« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-04-20 11:44:52
Temat: Odp: obiad dla przyszłych teściów...horror
Użytkownik ruda <m...@g...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:c62nkk$nj7$...@i...gazeta.pl...
> hej,
> czytam Wasze wypowiedzi od pewnego czasu, nauczyłam sie sporo nowych
> rzeczy....
> Mam prośbę czy moglibyście mi polecić przepis na 2 danie (obiad na którym
> maja spotkać sie moi rodzice i przyszli teściowie)
> Chciałabym, żeby było to cos uroczystego ...i jeszcze , żebym nie musiala
> spedzić 2 dni w kuchni :-)
nie znam sie, ale temat "obiad dla przyszlych tesciow" byl wielokrotnie
poruszany. Jako ze nie znam jeszce tego problemu, powiem co ja bym zrobila.
Oczywiscie zakladam ze bedzie to danie miesne, bo tutaj mam wieksze pole do
popisu. Jakas pieczen (jako, ze jedyna jaka umiem robic to z morelami, to
nie eksperymentowalm na tesciach z inna), z dwie salatki ryz, ziemnaczki.
Albo takie cos jak piersi kurczaka duszone w piwie, pyychota, ladnie wyglada
i smakuje. Hmm albo piersi kurczaka w sosie np koperkowym, prosciutkie, nie
moze sie nie udac i efekt murowany. Polecam rowniez kotlety z farszem
jablkowo cebulowym. Wszystko to sa raczej proste i nie wymagajace duzej
ilosci czasu potrawy. (jak cos to sluze przepisami)
poki co wiecej potraw mi nie przychodzi do glowy. A jesli by sie okazalo, ze
ma byc to cos bez miesa, zrobilabym golabki ( no dobra z tym to troche
roboty jest) z ryzem cebula i pieczarkami do tego sos grzybowy/ koperkowy
( poki co tylko te dwa potrafie, ale Ci co jedza, nie musza o tym
wiedziec;)))
powodzenia zycze.
--
pozdrawiam cieplutko
**agatka**
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-04-20 18:25:32
Temat: Re: obiad dla przyszłych teściów...horrorTo ja poprosze o przepis na pierś kurczaka w sosie koperkowym. :) Sama nazwa
brzmi smakowicie.
Użytkownik "Agata Mryczko" <a...@g...univ.gda.pl> napisał w wiadomości
news:c632ef$4b$1@korweta.task.gda.pl...
>
> Użytkownik ruda <m...@g...pl> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisał:c62nkk$nj7$...@i...gazeta.pl...
> > hej,
> > czytam Wasze wypowiedzi od pewnego czasu, nauczyłam sie sporo nowych
> > rzeczy....
> > Mam prośbę czy moglibyście mi polecić przepis na 2 danie (obiad na
którym
> > maja spotkać sie moi rodzice i przyszli teściowie)
> > Chciałabym, żeby było to cos uroczystego ...i jeszcze , żebym nie
musiala
> > spedzić 2 dni w kuchni :-)
>
> nie znam sie, ale temat "obiad dla przyszlych tesciow" byl wielokrotnie
> poruszany. Jako ze nie znam jeszce tego problemu, powiem co ja bym
zrobila.
> Oczywiscie zakladam ze bedzie to danie miesne, bo tutaj mam wieksze pole
do
> popisu. Jakas pieczen (jako, ze jedyna jaka umiem robic to z morelami, to
> nie eksperymentowalm na tesciach z inna), z dwie salatki ryz, ziemnaczki.
> Albo takie cos jak piersi kurczaka duszone w piwie, pyychota, ladnie
wyglada
> i smakuje. Hmm albo piersi kurczaka w sosie np koperkowym, prosciutkie,
nie
> moze sie nie udac i efekt murowany. Polecam rowniez kotlety z farszem
> jablkowo cebulowym. Wszystko to sa raczej proste i nie wymagajace duzej
> ilosci czasu potrawy. (jak cos to sluze przepisami)
> poki co wiecej potraw mi nie przychodzi do glowy. A jesli by sie okazalo,
ze
> ma byc to cos bez miesa, zrobilabym golabki ( no dobra z tym to troche
> roboty jest) z ryzem cebula i pieczarkami do tego sos grzybowy/ koperkowy
> ( poki co tylko te dwa potrafie, ale Ci co jedza, nie musza o tym
> wiedziec;)))
> powodzenia zycze.
>
>
> --
> pozdrawiam cieplutko
> **agatka**
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-20 18:37:24
Temat: Re: obiad dla przyszłych teściów...horrorIn <c63q5v$l90$1@nemesis.news.tpi.pl> Ania wrote:
> To ja poprosze o przepis na pierś kurczaka w sosie koperkowym. :) Sama
> nazwa brzmi smakowicie.
Gotujesz kurczaka. Wycinasz pierś. Przygotowujesz sos koperkowy.
Podajesz np. z ryżem. Właśnie przed chwią to zjadłem na skromną kolację.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-20 18:38:52
Temat: Re: obiad dla przyszłych teściów...horrorHe no dobrze, ale ja jestem mniej doświadczoną kucharką (dopiero co zaczęłam
studiować grupę i książki z przepisami) i nie wiem co z tym sosem. A
dokładnie jak go zrobić??
Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:20040420203733875+0200@news.onet.pl...
> In <c63q5v$l90$1@nemesis.news.tpi.pl> Ania wrote:
>
> > To ja poprosze o przepis na pierś kurczaka w sosie koperkowym. :) Sama
> > nazwa brzmi smakowicie.
>
> Gotujesz kurczaka. Wycinasz pierś. Przygotowujesz sos koperkowy.
> Podajesz np. z ryżem. Właśnie przed chwią to zjadłem na skromną kolację.
>
> Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-20 18:43:01
Temat: Re: obiad dla przyszłych teściów...horror
Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:20040420203733875+0200@news.onet.pl...
>[...]
Właśnie przed chwią to zjadłem na skromną kolację.
Władziu, jak u Ciebie wygląda nieskromna kolacja?
likaon
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-20 19:03:11
Temat: Re: obiad dla przyszłych teściów...horrorIn <c63qr3$pot$1@atlantis.news.tpi.pl> Ania wrote:
> He no dobrze, ale ja jestem mniej doświadczoną kucharką (dopiero co
> zaczęłam studiować grupę i książki z przepisami) i nie wiem co z tym
> sosem. A dokładnie jak go zrobić??
Jak masz tego kurczaka ugotowanego to zostaje Ci wywar. Robisz więc
biał zasmażkę z masła i mąki. Rozprowadzasz goącą niewielką ilością
zimnego wywaru (lub odwrotnie -- zimną gorącym). Podgrzewaz, aż zcznie
się gotować i gęstnięć. Dodajesz znów wywar i tak powtarzasz, aż
uzyskasz sos o odpowiedniej gęstości. To jest jeden z tzw. sosów
podstawowych, zwany sauce velouté. Do niego możesz dodać dodatki
decydujące o smaku, np. drobno posiekany koperek, doprawić np. solą,
ewentualnie odrobiną białego pieprzu, tyle, żeby był prawie
niewyczuwalny i jeszcze chwilę zagotować.
Do kurczaka nieco mniej pospolity byłby jednak np. sos cytrynowy: do
sauce veloté dodajesz trochę tartej skórki cytrynowej i soku z cytryny;
biały pieprz jak wyżej, ewentualnie podobnie mała szczypta kajenny.
Jeżeli zrobisz taki sos z sokiem z cytryny i siekaną pietruszką to
otrzymasz klasyczny francuski sos do kurczaka "sauce poulette" (czyli
sos do kurczaka ;-), chociaż ściśle rzecz biorąc "sauce poulette" można
zrobić też na bazie innych sosów podstawowych.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-20 19:05:15
Temat: Re: obiad dla przyszłych teściów...horrorDziękuję bardzo :). Teraz już mogę poeksperymentować i na pewno skorzystam
z Twojego przepisu. Jeszcze raz dzięki.
Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:20040420210321368+0200@news.onet.pl...
> In <c63qr3$pot$1@atlantis.news.tpi.pl> Ania wrote:
> > He no dobrze, ale ja jestem mniej doświadczoną kucharką (dopiero co
> > zaczęłam studiować grupę i książki z przepisami) i nie wiem co z tym
> > sosem. A dokładnie jak go zrobić??
>
> Jak masz tego kurczaka ugotowanego to zostaje Ci wywar. Robisz więc
> biał zasmażkę z masła i mąki. Rozprowadzasz goącą niewielką ilością
> zimnego wywaru (lub odwrotnie -- zimną gorącym). Podgrzewaz, aż zcznie
> się gotować i gęstnięć. Dodajesz znów wywar i tak powtarzasz, aż
> uzyskasz sos o odpowiedniej gęstości. To jest jeden z tzw. sosów
> podstawowych, zwany sauce velouté. Do niego możesz dodać dodatki
> decydujące o smaku, np. drobno posiekany koperek, doprawić np. solą,
> ewentualnie odrobiną białego pieprzu, tyle, żeby był prawie
> niewyczuwalny i jeszcze chwilę zagotować.
> Do kurczaka nieco mniej pospolity byłby jednak np. sos cytrynowy: do
> sauce veloté dodajesz trochę tartej skórki cytrynowej i soku z cytryny;
> biały pieprz jak wyżej, ewentualnie podobnie mała szczypta kajenny.
> Jeżeli zrobisz taki sos z sokiem z cytryny i siekaną pietruszką to
> otrzymasz klasyczny francuski sos do kurczaka "sauce poulette" (czyli
> sos do kurczaka ;-), chociaż ściśle rzecz biorąc "sauce poulette" można
> zrobić też na bazie innych sosów podstawowych.
>
> Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-20 23:38:54
Temat: Re: obiad dla przyszłychteściów...horrorrowniez kotlety z farszem
> > jablkowo cebulowym. Wszystko to sa raczej proste i nie wymagajace duzej
> > ilosci czasu potrawy.
A ja bardzo proszę o przepis na te kotlety.
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-21 08:14:05
Temat: Odp: obiad dla przyszłych teściów...horror
Użytkownik Wladyslaw Los <w...@o...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:2...@n...onet.pl...
> In <c63q5v$l90$1@nemesis.news.tpi.pl> Ania wrote:
>
> > To ja poprosze o przepis na pierś kurczaka w sosie koperkowym. :) Sama
> > nazwa brzmi smakowicie.
>
> Gotujesz kurczaka. Wycinasz pierś. Przygotowujesz sos koperkowy.
> Podajesz np. z ryżem. Właśnie przed chwią to zjadłem na skromną kolację.
hmm tak jeszce nie robilam (pewnie dlatego ze jadam maaalo bardzo
gotowanych rzeczy, ale wszystko przede mna), wiec podam przepis ( nie nie
swoj ale wyczytany na ktorejs ze stronek, ale niestetynie pamiaetam
ktorej:(((
4piersi z kurczaka, jarzynka (ja nie dodaje kurat), pieprz, mala smietana
18, olej,duuuuzo swiezego koperku, 2-3 lyzki maki, lyzka magi, woda,
mieso umyc, rozbic posolic popieprzyc, rzucci na mocno rozgrzany tluszcza,
leekko podrumienixc a nastepnie posypac jarzynka i pieprzem, ( tu mam
pytanie to znawcow, jak to jest z przyprawieaim miesa jak ono jest juz
usmazone, a nie przed smazenem?). Lekko podlac woda. Po chwili znowu wlac
trochewody i wsypac pokrojony kopererek. Kiedy wszystko sie zagotuje
zabielic maka wymieszana ze smietana, doprawic magi i pieprzem.
i smacznego. (czas wykonania, nie wiecej niz ok 20-30 minut) do tego jakis
ryz i salatka czy cos.
--
pozdrawiam cieplutko
**agatka**
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |