« poprzedni wątek | następny wątek » |
41. Data: 2006-04-27 11:47:30
Temat: Re: [P] Makaron z sosem bazyliowo-miodowym ze śmietanąWeronika Lewko napisał(a) 27/04/2006 13:29:
> Mam pytanie. Co to są za "orzeszki pinii"? Pierwszy raz o nich słyszę
> Pozdrawiam, Weronika Lewko
Hmmm... Orzeszki pinii to często stosowane w kuchni włoskiej (np. podstawa
sosu pesto) nasiona pewnej odmiany sosny. Bardzo dobre, ale drogie.
Tu masz cos napisane:
http://www.pinezka.pl/content/view/1346/
--
pzdr notująca
krytyk rzeczywistości
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
42. Data: 2006-04-27 11:57:05
Temat: piniolenotujaca napisał(a) 27/04/2006 13:47:
> Weronika Lewko napisał(a) 27/04/2006 13:29:
>
>> Mam pytanie. Co to są za "orzeszki pinii"? Pierwszy raz o nich słyszę
>> Pozdrawiam, Weronika Lewko
>
> Hmmm... Orzeszki pinii to często stosowane w kuchni włoskiej (np. podstawa
> sosu pesto) nasiona pewnej odmiany sosny. Bardzo dobre, ale drogie.
>
> Tu masz cos napisane:
> http://www.pinezka.pl/content/view/1346/
He he wikipedia ładnie napisała... zawsze wiedziałam, że jestem
niedzisiejsza ;-p
"W czasach antycznych duże nasiona pinii (orzeszki piniowe, inaczej piniole)
były ważnym składnikiem pożywienia. Z tego względu często uprawiano ją na
wybrzeżu Morza Śródziemnego zakładając lasy piniowe."
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pinia
--
pzdr notująca
krytyk rzeczywistości
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
43. Data: 2006-04-27 13:34:23
Temat: Re: Pieprz czerwony?On Thu, 27 Apr 2006 12:04:51 +0200, notujaca <n...@g...pl>
wrote:
>Magdalena Bassett napisał(a) 26/04/2006 17:55:
>
>> Czerwony pieprz
>> moze byc z pstrych papryczek, nie koniecznie cayenne.
>> MB
>
>Pstre papryczki :-) Bardzo mi się podoba ;-)
>
>Czyli cayenne to określony rodzaj papryczek, tak?
to zdaje sie jest kilka okreslonych papryczek
Pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
44. Data: 2006-04-27 15:45:52
Temat: Re: Pieprz czerwony?Krysia Thompson wrote:
>
> to zdaje sie jest kilka okreslonych papryczek
>
> Pierz
> K.T. - starannie opakowana
wikipedia podaje:
Cayenne pepper is a very hot red powder used to flavor dishes; its name
comes from the city of Cayenne in French Guiana. The powder comes from
the fruit of several cultivated varieties of the Capsicum baccatum and
Capsicum frutescens species of the nightshade family (Solanaceae).
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
45. Data: 2006-04-28 08:39:39
Temat: Re: Pieprz czerwony?Waldemar Krzok napisał(a):
> jest jeszcze inna skala oparta na zawartości alkaloidu capsaicin. Czysta
> kapsaicyna ma ostrość 16000000, habanero ok 300000. Przelicznik do skali
> podanej przez Jerzego jest logarytmiczna, podwyższenie ostrości o 1 to
> 30x wyższa zawartość kapsaicyny.
Odpowiem inaczej, tabasco stoi w lodówce od paru lat a habanero
sprezentowałem.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
46. Data: 2006-04-28 21:32:03
Temat: Re: Pieprz czerwony?Jerzy Nowak napisał(a):
> Waldemar Krzok napisał(a):
>
>> jest jeszcze inna skala oparta na zawartości alkaloidu capsaicin.
>> Czysta kapsaicyna ma ostrość 16000000, habanero ok 300000. Przelicznik
>> do skali podanej przez Jerzego jest logarytmiczna, podwyższenie
>> ostrości o 1 to 30x wyższa zawartość kapsaicyny.
>
>
> Odpowiem inaczej, tabasco stoi w lodówce od paru lat a habanero
> sprezentowałem.
> pozdr. Jerzy
http://www.masala.com.pl/index.php?d=produkt&id=316
tutaj znalazlem paste z habanero ale nie orientuje sie Pan gdzie w kraju
dostane suszone albo swieze ???
a swoja droga z wycieczek do bulgarii pamietam papryke ktora wtedy
wydawala mi sie ostra - czuszka... ostatnio nigdzie jej nie widuje...
sambal ktory kupowalem od dawna wydaje mi sie za mdly i szukam czegos
mocniejszego...
pozdrawiam
Mars
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
47. Data: 2006-04-28 22:16:22
Temat: Re: Pieprz czerwony?dogma schrieb:
> Jerzy Nowak napisał(a):
>> Waldemar Krzok napisał(a):
>>
>>> jest jeszcze inna skala oparta na zawartości alkaloidu capsaicin.
>>> Czysta kapsaicyna ma ostrość 16000000, habanero ok 300000.
>>> Przelicznik do skali podanej przez Jerzego jest logarytmiczna,
>>> podwyższenie ostrości o 1 to 30x wyższa zawartość kapsaicyny.
>>
>>
>> Odpowiem inaczej, tabasco stoi w lodówce od paru lat a habanero
>> sprezentowałem.
ja używam 3 rodzajów tabasco stosunkowo często.
> http://www.masala.com.pl/index.php?d=produkt&id=316
> tutaj znalazlem paste z habanero ale nie orientuje sie Pan gdzie w kraju
> dostane suszone albo swieze ???
> a swoja droga z wycieczek do bulgarii pamietam papryke ktora wtedy
> wydawala mi sie ostra - czuszka... ostatnio nigdzie jej nie widuje...
> sambal ktory kupowalem od dawna wydaje mi sie za mdly i szukam czegos
> mocniejszego...
kraj jest duży...
w Berlinie wiem gdzie, w razie co
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |