« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-09-27 12:33:19
Temat: Parmigiana di melanzane (czyli bakłazan w parmezanie) prosto z Neapolu :)))Uwaga a oto przepis ktory podal mi moj kolega z Neapolu :))))
Składaniki
3 duże bakłazany
250 gr sera mozarella
700 gr sosu z pomidorow (np tych z pudeleczek) lub swiezych (mozna tez
samemu zrobic sos :)))
3 zabki czonku
50 gr parmezanu tartego
4 lyzki oliwy z oliwek
sol
1. Obciąc końce i obrać bakłażany, pokroic je w plastry ok pól centymetrowe
grubości.
POwinno sie je podobno kroic wzluz (tak jest w przepisie).
Nastepnie solimy baklazanka zeby stracil gorzki smak i zostawiamy na ok
godzine
Baklazan pusci sok trzeba go strzepac i wytrzec baklazanki serwetka
Przygotujemy duza patelnie wlewamy lyzke oliwy i smazymy na nim przez chwile
zabki
czosnku i potem je wyjmujemy dodajemy sos pomidorowy i smazymy 10 minut, aby
wyparowala z niego woda.
Dodajemy bazylie i troche solimy sos.
(teraz mozemy troszke obsmazyc na drugiej patelni baklazany ale nie jest to
konieczne)
Bierzemy naczynie zaroodporne i kladziemy pierwsza warstwe baklazanow
polewamy dwoma lychami sosu pomidorowego, posypujemy parmezanem
Kroimi mozarelle na plasterki i kladziemy kolejna warstwe z sera
Nastepnei robimy kolejna warstwe i tak az wykorzystamy wszytkie plastry
ostatnia warstwa powinna byc z sosu i bez sera!
i polewamy ten sos olejem z oliwy.
Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 30 minut
no i gotowe
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |