« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-07-01 08:12:20
Temat: Pieczen wieprzowa w sosie musztardowymWitam pochmurnie, parno, goraca i przedburzowo.
Zjedlismy wczoraj wieczorem takie oto danko (jak w tytule) podane
z zapieczonymi pomidorami i cukinia. Dodam, ze mieso bylo bez soli.
Skladniki na 6 osob:
Danie
1'200 pieczeni wieprzowej - filet
2 pomidory
1 duza cebula
garsc malutkich cebulek
1 por z kawalkiem zielonej lodygi
1 lyzeczka do kawy bulionu z jarzyn w proszku
3 dcl kuchennego bialego wina
1 lyzeczka do kawy koniaku kuchennego
ostra musztarda
smietana
pieprz z Cayenne
Dodatek
2 duze pomidory
4 cukinie
parmezan
Zaczynam od Dodatku:
Mise en place:
Polmisek (idacy do pieca) wysmaorowac oliwa.
Obrane ze skory i pokrojone w plasterki pomidory przkladac plasterami cukini
w dowolny desen, ale od razu w porcjach. Sol, pieprz.
Zetrzec parmezan aby byl gotowy ale jeszcze nie posypywac jarzyn.
Danie
Mise en place:
cebula pokrojona w plasterki albo jak kto lubi,
por pokrojony na spore kawalki wraz z lodyga
cebulki obrane i zatrzymane w calosci
pomidory obrane ze skory i pokrojone
mieso osuszone i natarte ostra musztarda
Obsmazyc ostro pieczen ze wszystkich stron,
zeszklona cebule, pomidory por i cebulki (surowe) wsypac do garnka idacego
do pieca obok miesa.
Zalac jarzyny bulionem rozpuszczonym w 1 dcl bielego wina
Piec na 180°(u mnie) w zamknietym pojemniku przez 60 min dolewajac wina.
Kiedy mieso jest gotowe, odlac plyn przez sitko do garnuszka do robienia
sosu.
Pokroic mieso na plastry i ulozyc na polmisku zostawiajac wolne miejsce na
zapiekanke.
Posypac dodatek parmezanem i wsunac do pieca.
Zostaje 10 minut do podania czyli wolamy gosci do stolu.
W tym czasie odcedzony sos przepuscic jeszcze raz przez sitko,
doprowadzic do wrzenia, dodac (zawsze do smaku) dobry lyzeczke do kawy
musztardy, kilka kropel soku z cytryny i lyzeczka do kawy koniaku. ew
troche pieprzu z Cayenne
Na koniec dobra lyzke do zupy smietany.
Podawac (jesli talerze sa przygotowane w kuchni) od lewej : zapiekanka,
mieso, sos.
Tym sposobem sos nie pomiesza sie z odrobina soku ktora wyplynie z
zapiekanki.
Jarzyny ktore piekly sie z pieczenia odcedzic, przepuscic przez mikser i
zatrzymac jako fantastyczna podstawe do sosu do klusek np.
Pozdrowienia
--
anti spam : ABC
--
Amicalement
Paul Urstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-07-01 11:37:02
Temat: Re: Pieczen wieprzowa w sosie musztardowymOn Thu, 1 Jul 2004 10:12:20 +0200, "Paul Urstein"
<p...@b...ch> wrote:
>Witam pochmurnie, parno, goraca i przedburzowo.
Ze tak powiem jestem oburzona ze do publiki piszesz a do mnie nie.
A w kazdym razie jest mi bardzo przykro.
--
Pozdrawiam, Sabina
(z adresu usun co trzeba)
www.pajacyk.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |