Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!newsfeed.silweb.pl!news.onet.pl!newsga
te.onet.pl!niusy.onet.pl
From: "Krotka" <k...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: PASCHA (P)
Date: 26 Mar 2005 12:32:49 +0100
Organization: Onet.pl SA
Lines: 66
Message-ID: <3...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.test.onet.pl 1111836769 9515 213.180.130.18 (26 Mar 2005 11:32:49
GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 26 Mar 2005 11:32:49 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 217.99.34.100, 192.168.243.43
X-User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.7.6)
Gecko/20050226 Firefox/1.0.1
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:235910
Ukryj nagłówki
A w zasadzie paschy dwie.
Dzielę się przepisami.
Pierwszy wyprobowałam bodaj rok temu.
(bardzo smaczna - choć już nie do końca pamiętam, jak smakuje ;) )
Drugi właśnie przed chwilą wylądował w lodówce (tj pascha wg drugiego przepisu)
- po spróbowaniu stweirdzam, że jest rewelacyjna - dlatego się dzielę i życzę
smacznego i gorąco pozdrawiam całą smakowitą grupę życząc Radosnych, Rodzinnych
i POgodnych Świat!
Karolina.
Pascha w karmelowej pajęczynie
750 g sera twarogowego
250 g masła
5 żółtek
szklanka cukru pudru
torebka cukru waniliowego
szklanka śmietanki kremowej (36%)
100 g rodzynków
50 g skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
100 g cukru na karmel
- Zmielić ser dwukrotnie. Umyć i namoczyć rodzynki, a następnie osuszyć.
- Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodać śmietankę, cukier
wanilinowy i stale mieszając podgrzewać na BARDZO małym ogniu, następnie
zestawić i ostudzić.
- Masłoutrzeć na pianę, powoli dodać ser, masę żółtkową, wsypać rodzynki i
skórkę pomarańczową. Dokładnie wymieszać.
Włożyć do formy lub na wyłozone gazą sitko. Wstawić na noc do lodówki. Przed
podaniem wyłożyć paschę na talerz i udekorować.
Cukier z odrobiną wody zaotować w rondelku na bardzo gęsty syrop. Wstawić całość
do zimnej wody. Zanurzać widelec w karmelu i ciągnącymi się nitkami opleć paschę.
Pascha miodowo-rumowa
500 g sera białego tłustego (tzw.: trzykrotnie mielony)
120 g masła
1/4 szklanki rumu
4 żółtka
1/2 szklanki miodu
1/2 szklanki śmietanki (30%)
wanilia w lasce
50g rodzynków
50 g orzechów włoskich
50 g smażonej skórki pomarańczowej
Rodzynki umyć i namoczyć w rumie.
Po 1 godzinie odcedzić.
Orzechy spazyć wrzątkiem, osuszyć i posiekać niezbyt drobno.
Wanilię zetrzeć trzymając między dwiema kostkami cukru.
Zmielony ser utrzeć dodając kolejno miód, stopione i lekko przestudzone masło i
roztarte żółtka.
Do masy dodać ubitą na sztywno śmietankę i bakalie (rodzynki razem z rumem)
Przełożyć gładką masę do sitka (może być wyłożone gazą) i odstawić do lodówki by
odciekła serwatka.
Podawać wyłożone na talerz i udekorowane.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|