« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-01-17 16:31:10
Temat: kawa cappucinocześć :)
czy ktoś z grupowiczów zna może przepis na cappucino?
jak uzyskiwany jest smak np. śmietankowy?
pozdrawiam
Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-01-17 17:11:26
Temat: Re: kawa cappucinoMagda wrote:
> cześć :)
> czy ktoś z grupowiczów zna może przepis na cappucino?
> jak uzyskiwany jest smak np. śmietankowy?
> pozdrawiam
> Magda
Dosypuja odpowiedniego aromatu?
A tak serio to jest zwyczajna kawa (może być np. z ekspresu
cisnieniowego). Dodaje sie do niej waporyzowana slodka smietanke lub
mleko. I juz.
Pozdrawiam
Marcin Sobon
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-01-18 07:32:51
Temat: Re: kawa cappucinoIn article <3...@c...pl>, m...@c...pl wrote:
>Magda wrote:
>
>> cześć :)
>> czy ktoś z grupowiczów zna może przepis na cappucino?
>> jak uzyskiwany jest smak np. śmietankowy?
>> pozdrawiam
>> Magda
>
>Dosypuja odpowiedniego aromatu?
>A tak serio to jest zwyczajna kawa (może być np. z ekspresu
>cisnieniowego). Dodaje sie do niej waporyzowana slodka smietanke lub
>mleko. I juz.
Nie jest to do końca prawdš. Cappucino we Włoszech jest robione z ekspresu
(wysokocinieniowego) i w którym momencie goršca para jest przepuszczana
przez mleko. To z torebki ma się tak do prawdziwego jak flaki z Knorra czy
zupka z puszki do prawdziwych. Jak kto jest pozbawiony kubków smakowych to mu
pasuje.
Marek Wasilewski
Wojewódzki Szpital Zakany
Warszawa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-01-18 09:27:27
Temat: Re: kawa cappucinoMarek Wasilewski wrote:
> >> czy ktoś z grupowiczów zna może przepis na cappucino?
> >A tak serio to jest zwyczajna kawa (może być np. z ekspresu
> >cisnieniowego). Dodaje sie do niej waporyzowana slodka smietanke lub
> >mleko. I juz.
> Nie jest to do końca prawdš. Cappucino we Włoszech jest robione z ekspresu
> (wysokociśnieniowego) i w którymś momencie goršca para jest przepuszczana
> przez mleko. To z torebki ma się tak do prawdziwego jak flaki z Knorra czy
> zupka z puszki do prawdziwych. Jak ktoś jest pozbawiony kubków smakowych to mu
> pasuje.
To właśnie napisalem: moze byc zwykly elektryczny ekspres cisnieniowy lub takie
czajniczki stawiane na gaz (nie wiem jak sie nazywaja). A waporyzacja to wlasnie
zburzanie mleka pod wplywem goracej pary.
C.B.D.U. ;-)
--
Pozdrawiam
Marcin Sobon
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-01-18 14:16:49
Temat: Odp: kawa cappucino
Użytkownik Marcin Sobon <M...@c...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@c...pl...
> Marek Wasilewski wrote:
>
> > >> czy ktoś z grupowiczów zna może przepis na cappucino?
>
> > >A tak serio to jest zwyczajna kawa (może być np. z ekspresu
> > >cisnieniowego). Dodaje sie do niej waporyzowana slodka smietanke lub
> > >mleko. I juz.
> > Nie jest to do końca prawdą. Cappucino we Włoszech jest robione z
ekspresu
> > (wysokociśnieniowego) i w którymś momencie gorąca para jest
przepuszczana
> > przez mleko. To z torebki ma się tak do prawdziwego jak flaki z Knorra
czy
> > zupka z puszki do prawdziwych. Jak ktoś jest pozbawiony kubków smakowych
to mu
> > pasuje.
>
> To właśnie napisalem: moze byc zwykly elektryczny ekspres cisnieniowy lub
takie
> czajniczki stawiane na gaz (nie wiem jak sie nazywaja). A waporyzacja to
wlasnie
> zburzanie mleka pod wplywem goracej pary.
> C.B.D.U. ;-)
> Pozdrawiam
> Marcin Sobon
Istotny jest gatunek kawy (Lavazza, illy -niedam glowy czy to jest poprawna
pisownia), rodzaj mleka- podobno sa specjalne gatunki wlasnie do cappuccino-
i proporcje jednego do drugiego.Nie wyobrazam sobie zrobienia dobrego
cappuccino z "czajniczka stawianego na gazie" a mam taki.Pijalam ten napoj w
wielu miejscach we Wloszech i zawsze uzywano ekspresu cisnieniowego ze
specjalnym ujsciem dla pary. Na ten temat byla juz dyskusja na liscie i jak
ktos slusznie zauwazyl ze aby nauczyc sie parzenia cappuccino potrzebny jest
solidny ekspres, trzy miesiace czasu i 200 l. mleka.
Kasia L.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-01-19 15:17:33
Temat: Re: kawa cappucinoMarek Wasilewski <m...@c...med.pl> wrote:
> przez mleko. To z torebki ma się tak do prawdziwego jak flaki z Knorra czy
> zupka z puszki do prawdziwych. Jak ktoś jest pozbawiony kubków smakowych to mu
> pasuje.
Dlatego, podajac moja skromna osobe jako przyklad (ku przestrodze), apeluje:
LUDZIE!!! NIE JEDZCIE DO WLOCH!!!!!
wtedy w domu nie smakuje juz capuccino, pizza tez nie taka (piec gazowy
nijak ma sie do prawdziwego, opalanego weglem), lasagne czegos brakuje, a
pomidory sa bardziej wodniste, niz sama woda...
+---------------------------------------------------
--------------+
| Marcin Swidzinski <m.swidzinskielka.pw.edu.pl> |
| |
| "Z porzadnym czlowiekiem zawsze mozna przekasic" (M.Gogol) |
|
+---------------------------------------------------
--------------+
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-01-20 21:07:08
Temat: Odp: kawa cappucino>
> Dlatego, podajac moja skromna osobe jako przyklad (ku przestrodze),
apeluje:
>
> LUDZIE!!! NIE JEDZCIE DO WLOCH!!!!!
>
> wtedy w domu nie smakuje juz capuccino, pizza tez nie taka (piec gazowy
> nijak ma sie do prawdziwego, opalanego weglem), lasagne czegos brakuje, a
> pomidory sa bardziej wodniste, niz sama woda...
Masz absolutna racje. Ale ja niestety jestem uzalezniona od tego kraju :)
Moze zczasem mi to przejdzie- jestem, zodiakalnym blizniakiem a one bywaja
ponoc zmienne :) Ja do twojej listy dodalabym jeszcze swiezo wycisnieta
oliwe z oliwek, smakuje fantastycznie ale u nas nie do dostania, ze
zrozumialych wzgledow.
Kasia L.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-01-21 08:30:07
Temat: Re: Odp: kawa cappucino"Kasia L." wrote:
> Masz absolutna racje. Ale ja niestety jestem uzalezniona od tego kraju :)
> Moze zczasem mi to przejdzie- jestem, zodiakalnym blizniakiem a one bywaja
> ponoc zmienne :) Ja do twojej listy dodalabym jeszcze swiezo wycisnieta
> oliwe z oliwek, smakuje fantastycznie ale u nas nie do dostania, ze
> zrozumialych wzgledow.
U nas jest cos lepszego, absolutnie nie do dostania we Wloszech: swiezo
wyciśnięty olej z rzepaku. Fantastyczny.
Ale trzeba mieć znajomych na wsi.
Pozdrawiam
Marcin Soboń
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-01-21 09:36:18
Temat: Re: kawa cappucinoOn Mon, 17 Jan 2000 17:31:10 +0100, "Magda" <m...@p...com>
wrote:
>cześć :)
>czy ktoś z grupowiczów zna może przepis na cappucino?
>jak uzyskiwany jest smak np. śmietankowy?
Kilka wersji robienia Cappucino:
http://www.kuchnia.3miasto.pl/40_816.htm i kolejne przepisy.
Smacznego
Mariusz Marczak
Merlin
http://www.kuchnia.3miasto.pl "Wirtualna Kuchnia Polska"
(było: http://friko3.onet.pl/el/kuchnia "Wirtualna Kuchnia Polska")
http://ebowo.vc.pl Kanal IRC #EBowo
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-01-21 10:54:31
Temat: Re: kawa cappucinojeśli jestes z Warszawy to wiem, że można dostać taki olej na bazarku na
Żoliborzu, obok Wolumenu (targ warzywny) zwłaszcza przed Świetami. tylko trzeba
uważac na podróbki.
Marcin Sobon napisał:
> "Kasia L." wrote:
>
> > Masz absolutna racje. Ale ja niestety jestem uzalezniona od tego kraju :)
> > Moze zczasem mi to przejdzie- jestem, zodiakalnym blizniakiem a one bywaja
> > ponoc zmienne :) Ja do twojej listy dodalabym jeszcze swiezo wycisnieta
> > oliwe z oliwek, smakuje fantastycznie ale u nas nie do dostania, ze
> > zrozumialych wzgledow.
>
> U nas jest cos lepszego, absolutnie nie do dostania we Wloszech: swiezo
> wyciśnięty olej z rzepaku. Fantastyczny.
> Ale trzeba mieć znajomych na wsi.
>
> Pozdrawiam
> Marcin Soboń
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |