Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia PASCHA (P)

Grupy

Szukaj w grupach

 

PASCHA (P)

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-03-26 11:32:49

Temat: PASCHA (P)
Od: "Krotka" <k...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

A w zasadzie paschy dwie.
Dzielę się przepisami.
Pierwszy wyprobowałam bodaj rok temu.
(bardzo smaczna - choć już nie do końca pamiętam, jak smakuje ;) )

Drugi właśnie przed chwilą wylądował w lodówce (tj pascha wg drugiego przepisu)
- po spróbowaniu stweirdzam, że jest rewelacyjna - dlatego się dzielę i życzę
smacznego i gorąco pozdrawiam całą smakowitą grupę życząc Radosnych, Rodzinnych
i POgodnych Świat!


Karolina.


Pascha w karmelowej pajęczynie

750 g sera twarogowego
250 g masła
5 żółtek
szklanka cukru pudru
torebka cukru waniliowego
szklanka śmietanki kremowej (36%)
100 g rodzynków
50 g skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
100 g cukru na karmel

- Zmielić ser dwukrotnie. Umyć i namoczyć rodzynki, a następnie osuszyć.
- Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodać śmietankę, cukier
wanilinowy i stale mieszając podgrzewać na BARDZO małym ogniu, następnie
zestawić i ostudzić.
- Masłoutrzeć na pianę, powoli dodać ser, masę żółtkową, wsypać rodzynki i
skórkę pomarańczową. Dokładnie wymieszać.
Włożyć do formy lub na wyłozone gazą sitko. Wstawić na noc do lodówki. Przed
podaniem wyłożyć paschę na talerz i udekorować.
Cukier z odrobiną wody zaotować w rondelku na bardzo gęsty syrop. Wstawić całość
do zimnej wody. Zanurzać widelec w karmelu i ciągnącymi się nitkami opleć paschę.


Pascha miodowo-rumowa

500 g sera białego tłustego (tzw.: trzykrotnie mielony)
120 g masła
1/4 szklanki rumu
4 żółtka
1/2 szklanki miodu
1/2 szklanki śmietanki (30%)
wanilia w lasce
50g rodzynków
50 g orzechów włoskich
50 g smażonej skórki pomarańczowej

Rodzynki umyć i namoczyć w rumie.
Po 1 godzinie odcedzić.
Orzechy spazyć wrzątkiem, osuszyć i posiekać niezbyt drobno.
Wanilię zetrzeć trzymając między dwiema kostkami cukru.

Zmielony ser utrzeć dodając kolejno miód, stopione i lekko przestudzone masło i
roztarte żółtka.
Do masy dodać ubitą na sztywno śmietankę i bakalie (rodzynki razem z rumem)
Przełożyć gładką masę do sitka (może być wyłożone gazą) i odstawić do lodówki by
odciekła serwatka.
Podawać wyłożone na talerz i udekorowane.


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

tonic - help :)
składanie serwetek
przepis na kluseczki do obiadu
debiut mój cukerniczy
szynka glazurowana chińska

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »