| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-10-23 20:30:47
Temat: OśmiornicaChcialbym kupic surowa mrozona lub świeżą (choć to akurat
mało prawdopodobne) osmiornice. W Krakowie.
Czy ktos z Was moze mi pomoc?
--
Pzdrw
Michal'
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-10-23 21:35:55
Temat: Re: Ośmiornica> Chcialbym kupic surowa mrozona lub świeżą (choć to akurat
> mało prawdopodobne) osmiornice. W Krakowie.
"PSL czy inną chołotę?"
> Czy ktos z Was moze mi pomoc?
Łoooo la boga, to co chcesz kupić?
Surową? a cóż to znaczy?
Świeżą? tym bardziej?
Każda z nich po paru (minutach) śmierdzi i to nie wiem jak.
Dlatego się je mrozi (lub schładza) i to błyskawicznie.
Wówczas a właściwie wczesniej są poddawane pewnym zabiegom sterylizacji i
czyszczenia i w takiej postaci są sprzedawane. Istotne jest to po ilu
godzinach od połowu kupisz!
W PL nie liczyłbym na świeże, no nie wiem ile chcesz za te świeże
zapłacić. W końcu klient nasz PAN. Ja wybrałbym się tam, gdzie one są
świeże, sądzę, że wyszłoby to by mi taniej.
--
Pozdr. Jerzy Nowak
"Learn the rules. Then break some."
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-24 00:14:36
Temat: Re: OśmiornicaUżytkownik "Jerzy" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
news:ap74mn$8t$1@news.gazeta.pl...
> "PSL czy inną chołotę?"
???
> > Czy ktos z Was moze mi pomoc?
>
> Łoooo la boga, to co chcesz kupić?
Pisze wyraźnie - ośmiornicę.
> Surową? a cóż to znaczy?
Nieugotowaną, nieusmażoną, nieupieczoną - surową.
Nie wiesz co to surowa marchewka? To samo tyczy się ośmiornicy.
> Świeżą? tym bardziej?
Świeżą to znaczy niemrożoną.
> Każda z nich po paru (minutach) śmierdzi i to nie wiem jak.
Nie wiesz?
> Dlatego się je mrozi (lub schładza) i to błyskawicznie.
Zwykle już na statku używanym do połowów. Tak samo się robi z krewetkami.
> Wówczas a właściwie wczesniej są poddawane pewnym zabiegom sterylizacji
> i czyszczenia i w takiej postaci są sprzedawane. Istotne jest to po ilu
> godzinach od połowu kupisz!
A z tego co mi wiadomo, to przed zamrożeniem się ich nie czyści.
Zamraża się je tak jak bozia stworzyła i w stanie zamrożonym
przywozi do portu, potem hurtowni i tak dalej...
> W PL nie liczyłbym na świeże, no nie wiem ile chcesz za te świeże
> zapłacić. W końcu klient nasz PAN. Ja wybrałbym się tam, gdzie one
> są świeże, sądzę, że wyszłoby to by mi taniej.
Nigdzie nie liczyłbym na świeże, a zamrozone można kupić
na całym świecie. W Polsce trudniej je dostać niż np. we
Włoszech, bo nie ma tradycji jedzenia owoców morza tego
typu, ale pewnie gdzieś się znajdzie... gdzie? nie wiem niestety.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-24 02:23:54
Temat: Re: O¶miornicaMichal' wrote:
> Chcialbym kupic surowa mrozona lub ?wie?? (choae to akurat
> ma?o prawdopodobne) osmiornice. W Krakowie.
> Czy ktos z Was moze mi pomoc?
> --
> Pzdrw
> Michal'
a mozna wiedziec co z niej sie robi ???
Internetowe Pismo Kobiece.
www.puella.pl
Ranking Kosmetyków www.puella.pl/ranking.php3
Wyslane z www.puella.pl/newsy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-24 09:17:18
Temat: Re: Ośmiornica
> Nigdzie nie liczyłbym na świeże, a zamrozone można kupić
> na całym świecie. W Polsce trudniej je dostać niż np. we
> Włoszech, bo nie ma tradycji jedzenia owoców morza tego
> typu, ale pewnie gdzieś się znajdzie... gdzie? nie wiem niestety.
---------
Wszedzie, prosze pana, wszedzie sie znajdzie. Supermarket-stoisko z
mrozonkami z morza-wyjac osmiornice-do koszyka-do kasy-do domu-zrobic.
To w innych miastach. Bo w Warszawie to wystarczy do budy na bazarze Banacha
pojsc, ona sie bodaj Delfin nazywa. Jak nie ma, to bedzie:)
Gosia
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-25 18:19:16
Temat: Re: O¶miornicaUzytkownik "ami" <a...@w...pl> napisal w wiadomosci
news:ap7lh9$2nj$1@news2.tpi.pl...
> a mozna wiedziec co z niej sie robi ???
A w Chorwacji pyszna salatke... Mozna tez na inne sposoby ale salatka jest
palce lizac.
--
Pzdrw
Michal'
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-25 18:23:00
Temat: Re: OśmiornicaUżytkownik "Gosia Jurczyszyn" <g...@a...net> napisał w wiadomości
news:B9DD7639.2A5%goniaj@astagor.net...
> Wszedzie, prosze pana, wszedzie sie znajdzie. Supermarket-stoisko z
> mrozonkami z morza-wyjac osmiornice-do koszyka-do kasy-do domu-zrobic.
Taaaa... Niestety poszukiwania zarowno wirtualne jak i osobiste nie
przyniosly
rezultatu w Krakowie. Poki co namierzylem osmiornice panierowana podsmazana
i zamrozona
a to nie o to chodzi.
Zreszta Chorwaci twierdza, ze smazenie jest najgorszym sposobem w jaki mozna
przygotowac
osmiornice. Przypomina wtedy starego Donalda...
> Bo w Warszawie to ...
A w Krakowie na Brackiej pada deszcz...
--
Pzdrw
Michal'
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-26 13:51:04
Temat: Re: O¶miornica
>> a mozna wiedziec co z niej sie robi ???
----------
Frytki, na ten przyklad:))) Moj ojciec zawsze robil i te frytki z osmiornicy
to dla mnie jeden z ulubionych smakow dziecinstwa:))) Dzieki temu potem
umialam robic kalmary, jak sie tylko w Polsce pojawily...
Zanim jednak cokolwiek, trzeba osmiornice obgotowac w osolonej wodzie, tak z
50-60 min. A potem mozna:
w curry
Pokroic miesko w drobne paseczki, podsolic jeszcze, popieprzyc, wrzucic w
sosik curry, uzyskany na przyklad z bialego sosu+przyprawy.
kotleciki
zmielic toto ugotowane w maszynce, dodac do farszu jajo, namoczona w mleku
bulke, koperek, sol, pieprz, wrzucic na tluszczyk i usmazyc. Niezle, troche
jak jajko:)
kokilki (tak sie to chyba nazywa...)
obgotowane "tutki" w pierscionki niezbyt cienkie, takie na 3 cm, napchac
czyms, np. jarzynka po grecku (nic sensownego mi do glowy nie przychodzi,
ale idee da sie przekazac w ten sposob:)) ), jako zakaske dac.
jarzynke
kalamarnice na pasemka, jarzynke (po mnie ta wloszczyzna sie peta, pewnie
dlatego, ze mam w lodowce za duzo, wiec podam wloszczytnowa) - lycha masla,
cztery-piec marchewek, pietrucha, cebula, naci posiekanej duuuzo. I ziolka -
sol, pieprz, curry. Podsmazyc jarzynki na maselku, dac ciut wody, poddusic.,
poziolkowac, rzecz jasna. Zalac to smietana (jogurtem), dodac osmiornice,
chwile potrzymac na ogniu, zdjac, na talerz, dorzucic owe duuuzo natki,
zjesc czesc. Odstawic, wystudzic, zjesc reszte na zimno i stwierdziuc, ze
tez dobre:)
faszerowane
osmiorniczki obgotowane jak wyzej. Farszyk z sypkiego ryzu, pieczarek
duszonych na masle i natki np., wepchnac to w tutki, polac calosc sosem
pomidorowym.
pieczone
pomoczyc godzinke w mleku (nie gotowac tym razem, surowe takie pomoczyc!),
oproszyc maka, posolic, popieprzyc, w wysmarowane oliwa naczynie
zaroodporne, powiorkowac maselkiem, w bardzo goracy piekarnik. Po 20 min.
mniej wiecej wyciagnac, polac sosem pomidorowym albo dac obok tatarski:)
fryty moje ukochane:
pociac na fryty (obgotowane, rzecz jasna), w gleboki olej, na talerz,
posolic, zjesc
smacznego
Gosia
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-26 13:51:11
Temat: Re: Ośmiornica [OT]
>> Bo w Warszawie to ...
>
> A w Krakowie na Brackiej pada deszcz...
------
W Warszawie na Brackiej tez pada:)))
Gosia
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |