| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-09-26 19:07:35
Temat: Pasta z ciciorki do kanapekCzy ktos moglby podac przepis na cos takiego? Kiedys jadlam i bylo pyszne, a
teraz nie wiem jak zrobic samej
Pozdrawiam, Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-09-27 07:02:51
Temat: Re: Pasta z ciciorki do kanapek> Czy ktos moglby podac przepis na cos takiego? Kiedys jadlam i bylo pyszne,
a
> teraz nie wiem jak zrobic samej
pasta z cieciorki, czyli humus: robię bardzo często, bo uwielbiam.
puszkę cieciorki (ziarenka + ze 3 łyżki wody, w której się moczy) miksujesz
z kilkoma łyżkami tahini (pasty sezamowej), czosnkiem (1-2 ząbki), sokiem z
cytryny (2-3 łyżki). dodajesz, co tam lubisz, ja np. kminek i chilli. do
tego trochę oliwy z oliwek. można dać soli, ale wg. mnie jest wystarczająco
słone. można posypać pietruszką.
z
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-27 07:23:52
Temat: Re: Pasta z ciciorki do kanapekpasty ogolnie robi sie prosto i jest wiele mozliwosci kombinowania i
doprawiania jej przyprawami roznistymi w zalezności od gustow...
najwazniejsze to kupic cieciorke zamoczyc w wodzie na noc (czyt. 8-10
godzin) nastepnie odlac wode, zalac nowa woda w stosunku 3:1 (3x wiecej
wody - tak na oko) no i gotowac cieciorke, chyba do miekkosci ok. 1h,
albo bedzie napisane na opakowaniu ile :) albo probowac i do miekkosci
ci odpowiadajacej :) do gotowania chetnie dodaje kminek (i listek
laurowy, i to co sobie chesz...), nadaje fajnego aromatu i smaczku a
przy okazji sprawia, ze straczkowe wszelkie staja sie lepiej strawne.
Jesli podczas gotowania bedzie sie tworzyl bialy korzuszek na wierzchu
to mozesz go zbierac lyzeczka i do zlewu, to zle substancje (puryny sie
chyba zwa) wychodzace ze straczkowych podczas gotowania.
W miedzyczasie mozesz zalac troche (moze z pol szklanki, zalezy od tego
ile masz cieciorki, probuj na oko, wez najpierw pol pozniej najwyzej
dodasz :) ) platkow owsianych goraca woda i przykryc na ok.20 min, ma to
na celu stworzenie kleiku.
Jeśli cieciorka juz ugotowana a platki sie mocza, to bierzesz maszynke
do mielenia miesa (nie wiem czemu ta nazwa sie przyjela :)), lub inne
urzadzenie, ktorego jestes szczesliwa posiadaczka, a sluzaca do
miksowana, mielenia czy tez rozdrabniania (mnie przyszlo nawet kiedys
recznie - praska do ziemniakow rozdrabniac fasole...)
Jak polaczysz mase cieciorkowa z kleikiem,to zobaczysz czy konsystencja
ci odpowiada i jesli jest za rzadkie, to dodasz wiecej kleiku z platkow
lub maki np. kukurydzianej, lub owsianej ktora mozesz szybko uzyskac
przez zmielonie w mlynku do kawy platkow owsianych, a jesli za geste to
wykorzystaj wode z gotowania cieciorki.
No i teraz, o ile nic nie ominalem, czas doprawiania i to juz miejsce do
popisu dla twoich gustow i smaczkow, ja napewno dodal bym sos sojowy,
ziola: bazylia, oregano, moze troszcze tymianku lub tymanku, co
jeszcz... moze troszke czosneczku wycisnac, mozna dodac drobno posiekana
cebulke lub jakies moze inne wazywko, ktore uwielbiasz, hm... natke
pietruszki albo koperek, albo szczypiorek, a moze jeszcze troche kminku
jesli ci odpowiada jego smak... no i oczywoscie jesli malo slono i
pieprze to cza dosolic (cieciorke mozesz posolic pod koniec gotowania,
ale mysle ze lepiej w pascie).
No i w zasadzie chyba wsio, teraz mozna sie zajadac, lub pasta tak
stowrzona moze ci posluzyc jako podstwa do usmarzenia kotlecikow :)
Jesli cos pominialem to przepraszam, moze ktos poprawi, doda itp.
Zycze udanego pastowania :) i smacznego... jak raz zrobisz paste to
bedziesz ja umiala robic juz chyba cale zycie :)
pozdrowka
maniek
Gargantua napisał(a):
>
> Czy ktos moglby podac przepis na cos takiego? Kiedys jadlam i bylo pyszne, a
> teraz nie wiem jak zrobic samej
>
> Pozdrawiam, Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-28 18:24:58
Temat: Re: Pasta z ciciorki do kanapekDziekuje wszystkim a w szczegolnosci mankowi za szczegolowe instrukcje,
cieciorka kupiona, bedzie sie zaraz namaczac;)
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |