| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-12-13 19:02:23
Temat: PiernikWitam,
Bardzo proszę o przepis na dobry świateczny piernik!!! Taki tradycyjny... Z
góry dziekuję!!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-12-14 14:38:32
Temat: Re: Piernik> Bardzo proszę o przepis na dobry świateczny piernik!!! Taki tradycyjny...
> Z
> góry dziekuję!!!
Podawałam parę wątków wcześniej, ale wkleję jeszcze raz. Piekę ten piernik
na każde Boże Narodzenie i zawsze wychodzi bardzo dobry, wilgotny. Czasami
przekładam go kremem kawowym, a czasami jemy bez niczego.
1/2 kg gotowanych ziemniaków
1/2 kg mąki
1/2 kg miodu
0,375 kg cukru
1 łyżeczka przyprawy piernikowej
2 jajka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
25 dkg tłuszczu
Miód rozpuścić na ciepło z cukrem (najpierw wlać miód, potem cukier, bo się
skarmelizuje).
Lekko skarmelizować. Dodać tłuszcz.
Gotowane ziemniaki podlewać stopniowo roztopionym miodem i tłuszczem
rozcierając (ja to wszystko traktuję mikserem).
Lekko ostudzić, potem dodać resztę składników.
Wstawić do nie rozgrzanego piekarnika.
Piec 180 - 190 stopni około 35 minut.
Pozdrawiam serdecznie.
Barbara.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-14 16:09:00
Temat: Re: Piernik
Użytkownik "Basiek" <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> napisał
> 1/2 kg gotowanych ziemniaków
Te ziemniaki mam rozumieć trzeba przekręcic przez maszynke ?
czy takie w całości do malaksera wrzucić?
--
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-14 17:01:59
Temat: Re: Piernik>> 1/2 kg gotowanych ziemniaków
> Te ziemniaki mam rozumieć trzeba przekręcic przez maszynke ?
> czy takie w całości do malaksera wrzucić?
> Kasia
Ja ugniatam natychmiast po ugotowaniu, ale wtedy zostają małe grudki.
Faktycznie najlepiej byłoby przekręcić przez maszynkę. Choć ja nigdy tego
nie robię, a piernik udaje się idealnie. Nie wiem, czy malakser jest w
stanie rozgnieść ziemniaki. Niestety nie jestem w posiadaniu owego
urządzenia. Ugniatam ręcznie i potem wszystko miksuję.
Pozdrawiam serdecznie.
Barbara.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-16 12:43:12
Temat: Re: Piernik
Użytkownik "Przyklejka>" <hariett@USUN_TOgazeta.pl> napisał w wiadomości
news:cpn3e9$6la$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Te ziemniaki mam rozumieć trzeba przekręcic przez maszynke ?
> czy takie w całości do malaksera wrzucić?
Proponuje przetrzec przez sitko zaraz po ugotowaniu.
Na pewno bedzie gladziutko.
pozdrawiam
eulakla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-16 18:23:17
Temat: Re: Piernik> Proponuje przetrzec przez sitko zaraz po ugotowaniu.
> Na pewno bedzie gladziutko.
> pozdrawiam
> eulakla
Dobry pomysł. Chyba w tym roku tak zrobię. Po raz pierwszy będę miała
piernik bez grudek :-)
Pozdrawiam.
Barbara z ogromną ochotą na piernik
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-17 12:02:07
Temat: Re: PiernikUżytkownik "Barbara (Basiek)" <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> napisał w
wiadomości news:cpsjqm$94q$1@opal.icpnet.pl...
>> Proponuje przetrzec przez sitko zaraz po ugotowaniu.
>> Na pewno bedzie gladziutko.
>> pozdrawiam
>> eulakla
>
> Dobry pomysł. Chyba w tym roku tak zrobię. Po raz pierwszy będę miała
> piernik bez grudek :-)
Albo praske do ziemniakow:)
--
Pozdrawiam
Iwona
/Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać./Cyceron
http://koty.wb.pl/galery9/galeria572.html
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |