Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Masz babo placek

Grupy

Szukaj w grupach

 

Masz babo placek

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-09-27 11:11:54

Temat: Masz babo placek
Od: fghfgh <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Lubicie zakalce?
Wczoraj wyprodukowalam cos, co moja znajoma skwitowala:
"W zyciu nie widzialam wiekszego zakalca"
Najsmieszniejsze, ze ponoc tego ciasta nie da sie zepsuc...Aha zdolna
jestem prawda?
Ale co tam- i tak sie wszyscy zajadali jeszcze goracym...wniosek-
przestaje sie uczyc robic dobre ciasta, pozostane przy starych
sprawdzonych najsmaczniejszych..zakalcach ;)
ciao
agi

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-09-27 11:16:03

Temat: Re: Masz babo placek
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik fghfgh <a...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisała:
> Lubicie zakalce?
> Wczoraj wyprodukowalam cos, co moja znajoma skwitowala:
> "W zyciu nie widzialam wiekszego zakalca"
> Najsmieszniejsze, ze ponoc tego ciasta nie da sie zepsuc...Aha zdolna
> jestem prawda?
> Ale co tam- i tak sie wszyscy zajadali jeszcze goracym...wniosek-
> przestaje sie uczyc robic dobre ciasta, pozostane przy starych
> sprawdzonych najsmaczniejszych..zakalcach ;)

Nie przejmuj sie, zakalce czasami tez sa bardzo dobre! :)
Niektore ciasta po upieczeniu moga wyjsc z zakalcem, gdy nie uzyska
sie odpowiedniej gestosci ciasta.
Napisz, co to bylo za ciasto, ktore udalo Ci sie tak zepsuc? :)

Lilla

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-27 11:16:52

Temat: Odp: Masz babo placek
Od: "Monika Sawicka" <m...@a...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik fghfgh <a...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3...@p...onet.pl...

> Lubicie zakalce?
pewnie!

> Wczoraj wyprodukowalam cos, co moja znajoma skwitowala:
> "W zyciu nie widzialam wiekszego zakalca"
U nas nie mówi się "zakalec" ino "chiński piernik" :)

> Najsmieszniejsze, ze ponoc tego ciasta nie da sie zepsuc...Aha zdolna
> jestem prawda?
Wszystko można zepsuć, wszystko da się zepsuć. Trzeba trochę cierpliwości
tylko. No ale przyznaj szczerze: gdybyś chciała zrobić zakalca specjalnie to
by Ci się nie udało!

> Ale co tam- i tak sie wszyscy zajadali jeszcze goracym...wniosek-
> przestaje sie uczyc robic dobre ciasta, pozostane przy starych
> sprawdzonych najsmaczniejszych..zakalcach ;)
To najważniejsze, że zjedli :) A może wzbogacisz tym samym repertuar Cafe za
Słupem? :))

pozdrawiam,
Monika


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-27 11:18:39

Temat: Re: Masz babo placek
Od: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "fghfgh" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:3BB3097A.4616CC54@poczta.onet.pl...
> Lubicie zakalce?
> Wczoraj wyprodukowalam cos, co moja znajoma skwitowala:
> "W zyciu nie widzialam wiekszego zakalca"
> Najsmieszniejsze, ze ponoc tego ciasta nie da sie zepsuc...Aha zdolna
> jestem prawda?
> Ale co tam- i tak sie wszyscy zajadali jeszcze goracym...wniosek-
> przestaje sie uczyc robic dobre ciasta, pozostane przy starych
> sprawdzonych najsmaczniejszych..zakalcach ;)

Dawaj przepis... Ja też chcę zakalec... Na dzisiaj!!!
Są urodziny mojego synka i chcę zakalec...
Chcę! Chcę! Chcę!!!

--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-27 11:24:37

Temat: Re: Masz babo placek
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>Lubicie zakalce?
>Wczoraj wyprodukowalam cos, co moja znajoma skwitowala:
>"W zyciu nie widzialam wiekszego zakalca"
>Najsmieszniejsze, ze ponoc tego ciasta nie da sie zepsuc...Aha zdolna
>jestem prawda?
>Ale co tam- i tak sie wszyscy zajadali jeszcze goracym...wniosek-
>przestaje sie uczyc robic dobre ciasta, pozostane przy starych
>sprawdzonych najsmaczniejszych..zakalcach ;)
>ciao
>agi


nie marudz! Sun ten zakalec w moim kierunku ino gibko! Moze byc z
przepisem, moze mnie tez wyjdzie zakalec, choc nigdy mi celowo
nie wyszedl :(

Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-27 11:27:23

Temat: Re: Masz babo placek
Od: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> napisał w wiadomości
news:9ov1u9$j50$1@news.lublin.pl...
> Użytkownik fghfgh <a...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisała:
> > Lubicie zakalce?
> > Wczoraj wyprodukowalam cos, co moja znajoma skwitowala:
> > "W zyciu nie widzialam wiekszego zakalca"
> > Najsmieszniejsze, ze ponoc tego ciasta nie da sie zepsuc...Aha zdolna
> > jestem prawda?
> > Ale co tam- i tak sie wszyscy zajadali jeszcze goracym...wniosek-
> > przestaje sie uczyc robic dobre ciasta, pozostane przy starych
> > sprawdzonych najsmaczniejszych..zakalcach ;)
>
> Nie przejmuj sie, zakalce czasami tez sa bardzo dobre! :)
> Niektore ciasta po upieczeniu moga wyjsc z zakalcem, gdy nie uzyska
> sie odpowiedniej gestosci ciasta.
> Napisz, co to bylo za ciasto, ktore udalo Ci sie tak zepsuc? :)

Zakalec = zepsute ciasto?
Coś Ci się chyba pomyliło...
Zakalce są pyyyyyyyszne... a mi tak rzadko wychodzą ;-(((
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-27 11:31:44

Temat: Re: Masz babo placek
Od: fghfgh <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Hihi dzieki za slowa otuchy :)

przepis:
3/4 szklanki maki pszennej
1/2 szklanki maki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
4 jajka
1/2 kostki margaryny ( wiem wiem margaryna jest blee ale tak bylo w tym
przepisie )
jakies owoce-jablka, sliwki, brzoskwinie-co tam macie

Make z cukrem i proszkiem do pieczenia mieszam, dodaje roztopiony wrzacy
tluszcz, mieszam, dodaje jajka mieszam. wylewam do feremki, na wierzch
ukladam owoce i wsio. Wstawiam do nagrzanego piekarnika- ma sie piec 40
min w piekarniku rozgrzanym miedzy 180-200 stopni.

Pare uwag- dalam 1/2 szklanki cukru zamiast calej ...i tak bylo slodkie
jak ulepek
tluszczu ponoc mozna ciut mniej niz 1/2 kostki dac, jajek tez mysle ze 4
to bylo zbyt wiele...ale i tak wydaje mi sie, ze najwiecej zawinily
chyba sliwki ..bylo ich duuuuuuuuuuuzo.... pieklo mi sie toto grubo
ponad godzine i wciaz bylo wilgotne

poradzcie biednej kuchareczce która wciaz nie moze sie nauczyc piec i
psuje najprostszy nawet przepis
pzdr
agi

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-27 11:34:52

Temat: Re: Masz babo placek
Od: fghfgh <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora



Monika Sawicka wrote:

>
> > Lubicie zakalce?
> pewnie!
>
ja na szczescie tez :))
ale ..milo byloby zrobic czasem cos czym sie moge pochwalic gosciom.

> U nas nie mówi się "zakalec" ino "chiński piernik" :)
bomba :)) podoba mi sie ta nazwa :))

> No ale przyznaj szczerze: gdybyś chciała zrobić zakalca specjalnie to
> by Ci się nie udało!

Tyz fakt- ..i tak sie bede tlumaczyc na przyszlosc ;)


> To najważniejsze, że zjedli :) A może wzbogacisz tym samym repertuar Cafe za
> Słupem? :))

spróbujmy-margaryna i proszek do peiczenia chyba kwalifikuja mój
eksperyment? :)))

pzdr
agi

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-27 11:43:25

Temat: Re: Odp: Masz babo placek
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>> Ale co tam- i tak sie wszyscy zajadali jeszcze goracym...wniosek-
>> przestaje sie uczyc robic dobre ciasta, pozostane przy starych
>> sprawdzonych najsmaczniejszych..zakalcach ;)
>To najważniejsze, że zjedli :) A może wzbogacisz tym samym repertuar Cafe za
>Słupem? :))
>
>pozdrawiam,
>Monika
>

a bylo tam ino cus stucznego, paniusiu? jaki papierek z kremem,
psikana smietana, kostka rosolowa, pasta pomidorowa? Choc zdziebk
zupki instatnt? a moze na koncu lyzeczki puree kartoflanego o
smaku wedzonki? podane na bistorowej serwetce?

Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-27 11:55:23

Temat: Odp: Odp: Masz babo placek
Od: "Monika Sawicka" <m...@a...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> w wiadomooci do
grup dyskusyjnych

> a bylo tam ino cus stucznego, paniusiu? jaki papierek z kremem,
> psikana smietana, kostka rosolowa, pasta pomidorowa? Choc zdziebk
> zupki instatnt? a moze na koncu lyzeczki puree kartoflanego o
> smaku wedzonki? podane na bistorowej serwetce?

maka ze sklepu, cukier ze sklepu, jajka ze sklepu, jablka ze sklepu.......
A nasz piekny krajobraz mazowiecki uslany buraczanym polem zakwaszony
mlynem, co polskie ziarno, na polska make, na polski chleb i na ciasto
polskie to co? to nic? A polska kura grzebiaca zdrowo pod polska jablonka to
nic? Co ze sklepu to wszystko niepewne :((
Ja od dzisiaj stoluje sie w Twojej Cafe - kuchnia mi sie skonczyla :(((
Dlugo to potrwa, mam "az" 6 metrów terakoty do rozlozenia :(((
A potem przedpokój, lazienki, te sprawy.... Alez bym zjadla cos z
patelni....

Monika remontowa... (i polskie glazury, z Opoczna!)



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 ... 4


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Smak Sycylii i Pugli Obiecane przepisy z Wloch :)))
ciorba de burta - przepis ?
inwazja zyjatek
Pytanie o śledzie???
Mąka razowa

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »