| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-03-25 19:43:52
Temat: nadmiar pomaranczyWitajcie,
mam w domu ponad 4 kg okropnych, suchych i kwasnych pomaranczy. Zastanawiam
sie czy da sie to jakos wykorzystac? Czy takie pomarancze nadaja sie np na
marmolade? Wygoglalam sobie przepis na nia... Co jeszcze mozna z nich
zrobic? Czy uda sie np jakis kisiel albo ciasto? Albo jeszcze cos innego co
mozna skonsumowac... Bede wdzieczna za wszystkie sugestie bo jakos szkoda mi
je wyrzucic... Pzdr. M.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-03-25 19:59:33
Temat: Odp: nadmiar pomaranczyW zasadzie to nie musisz się martwić jak je wywalisz - według Michała
Tombaka który napisał książkę
Jak żyć długo i zdrowo - powinniśmy jeść owoce te które rosną w miejscu
naszego urodzenia :)
--
=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Bądź sobą www.superkoszulki.pl
=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Użytkownik ... <t...@z...zyjgchdu.drl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:c3vcpl$h9r$...@n...onet.pl...
> Witajcie,
> mam w domu ponad 4 kg okropnych, suchych i kwasnych pomaranczy.
Zastanawiam
> sie czy da sie to jakos wykorzystac? Czy takie pomarancze nadaja sie np na
> marmolade? Wygoglalam sobie przepis na nia... Co jeszcze mozna z nich
> zrobic? Czy uda sie np jakis kisiel albo ciasto? Albo jeszcze cos innego
co
> mozna skonsumowac... Bede wdzieczna za wszystkie sugestie bo jakos szkoda
mi
> je wyrzucic... Pzdr. M.
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-25 20:05:30
Temat: Re: nadmiar pomaranczy
"..." wrote:
> Witajcie,
> mam w domu ponad 4 kg okropnych, suchych i kwasnych pomaranczy. Zastanawiam
> sie czy da sie to jakos wykorzystac? Czy takie pomarancze nadaja sie np na
> marmolade? Wygoglalam sobie przepis na nia... Co jeszcze mozna z nich
> zrobic? Czy uda sie np jakis kisiel albo ciasto? Albo jeszcze cos innego co
> mozna skonsumowac... Bede wdzieczna za wszystkie sugestie bo jakos szkoda mi
> je wyrzucic... Pzdr. M.
Marmolada cytrynowa
(mozna podzielic proporcjonalnie i zrobic mniejsza porcje)
Potrzeba 35 pomaranczy, sok z 3 cytryn i cukier.
10 pomaranczy mielimy w calosci w blenderze, malakserze lub maszynce do miesa i
odstawiamy. Z 10 pomaranczy wyciskamy sok i wyrzucamy skory. Z reszty
pomaranczy (15) obieramy cieniutko skore, najlepiej taka metalowa obieraczka do
kartofli. Te skorki kroimy na cienkie paski. Z obranych pomaranczy wyciskamy
sok, reszte odrzucamy. Caly sok (wlacznie z cytrynowym) laczymy w EMALIOWANYM
garnku z dodatkiem cukru w proporcji 1 szklanka soku/1 szklanka cukru. Gotujemy
ten sok na wolnym ogniu az farfocle z pomaranczy zaczna byc przezroczyste. W
tym momencie dodajemy skorki i gotujemy na malym ogniu, az skorki beda
przezroczyste. Teraz dodajemy cale zmielone pomarancze, i gotujemy na malym
ogniu, bardzo czesto mieszajac, az bedzie dzem. W polowie tego mieszania
probujemy, i jesli jest kwasny lub gorzki, dodajemy wiecej cukru. Stanie sie on
zloto brazowy. Aby sie upewnic, ze jest gotowy, robimy tak: trzymamy talerzyk w
zamrazalniku, gdy dzem wydaje sie gotowy, kapiemy pol lyzeczki na talerzyk i po
chwili probujemy, czy jest odpowiedniej konsystencji (brzegi kleksa dzemowego
nie powinny podchodzic woda). Jak nie, to jeszcze raz to samo po 10 minutach.
Nastepnie ten wrzacy goracy dzem przelewamy do sloikow i natychmiast zakrecamy,
i odstawiamy do wystygniecia do gory nogami.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-25 20:08:19
Temat: Re: nadmiar pomaranczy
Użytkownik "..." <t...@z...zyjgchdu.drl> napisał w wiadomości
news:c3vcpl$h9r$1@news.onet.pl...
> Witajcie,
> mam w domu ponad 4 kg okropnych, suchych i kwasnych pomaranczy.
Jesli sucha tylko skora, a srodek soczysty wycisnelabym z nich sok, mozna
doslodzic i wypic na zdrowie:-)
Serdecznosci
Dorota
Pzdr. M.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-25 20:12:11
Temat: Re: nadmiar pomaranczy
Magdalena Bassett wrote:
>
> Marmolada cytrynowa
No oczywiscie pomaranczowa...ach te cytrusy mi sie mieszaja...
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-25 20:12:26
Temat: Re: nadmiar pomaranczy
Magdalena Bassett wrote:
>
> Marmolada cytrynowa
No oczywiscie pomaranczowa...ach te cytrusy mi sie mieszaja...
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-25 20:35:48
Temat: Re: nadmiar pomaranczy
Użytkownik "dorka" <d...@i...pl> napisał w wiadomości
news:c3vdrj$2umg$1@mamut.aster.pl...
> Jesli sucha tylko skora, a srodek soczysty wycisnelabym z nich sok, mozna
> doslodzic i wypic na zdrowie:-)
Wlasnie problem w tym ze to srodek suchy :( Pzdr.M.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-25 20:38:18
Temat: Re: nadmiar pomaranczy
Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...com> napisał w wiadomości
news:40633B8B.A433A1A0@olypen.com...
> Marmolada cytrynowa
Wielkie dzieki-tego przepisu nie znalazlam. Jutro albo pojutrze zrobie i dam
znac jak mi wyszlo.... Pozdrawiam. M.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-26 04:28:30
Temat: Re: nadmiar pomaranczy
>>Jesli sucha tylko skora, a srodek soczysty wycisnelabym z nich sok, mozna
>>doslodzic i wypic na zdrowie:-)
>
>
> Wlasnie problem w tym ze to srodek suchy :( Pzdr.M.
>
>
Hmm... a juz myslalem, ze namowie Cie na kubanski sos 'mojo' (mo-ho), do
ktorego potrzebny jest wlasnie sok z nieslodkich pomaranczy....
http://icuban.com/food/mojo.html
Pozdr., Zb
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-26 05:07:03
Temat: Re: nadmiar pomaranczy
Zbigniew Pieciul wrote:
> >>Jesli sucha tylko skora, a srodek soczysty wycisnelabym z nich sok, mozna
> >>doslodzic i wypic na zdrowie:-)
> >
> >
> > Wlasnie problem w tym ze to srodek suchy :( Pzdr.M.
> >
> >
>
> Hmm... a juz myslalem, ze namowie Cie na kubanski sos 'mojo' (mo-ho), do
> ktorego potrzebny jest wlasnie sok z nieslodkich pomaranczy....
> http://icuban.com/food/mojo.html
> Pozdr., Zb
Na tej samej stronie ciekawy opis, jak piec cale prosie na grillu z pustakow
http://icuban.com/3guys/pigroast.html
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |