrywałem", ale to
mogło być mało czytelne :-)
Używa się same kwiaty wyszarpane z baldachów.
Dodam, że w zależności od dojrzałości kwiatostanu,
płatki wyrywa się łatwiej albo trudniej.
Wczoraj kolejna partia soku "się zrobiła".
ale zamiast 30 baldachów dałem 70 i zalałem roztworem sporządzonym z 1,5
kg cukru w 2 litrach z dodatkiem posiekanych ze skórką (wcześniej
sparzonych) 2 cytryn.
BTW. ustaw sobie kodowanie czytnika grup dyskusyjnych.
--
Jura
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2011-06-14 06:59:33
Temat: Re: Syrop z kwiat?w czarnego bzu
Użytkownik "Jura" <j...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:isa8pg$2pn$1@news.onet.pl...
>W dniu 2011-06-03 10:58, Moni|<a pisze:
> Używa się same kwiaty wyszarpane z baldachów.
>
> Dodam, że w zależności od dojrzałości kwiatostanu,
> płatki wyrywa się łatwiej albo trudniej.
>
> Wczoraj kolejna partia soku "się zrobiła".
> ale zamiast 30 baldachów dałem 70 i zalałem roztworem sporządzonym z 1,5
> kg cukru w 2 litrach z dodatkiem posiekanych ze skórką (wcześniej
> sparzonych) 2 cytryn.
>
> BTW. ustaw sobie kodowanie czytnika grup dyskusyjnych.
>
>
> --
> Jura
Dziękuje że napisałeś, ja robiłam:
1kg cukru, 1 l wody, kwiaty ze 100 baldachów, sok z 2 cytryn.
Smażyłeś kwiaty czarnego bzu w cieście drożdżowym? - jeśli nie, to warto
wypróbować.
Oprószone cukrem pudrem - Pycha
Pozdrawiam
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2011-06-14 13:25:00
Temat: Re: Syrop z kwiat?w czarnego bzuDnia Tue, 14 Jun 2011 08:59:33 +0200, Moni|<a napisał(a):
> Smażyłeś kwiaty czarnego bzu w cieście drożdżowym? - jeśli nie, to warto
> wypróbować.
> Oprószone cukrem pudrem - Pycha
Zdaje się, że ten smakołyk jest w stanie skusić mnie na tyle, że przełamię
swój strach przed kleszczami i pójdę w te krzaki :-)
--
XL
"Dzisiaj żyjemy w czasach, w których najgorsze występki są wpisane w prawa
człowieka." Roberto de Mattei
Prawda o GMO:
http://www.gmowpolsce.com.pl/custom/Lisowska%20J%20o
f%20Ecol%20and%20Health%202010.pdf
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |