Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pianka na kruchym cieście

Grupy

Szukaj w grupach

 

Pianka na kruchym cieście

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 11


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2011-06-15 12:45:54

Temat: Pianka na kruchym cieście
Od: Paulinka <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam,

Chciałabym zrobić dzisiaj kruche ciasto ze śliwkami. Mam sprawdzony
przepis na kruche ciasto, mam też osobny przepis na piankę. Pytanie, czy
upiec ciasto, wylać na to piankę i zapiec to wszystko jeszcze raz?
Nie spali mi się toto? Czy jest może jakaś inna technika robienia
kruchego ciasta z pianką. Przepisów jest mnóstwo w sieci, ale nie
chciałabym zmarnować składników nieudanymi eksperymentami.

--

Paulinka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2011-06-15 14:12:17

Temat: Re: Pianka na kruchym cieście
Od: Aicha <b...@t...ja> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2011-06-15 14:45, Paulinka pisze:

> Chciałabym zrobić dzisiaj kruche ciasto ze śliwkami. Mam sprawdzony
> przepis na kruche ciasto, mam też osobny przepis na piankę. Pytanie, czy
> upiec ciasto, wylać na to piankę i zapiec to wszystko jeszcze raz?
> Nie spali mi się toto? Czy jest może jakaś inna technika robienia
> kruchego ciasta z pianką. Przepisów jest mnóstwo w sieci, ale nie
> chciałabym zmarnować składników nieudanymi eksperymentami.

Ja bym podpiekła sam blat, a potem wyłożyła na niego resztę składników i
z powrotem do pieca.

--
Pozdrawiam - Aicha

http://wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2011-06-15 15:28:38

Temat: Re: Pianka na kruchym cieście
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 15 Jun 2011 14:45:54 +0200, Paulinka napisał(a):

> Witam,
>
> Chciałabym zrobić dzisiaj kruche ciasto ze śliwkami. Mam sprawdzony
> przepis na kruche ciasto, mam też osobny przepis na piankę. Pytanie, czy
> upiec ciasto, wylać na to piankę i zapiec to wszystko jeszcze raz?
> Nie spali mi się toto? Czy jest może jakaś inna technika robienia
> kruchego ciasta z pianką. Przepisów jest mnóstwo w sieci, ale nie
> chciałabym zmarnować składników nieudanymi eksperymentami.

Ja podpiekam samo ciasto na jasno, dopiero wtedy SZYBK układam śliwki
(wymieszane z bułeczką tartą - bułeczki troszeczkę), znowu podpiekam, a
kiedy śliwki się przypieką i nie są surowe, daję ubitą piankę i jeszcze
chwilę podpiekam do zrumienienia - pamietając wtedy o wyłączeniu grzania
dołu (w kaflowej kuchni po prostu coś pod spód podkładam tytułem izolacji).
--
XL
"Dzisiaj żyjemy w czasach, w których najgorsze występki są wpisane w prawa
człowieka." Roberto de Mattei

Prawda o GMO:
http://www.gmowpolsce.com.pl/custom/Lisowska%20J%20o
f%20Ecol%20and%20Health%202010.pdf

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2011-06-15 18:05:54

Temat: Re: Pianka na kruchym cieście
Od: Paulinka <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Paulinka pisze:

/ciach/

Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Tak właśnie zrobiłam i wyszło pyszne :-)


--

Paulinka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2011-06-15 18:36:21

Temat: Re: Pianka na kruchym cieście
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 15 Jun 2011 20:05:54 +0200, Paulinka napisał(a):

> Paulinka pisze:
>
> /ciach/
>
> Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Tak właśnie zrobiłam i wyszło pyszne :-)

No to świetnie :-)

Smaku mi narobiłaś - jutro pójdę do zamrażarki po śliwki.
--
XL
"Dzisiaj żyjemy w czasach, w których najgorsze występki są wpisane w prawa
człowieka." Roberto de Mattei

Prawda o GMO:
http://www.gmowpolsce.com.pl/custom/Lisowska%20J%20o
f%20Ecol%20and%20Health%202010.pdf

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2011-06-15 18:59:17

Temat: Re: Pianka na kruchym cieście
Od: Paulinka <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ikselka pisze:
> Dnia Wed, 15 Jun 2011 20:05:54 +0200, Paulinka napisał(a):
>
>> Paulinka pisze:
>>
>> /ciach/
>>
>> Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Tak właśnie zrobiłam i wyszło pyszne :-)
>
> No to świetnie :-)
>
> Smaku mi narobiłaś - jutro pójdę do zamrażarki po śliwki.

Węgierki masz? Ja robiłam dzisiaj z tych okrągłych czerwonych, nie wiem
co to za gatunek. Z węgierek pewnie byłoby lepsze.

--

Paulinka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2011-06-15 19:55:31

Temat: Re: Pianka na kruchym cieście
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 15 Jun 2011 20:59:17 +0200, Paulinka napisał(a):

> Węgierki masz? Ja robiłam dzisiaj z tych okrągłych czerwonych, nie wiem
> co to za gatunek. Z węgierek pewnie byłoby lepsze.

Do placka ze śliwkami specjalnie kupuję tylko węgierki. A do jogurtowego -
morele. Tj dżem z nich robię z dynią i smaruję nim wierzch jogurtowego na
gorąco.
--
XL
"Dzisiaj żyjemy w czasach, w których najgorsze występki są wpisane w prawa
człowieka." Roberto de Mattei

Prawda o GMO:
http://www.gmowpolsce.com.pl/custom/Lisowska%20J%20o
f%20Ecol%20and%20Health%202010.pdf

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2011-06-15 20:04:22

Temat: Re: Pianka na kruchym cieście
Od: Paulinka <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ikselka pisze:
> Dnia Wed, 15 Jun 2011 20:59:17 +0200, Paulinka napisał(a):
>
>> Węgierki masz? Ja robiłam dzisiaj z tych okrągłych czerwonych, nie wiem
>> co to za gatunek. Z węgierek pewnie byłoby lepsze.
>
> Do placka ze śliwkami specjalnie kupuję tylko węgierki. A do jogurtowego -
> morele. Tj dżem z nich robię z dynią i smaruję nim wierzch jogurtowego na
> gorąco.

We mnie się jakaś ciastkarska pasja odezwała w ciąży. Nie dość, że piekę
na potęgę, to jeszcze mi się wszystko udaje :-)
Podzielisz się przepisem na to jogurtowo-dyniowo-morelowe?
Dżem z dyni mam w słoikach z zeszłego roku.

--

Paulinka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2011-06-15 21:04:25

Temat: Re: Pianka na kruchym cieście
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 15 Jun 2011 22:04:22 +0200, Paulinka napisał(a):

> Ikselka pisze:
>> Dnia Wed, 15 Jun 2011 20:59:17 +0200, Paulinka napisał(a):
>>
>>> Węgierki masz? Ja robiłam dzisiaj z tych okrągłych czerwonych, nie wiem
>>> co to za gatunek. Z węgierek pewnie byłoby lepsze.
>>
>> Do placka ze śliwkami specjalnie kupuję tylko węgierki. A do jogurtowego -
>> morele. Tj dżem z nich robię z dynią i smaruję nim wierzch jogurtowego na
>> gorąco.
>
> We mnie się jakaś ciastkarska pasja odezwała w ciąży. Nie dość, że piekę
> na potęgę, to jeszcze mi się wszystko udaje :-)
> Podzielisz się przepisem na to jogurtowo-dyniowo-morelowe?
> Dżem z dyni mam w słoikach z zeszłego roku.

Ten dżem jest z moreli i dyni, a ciasto normalne:
http://kiciopyza.blogspot.com/2010/03/ciasto-jogurto
we-z-budyniem-i.html
Bez budyniu robię, tylko póki gorące, pędzluję grubo wierzch ciasta
rozgrzanym w rondelku dżemem, który zastygając i wnikając nieco w ciasto
robi fajną powłoczkę na nim.
--
XL
"Dzisiaj żyjemy w czasach, w których najgorsze występki są wpisane w prawa
człowieka." Roberto de Mattei

Prawda o GMO:
http://www.gmowpolsce.com.pl/custom/Lisowska%20J%20o
f%20Ecol%20and%20Health%202010.pdf

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2011-06-15 21:36:43

Temat: Re: Pianka na kruchym cieście
Od: Qrczak <q...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2011-06-15 14:45, niebożę Paulinka wylazło do ludzi i marudzi:
> Witam,
>
> Chciałabym zrobić dzisiaj kruche ciasto ze śliwkami. Mam sprawdzony
> przepis na kruche ciasto, mam też osobny przepis na piankę. Pytanie, czy
> upiec ciasto, wylać na to piankę i zapiec to wszystko jeszcze raz?
> Nie spali mi się toto? Czy jest może jakaś inna technika robienia
> kruchego ciasta z pianką. Przepisów jest mnóstwo w sieci, ale nie
> chciałabym zmarnować składników nieudanymi eksperymentami.

Jeśli pianka = beza to wyciepać wszystko od razu i wstawić do pieca.

Qra
--
pewnie post factum ale doświadczenie w pleśniaku mam nastoletnie

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Pytanie do posiadaczy "mandoliny" V-10
Garnek do smażenie powideł
Co jest niebezpiecznego mają białe szparagi?
Co dzisiaj dobrego robicie na obiad?
Zawijanie tortilli na osiołka

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »