Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia PELMIENIE Z KALMARÓW

Grupy

Szukaj w grupach

 

PELMIENIE Z KALMARÓW

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-04-23 04:53:58

Temat: PELMIENIE Z KALMARÓW
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Farsz:
500g kalmarów
300g mąki pszennej
2 jajka
0,5 szklanki wody
1 cebula
3 łyżeczki masła roślinnego
pieprz i sól do smaku

Wyczyszczone i wymyte kalmary zemleć w maszynce do mięsa, dodać cebulę,
masło roślinne, jajko, doprawic pierzem i solą, dobrze wymieszać.
Na stolnicy w przesianej mące zrobić zagłębienie, wlać ciepłą wodę dodać
jako i sól i wyrobić ciasto. Roztoczyć ciasto wałkiem wykrawać foremką
krążki, kłaść farsz i zaklejać brzegi.
W moim domu ciasto kroi się na kwadraty nożem krążkowym i lepi pierogi
trójkatne, takie pierogi robi się znacznie szybciej, gdyż nie potrzeba
ponownie przerabiać i wałkować okrawki z wycinania okrągłą foremką czy
szklanką.
Jest jeszcze inny sposób - trzeba mieć formki do wycinania z ząbkowanymi
brzegami, wtedy wytoczony placek ciasta smaruje się białkiem i nakłada w
regularnych odstępach farsz w postaci kulek, następnie kładzie się na ten
placek z farszem drugi placek ciasta i wycina foremkami gotowe pierogi o
okrągłym lub kwadratowym kształcie, Ząbki foremki powodują dobre sklejanie
się ciasta i są ozdobnym ornamentem.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

kurczak z suszonymi pomidorami i bazylią
Małże - z czym podawać?
smalec z jabłkami (potrzebny przepis)
Kapustová polévka s rýží
Kości

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »