« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-03-03 08:40:46
Temat: Pączki i lukierWitam.
Robiłam już pączki kilka razy i nigdy mi nie wychodzą. Po pierwsze nie umiem
ich lepić. Zawsze wychodzą mi konfitury bokiem. Po drugie są małe i twarde.
Dlaczego? Co robie źle? Proszę o rady.
Chciałabym także zrobić lukier do pączków bo nie mam cukru pudru, chyba, że
można posypać waniliowym. Jak ktoś da przepis będę wdzięczna :)
Anna Styś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-03-03 09:25:29
Temat: Re: Pączki i lukierAnna Styś napisał(a):
> Chciałabym także zrobić lukier do pączków bo nie mam cukru pudru, chyba, że
> można posypać waniliowym. Jak ktoś da przepis będę wdzięczna :)
Lukier robi się właśnie z cukru pudru... Cukier waniliowy Ci się z tych
pączków natychmiast osypie. Chyba będziesz musiała się przejść do sklepu
(albo zmielić cukier kryształ w młynku, jak moja szwagierka ;)).
--
Pozdrawiam,
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-03 17:00:48
Temat: Re: Pączki i lukier> Witam.
>
> Robiłam już pączki kilka razy i nigdy mi nie wychodzą. Po pierwsze nie umiem
> ich lepić. Zawsze wychodzą mi konfitury bokiem. Po drugie są małe i twarde.
> Dlaczego? Co robie źle? Proszę o rady.
> Chciałabym także zrobić lukier do pączków bo nie mam cukru pudru, chyba, że
> można posypać waniliowym. Jak ktoś da przepis będę wdzięczna :)
>
> Anna Styś
>
> -------------
Myślę, że robiłaś pączki ze sprawdzonych w necie przepisów. Błąd robisz inny.
Ciasto drożdżowe lubi ciepło, nie lubi przeciągów. Może nie dajesz mu wyrosnąć,
ciasto musi podwoić swoją objętość- trwa to koło jednej godziny. Jak wypływa
konfitura, to spróbuj nie lepić, tylko szprycką konfiturkę do środka
"szprycnij":-). Może za dużo dajesz konfitury. Pozdrawiam Areta
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-04 15:47:55
Temat: Re: Pączki i lukierciasto na pączki zrób trochę "wolniejsze" niż normalne drożdżowe (bedą
delikatniejsze), daj mu dobrze wyrosnąć. Nie baw się w lepienie pączków z
konfiturą - wycinaj szklanką kółka ok, 1,5 grubości - nadziewaj na gorąco po
usmażeniu. Przed smażeniem daj pączkom jeszcze podrosnąć. Po wsadzeniu do
gara, przykryj pokrywką na ok. 2 min. Drugą stronę smaż bez przykrycia. Będą
wielkie jak z cukierni i bardzo delikatne - przetestowane wielokrotnie :-)
pozdrawiam - yewka
wroclaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-07 09:41:07
Temat: Re: Pączki i lukierDzięki za rady. Zrobiłam i wreszcie się udały. Wyszły super!
Znalazłam przepis na pączki z ziemniakami i nawet udało się ulepić z
konfiturą w środku. Bardzo długo rosły i wyrabiałam ciato trzy razy, tak jak
radziła babcia. Super!
Anna Styś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-07 11:27:49
Temat: Re: Pączki i lukier> Dzięki za rady. Zrobiłam i wreszcie się udały. Wyszły super!
> Znalazłam przepis na pączki z ziemniakami i nawet udało się ulepić z
> konfiturą w środku. Bardzo długo rosły i wyrabiałam ciato trzy razy, tak jak
> radziła babcia. Super!
>
> Anna Styś
>
> Moje zdziwienie ....nie ma końca! Jakież to ziemiaki: surowe, ugotowane? A
najlepiej poproszę przepis :-). Pozdrowienia Areta
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-07 12:15:48
Temat: Re: Pączki i lukier> > Moje zdziwienie ....nie ma końca! Jakież to ziemiaki: surowe, ugotowane?
A
> najlepiej poproszę przepis :-). Pozdrowienia Areta
Przepis chyba był kiedyś na grupie:
Pączki ziemniaczane
1 kg ugotowanych ziemniaków
1 kg mąki
10 dag drożdży
3/4 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1/2 kostki masła roslinnego
5 jaj
2 łyzki octu
Ziemniaki ugotować, zemleć i dodać wszystkie składniki, masło roztopić i
chłodne wlac do ciasta. Drożdże rozmieszac z odrobina cukru w letnim mleku i
dodac do ciasta. Wszystko zagnieść i zostawic do wyrosnięcia. Formować kule
i smazyć
Polecam, superdobre.
Anna Styś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |