« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2011-10-04 09:03:22
Temat: Pieczenie ziemniakówJak lepiej zrobić, przed pieczeniem ziemniaków obgotować je wcześniej
czy od razu surowe wsadzić do piekarnika?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2011-10-04 09:20:11
Temat: Re: Pieczenie ziemniakówDnia Tue, 04 Oct 2011 11:03:22 +0200, Kamikaze napisał(a):
> Jak lepiej zrobić, przed pieczeniem ziemniaków obgotować je wcześniej
> czy od razu surowe wsadzić do piekarnika?
Piekę surowe - obrane i posmarowane cieniutką warstewką oleju.
Po osuszeniu powierzchni obranego ziemniaka ręcznikiem papierowym nabieram
w dłonie niewielką ilość oleju i "myziam" tym olejem każdy ziemniak, po
prostu obracając go w dłoniach.
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2011-10-04 09:35:09
Temat: Re: Pieczenie ziemniaków
> Piekę surowe - obrane i posmarowane cieniutką warstewką oleju.
> Po osuszeniu powierzchni obranego ziemniaka ręcznikiem papierowym nabieram
> w dłonie niewielką ilość oleju i "myziam" tym olejem każdy ziemniak, po
> prostu obracając go w dłoniach.
A czym takiego ziemniaka dobrze jest doprawić do smaku?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2011-10-04 10:07:24
Temat: Re: Pieczenie ziemniaków
Użytkownik "Kamikaze" <m...@p...fm> napisał w wiadomości
news:j6ei4p$s3c$3@news.onet.pl...
> Jak lepiej zrobić, przed pieczeniem ziemniaków obgotować je wcześniej czy
> od razu surowe wsadzić do piekarnika?
Ja piekę surowe. Ziemniaki myję szczoteczką pod bieżącą wodą. Małe zostawiam
całe, większe kroję na kawałki tak by wszystkie były jednakowych (mniej
więcej) rozmiarów. Przyprawiam oliwą tak aby każdy ziemniak był lekko
natłuszczony i posypuję przyprawą do ziemniaków. Jest taka gotowa mieszkanka
firmy Prymat i nazywa się "do ziemniaków".
Można doprawiać tymiankiem, bazylią i innymi ziolami. Nie próbowałam, bo jak
do tej pory takie ziemniaki bardzo smakują naszej rodzinie.
A tą przyprawę stosuję nie tylko do ziemniaków pieczonych. Czasami dodaję
jej do odsmażanych ziemniaków. Albo gdy zostanie mi trochę makaronu/kaszy z
obiadu - na patelni rozgrzewam masło, dodaję kaszę/makaron, posypuję
przyprawą. Do tego kefir lub maślanka i szybki obiad mam gotowy.
Pozdrawiam,
Justyna Vicky S.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2011-10-04 10:21:17
Temat: Re: Pieczenie ziemniakówW dniu 04.10.2011 11:03, Kamikaze pisze:
> Jak lepiej zrobić, przed pieczeniem ziemniaków obgotować je wcześniej
> czy od razu surowe wsadzić do piekarnika?
Ja piekę surowe:
- w zależności od potrzeby ziemniaki obieram lub tylko szoruję,
- większe dzielę na części - mniejsze zostawiam całe
- czasem piekę je w worku do pieczenia, czasem w naczyniu żaroodpornym,
a czasem każdego z osobna zawiniętego w alufolię
- niezależnie od tego w jaki sposób je piekę ziemniaki posypuję solą
i rozmarynem, polewam niewielką ilością oleju, dodaję trochę masła
i ciut, ale dosłownie ciut wody (do tych w alufolii wody nie daję)
- czas pieczenia zależy oczywiście od ilości ziemniaków - mi to zajmuje
ok. godziny
--
Pozdrawiam
Anai
*****e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ******gg:1737648******
***** http://photo-of-anai.gu.ma/ *****
"Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
możliwości regeneracyjne."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2011-10-04 10:59:07
Temat: Re: Pieczenie ziemniakówDnia Tue, 04 Oct 2011 11:35:09 +0200, Kamikaze napisał(a):
>> Piekę surowe - obrane i posmarowane cieniutką warstewką oleju.
>> Po osuszeniu powierzchni obranego ziemniaka ręcznikiem papierowym nabieram
>> w dłonie niewielką ilość oleju i "myziam" tym olejem każdy ziemniak, po
>> prostu obracając go w dłoniach.
>
> A czym takiego ziemniaka dobrze jest doprawić do smaku?
Różne są gusty - my uwielbiamy naturalny smak ziemniaków pieczonych. O ile
nie są przeznaczone na dodatek do obiadu, tylko na przekąskę, jemy je tylko
smarujac masłem (czasem czosnkowym) i posypując solą.
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2011-10-04 11:01:10
Temat: Re: Pieczenie ziemniakówDnia Tue, 4 Oct 2011 12:07:24 +0200, Justyna Vicky S. napisał(a):
> Jest taka gotowa mieszkanka
> firmy Prymat i nazywa się "do ziemniaków".
Warto jednak umieć smemu komponować smaki z przypraw pojedynczych.
Wystarczy chwilowy brak dostępu do mieszanek i wtedy klapa w kuchni, bo nie
wie się, co i z czym...
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2011-10-04 11:08:57
Temat: Re: Pieczenie ziemniakówW dniu 2011-10-04 11:03, Kamikaze pisze:
> Jak lepiej zrobić, przed pieczeniem ziemniaków obgotować je wcześniej
> czy od razu surowe wsadzić do piekarnika?
Ja zwykle myję, obieram, kroję na ćwiartki, a większe na ósemki, wrzucam
do miski i polewam oliwą, posypuję przyprawą (gotową do ziemniaków albo
ziołami np. majerankiem, tymiankiem) i piekę w piekarniku na ruszcie aż
się zezłocą.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2011-10-04 11:12:34
Temat: Re: Pieczenie ziemniakówW dniu 2011-10-04 13:08, medea pisze:
> W dniu 2011-10-04 11:03, Kamikaze pisze:
>> Jak lepiej zrobić, przed pieczeniem ziemniaków obgotować je wcześniej
>> czy od razu surowe wsadzić do piekarnika?
>
> Ja zwykle myję, obieram
Najpierw obieram, a potem myję.
> , kroję na ćwiartki, a większe na ósemki, wrzucam do miski i polewam oliwą
> , posypuję przyprawą (gotową do ziemniaków albo ziołami np.
> majerankiem, tymiankiem)
I dobrze mieszam w tej misce, żeby każdy kawałek ziemniaka był w miarę
równomiernie posmarowany oliwą i przyprawą.
> i piekę w piekarniku na ruszcie aż się zezłocą.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2011-10-04 13:29:53
Temat: Re: Pieczenie ziemniaków"Kamikaze" <m...@p...fm> wrote in message
news:j6ei4p$s3c$3@news.onet.pl...
> Jak lepiej zrobić, przed pieczeniem ziemniaków obgotować je wcześniej czy
> od razu surowe wsadzić do piekarnika?
ja pieke surowe, bez obierania. Nakluwam widelcem, nieco natluszczam oliwa,
lekko sole ( czasami w nie sole w ogole) i klade bezposrednio na "polke" w
piekarniku. Dopiero po upieczeniu przekrawam na pol, i dodaje np jogurt,
smietane, lub maslo- posypuje tez czesto szczypiorkiem. Ale to juz kwestia
pomyslow i upodoban.
i.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |