| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2011-06-15 15:05:49
Temat: Odp: Re: Wątróbki z dorsza.W dniu środa, 15 czerwca 2011, 10:27:39 UTC+2 użytkownik Roman Rumpel napisał:
> [...]
> > Ości rozpuszcza kwas, NIE temperatura.
> Tyle, ze istnieje sobie w chemii takie dość uniwersalne, choć oczywiście
> uproszczone prawo, ze każda reakcja zachodzi 2x szybciej wraz ze
> wzrostem temperatury o każde 10 stopni. Na tym m.in działanie
> szybkowarów polega.
To już jest mały pikuś przy tym kwasie;)
Gdyby to sama temperatura miała wpływ na te ości, to nie byłoby tak wiele zadławień
ośćmi przy spożywaniu ryb smażonych.
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://zwijaj.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |