Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia [P] Makaron z sosem bazyliowo-miodowym ze śmietaną

Grupy

Szukaj w grupach

 

[P] Makaron z sosem bazyliowo-miodowym ze śmietaną

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 47


« poprzedni wątek następny wątek »

21. Data: 2006-04-26 11:00:32

Temat: Re: Pieprz czerwony?
Od: notujaca <n...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

notujaca napisał(a) 26/04/2006 13:00:

> Akulka napisał(a) 26/04/2006 12:49:
>
>> Użytkownik "Akulka" <s...@g...pl> napisał w wiadomości
>> news:e2nirf$sd7$1@inews.gazeta.pl...
>> http://www.drzewa.net/pytania/Rozpoznawanie+i+opisy/
27
>>
>> "Schinus molle czyli pieprz peruwiański lub pieprz czerwony, którego owoce
>> są jadalne, i możemy go zakupić w sklepach właśnie pod tą drugą nazwą.
>
> No to ładnie :-) Czyli jesteśmy w punkcie wyjścia... To może będę na to
> mówiła "owoce szinusowe" i nie będzie wątpliwości.

(tylko nikt nie zrozumie o co mi chodzi :-) )

--
pzdr notująca
krytyk rzeczywistości

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


22. Data: 2006-04-26 11:02:53

Temat: Re: Pieprz czerwony?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"notujaca" <n...@g...pl> wrote in message
news:C0751F53.47CA%notujaca@gazeta.pl...
> Akulka napisał(a) 26/04/2006 12:49:
>
>> Użytkownik "Akulka" <s...@g...pl> napisał w wiadomości
>> news:e2nirf$sd7$1@inews.gazeta.pl...
>> http://www.drzewa.net/pytania/Rozpoznawanie+i+opisy/
27
>>
>> "Schinus molle czyli pieprz peruwiański lub pieprz czerwony, którego
>> owoce
>> są jadalne, i możemy go zakupić w sklepach właśnie pod tą drugą nazwą.
>
> No to ładnie :-) Czyli jesteśmy w punkcie wyjścia... To może będę na to
> mówiła "owoce szinusowe" i nie będzie wątpliwości.
>
> --
> pzdr notująca
> krytyk rzeczywistości

proponuję gotowce:

http://www.hipernet24.pl/prodinfo.php?item_id=9741&p
kt_id=&pro_id=&char_id=
http://www.hipernet24.pl/se.php?sw=tabasco

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


23. Data: 2006-04-26 11:05:10

Temat: Re: Pieprz czerwony?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"notujaca" <n...@g...pl> wrote in message
news:C0751F70.47CC%notujaca@gazeta.pl...
> notujaca napisał(a) 26/04/2006 13:00:
>
>> Akulka napisał(a) 26/04/2006 12:49:
>>
>>> Użytkownik "Akulka" <s...@g...pl> napisał w wiadomości
>>> news:e2nirf$sd7$1@inews.gazeta.pl...
>>> http://www.drzewa.net/pytania/Rozpoznawanie+i+opisy/
27
>>>
>>> "Schinus molle czyli pieprz peruwiański lub pieprz czerwony, którego
>>> owoce
>>> są jadalne, i możemy go zakupić w sklepach właśnie pod tą drugą nazwą.
>>
>> No to ładnie :-) Czyli jesteśmy w punkcie wyjścia... To może będę na to
>> mówiła "owoce szinusowe" i nie będzie wątpliwości.
>
> (tylko nikt nie zrozumie o co mi chodzi :-) )
>
> --
> pzdr notująca
> krytyk rzeczywistości

http://www.roleski.pl/ciekawostki.php?cat=opieprzu

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


24. Data: 2006-04-26 11:09:53

Temat: Re: Pieprz czerwony?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"notujaca" <n...@g...pl> wrote in message
news:C0751F70.47CC%notujaca@gazeta.pl...

A tu na pocieszenie:

http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=19
45

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


25. Data: 2006-04-26 11:11:54

Temat: Re: Pieprz czerwony?
Od: notujaca <n...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Panslavista napisał(a) 26/04/2006 13:02:

>
> "notujaca" <n...@g...pl> wrote in message
> news:C0751F53.47CA%notujaca@gazeta.pl...
>> Akulka napisał(a) 26/04/2006 12:49:
>>
>>> Użytkownik "Akulka" <s...@g...pl> napisał w wiadomości
>>> news:e2nirf$sd7$1@inews.gazeta.pl...
>>> http://www.drzewa.net/pytania/Rozpoznawanie+i+opisy/
27
>>>
>>> "Schinus molle czyli pieprz peruwiański lub pieprz czerwony, którego
>>> owoce
>>> są jadalne, i możemy go zakupić w sklepach właśnie pod tą drugą nazwą.
>>
>> No to ładnie :-) Czyli jesteśmy w punkcie wyjścia... To może będę na to
>> mówiła "owoce szinusowe" i nie będzie wątpliwości.
>>
>> --
>> pzdr notująca
>> krytyk rzeczywistości
>
> proponuję gotowce:
>
> http://www.hipernet24.pl/prodinfo.php?item_id=9741&p
kt_id=&pro_id=&char_id=
> http://www.hipernet24.pl/se.php?sw=tabasco

A co to ma do mojego różowego... tfu, owoców szinusowych? Nie mieszaj w to
jeszcze tabasco, bo sie do szczętu pogubimy ;-)


--
pzdr notująca
krytyk rzeczywistości

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


26. Data: 2006-04-26 11:15:10

Temat: Re: Pieprz czerwony?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"notujaca" <n...@g...pl> wrote in message
news:C0752219.47D4%notujaca@gazeta.pl...
> Panslavista napisał(a) 26/04/2006 13:02:
>
>>
>> "notujaca" <n...@g...pl> wrote in message
>> news:C0751F53.47CA%notujaca@gazeta.pl...
>>> Akulka napisał(a) 26/04/2006 12:49:
>>>
>>>> Użytkownik "Akulka" <s...@g...pl> napisał w wiadomości
>>>> news:e2nirf$sd7$1@inews.gazeta.pl...
>>>> http://www.drzewa.net/pytania/Rozpoznawanie+i+opisy/
27
>>>>
>>>> "Schinus molle czyli pieprz peruwiański lub pieprz czerwony, którego
>>>> owoce
>>>> są jadalne, i możemy go zakupić w sklepach właśnie pod tą drugą nazwą.
>>>
>>> No to ładnie :-) Czyli jesteśmy w punkcie wyjścia... To może będę na to
>>> mówiła "owoce szinusowe" i nie będzie wątpliwości.
>>>
>>> --
>>> pzdr notująca
>>> krytyk rzeczywistości
>>
>> proponuję gotowce:
>>
>> http://www.hipernet24.pl/prodinfo.php?item_id=9741&p
kt_id=&pro_id=&char_id=
>> http://www.hipernet24.pl/se.php?sw=tabasco
>
> A co to ma do mojego różowego... tfu, owoców szinusowych? Nie mieszaj w to
> jeszcze tabasco, bo sie do szczętu pogubimy ;-)
>
>
> --
> pzdr notująca
> krytyk rzeczywistości

Raz do rosołu puściłem sobie DWIE krople Tabasco, mimo dolewania rosołu
nie zdołałem zjeść. Na te żary w ustach i żołądku jest tylko jeden środek
gaśniczy - czerwone wytrawne wino np. Egri Bikaver...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


27. Data: 2006-04-26 11:16:09

Temat: Re: Pieprz czerwony?
Od: "Akulka" <s...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "notujaca" <n...@g...pl> napisał w wiadomości
news:C0751F53.47CA%notujaca@gazeta.pl...
> No to ładnie :-) Czyli jesteśmy w punkcie wyjścia... To może będę na to
> mówiła "owoce szinusowe" i nie będzie wątpliwości.

Dokładnie.
Ja dziś zanotowałam w głowie droga "notujaca":P, że czerwony pieprz,
pieprzem nie jest, ale bardzo go przypomina, a różowy pieprz to pieprz
czerwony ale marynowany.
Ponadto pieprz cayenne to nie czerwony pieprz jak myślałam:P, ale według
jednego źródła to po prostu ostra papryczka chili sproszkowana, a wg innego
źródła roślina tropikalna należąca do rodziny psiankowatych, których owoce
długości kawałków kory cynamonu są pełne drobnych nasion ostrych tak jak
pieprz (bo zdjęcie nijak mi się z papryka nie kojarzy -
http://www.akupresura.akcjasos.pl/pieprz_cayenne.htm
l).

I bądź tu mądry i pisz wiersze:-)

Pozdrawiam,
Akulka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


28. Data: 2006-04-26 14:52:43

Temat: Re: Pieprz czerwony?
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Wed, 26 Apr 2006 12:47:00 +0200, "Akulka"
<s...@g...pl> wrote:

>U?ytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisa? w
>wiadomo?ci news:2kju42pjn1d8nponnvh72tn0qd9q8quecm@4ax.com...
>> >No w?a?nie nie wiem... A z czego jest cayenne?
>>
>>
>> ...z pieprzu:P
>
>No w?a?nie pono? nie...:P
>
>Pozdrawiam,
>Akulka
>


z papryki - co podalam dalej, tak se tylko zartowalam :PPP

Pierz
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


29. Data: 2006-04-26 15:55:58

Temat: Re: Pieprz czerwony?
Od: Magdalena Bassett <n...@b...com> szukaj wiadomości tego autora

Akulka wrote:
> Użytkownik "notujaca" <n...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:C0750A35.478A%notujaca@gazeta.pl...
>
>>Magdalena Bassett napisał(a) 25/04/2006 18:03:
>>Czyli "czerwony pieprz" to co? Chili?
>
>
> A nie cayenne?
>
> Pozdrawiam,
> Akulka
>
>

Zle cytujesz - to nie ja napisalam powyzsze zdanie. Czerwony pieprz
moze byc z pstrych papryczek, nie koniecznie cayenne.
MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


30. Data: 2006-04-26 16:13:27

Temat: Re: Pieprz czerwony?
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

notujaca napisał(a):
[...]
> No faktycznie... Czyli co, to co sprzedają jako chilli i cayene to
to samo?
[...]

Uproszczony podział chili:
Z Habanero 10
Macho
Tabasco 9
Pequin
Cayenne 8
Z Serrano
Fresno 7
Z Red Finger
S Chipotle 6
Z Jalapeno
Cascadel 5
S Pasilla
Z Banana Peppers 4
S Ancho
S New Mexico 3
Anaheim
Z Poblano 2
S Guajillo
Bell 1

Z - świeża
S - suszona
1-10 to siła rażenia.
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ] . 4 . 5


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Jak kania pragnąca DŻDŻU...
ZAJEFAJNIE
chleb bezglutenowy
Ręczna maszynka do sera
sernik

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »