| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-12-13 16:58:45
Temat: Chiński sos chilli !Witam
Wie ktoś może jak taki sos zrobić?
Przeglądałem archiwum i były jakies słodko kwaśne i coś tam jeszcze, ale mi
nie o to chodzi.
Kto jada chińczyka to wie:) Do gotowej już potarwy stoją w takich dużych
pojemnikach albo ostre albo słodkie, kolor czerwonawo-pomarańczowy,
konsystencja lekko galaretowato-kleista i pływają w tym jakieś drobiazgi.
Cos podobnmego można kupć w sklepie Vifona albo Tao Tao, ale to za 100 ml
kosztuje 2,5 pln!! A ja uc chińczyka na sajgonki to leje coś ok 200 ml:->
Jak ktoś wie to niech się podzieli wiedzą:)
pozdrawiam
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-12-13 23:36:20
Temat: Re: Chiński sos chilli !On 13 Dec 2004 17:58:45 +0100, b...@w...pl wrote:
>Witam
>
>Wie ktoś może jak taki sos zrobić?
>
>Przeglądałem archiwum i były jakies słodko kwaśne i coś tam jeszcze, ale mi
>nie o to chodzi.
>Kto jada chińczyka to wie:) Do gotowej już potarwy stoją w takich dużych
>pojemnikach albo ostre albo słodkie, kolor czerwonawo-pomarańczowy,
>konsystencja lekko galaretowato-kleista i pływają w tym jakieś drobiazgi.
>
>Cos podobnmego można kupć w sklepie Vifona albo Tao Tao, ale to za 100 ml
>kosztuje 2,5 pln!! A ja uc chińczyka na sajgonki to leje coś ok 200 ml:->
>
>Jak ktoś wie to niech się podzieli wiedzą:)
>
>pozdrawiam
Witaj,
tez o taki sos sie pytalem. ale ze nikt nic nie napisal, rzucilem
okiem na etykiety podobnych sosow i postanowilem zaeksperymentowac.
odcialem papryczkom chilli zielone koncowki i w calosci do blendera.
wyszlo nieco ponad pol kielicha. w mozdzierzu rozgniotlem pol glowki
czosnku i roztarlem z oliwa z oliwek. polaczylem z tym co w blenderze.
ciarki mnie braly na mysl o kosztowaniu. ale musialem nadac temu jakis
smak, wiec sol, pieprz, 3 lyzki koncentratu pomidorowego i szklanka
soku pomidorowego, dodalem tez odrobine cukru. teraz jak bede robil
nastepne to pieprz sobie daruje, bo ma niewielki wplyw na smak a jak
go za duzo dac, to zdominuje papryke - chyba. na koniec pol szklanki
domowego octu z winogron, chcialem, zeby nabralo kwaskowatosci.
wymieszane i do sloikow, i pasteryzowane.
wyszlo ok. znaczy pikantne jak diabli. choc to zapewne baaardzo
powazna modyfikacja oryginalu. nastepne robie z zielonych i krocej
bede pasteryzowal, mam nadzieje, ze beda mocniejsze.
serdecznosci
Daniel
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-15 14:08:28
Temat: Re: Chiski sos chilli !
Użytkownik "Dandi" <k...@n...pl> napisał w
wiadomości news:eq7sr01v32e8r23a1ssigrplll7dv52dee@4ax.com...
> On 13 Dec 2004 17:58:45 +0100, b...@w...pl wrote:
>
>>Witam
>>
>>Wie ktoś może jak taki sos zrobić?
Chili to Ameryka a nie Chiny!!
KK (google)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-15 17:17:26
Temat: Re: Chiski sos chilli !>Użytkownik "Dandi" <k...@n...pl> napisał w
>wiadomości news:eq7sr01v32e8r23a1ssigrplll7dv52dee@4ax.com...
>> On 13 Dec 2004 17:58:45 +0100, b...@w...pl wrote:
>>
>>>Witam
>>>
>>>Wie ktoś może jak taki sos zrobić?
>Chili to Ameryka a nie Chiny!!
>KK (google)
>
wtaj,
Dletego napisalem, ze to eksepryment. pytalem o to samo na grupie. a
tak szczerze zupelnie, to nie wiedzialem. myslalem ze w kuchni
chinskiej tez uzywa sie sosu (pasty) chilli.
serdcznosci
Daniel
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-16 17:53:06
Temat: Re: Chiński sos chilli !> Witaj,
>
> tez o taki sos sie pytalem. ale ze nikt nic nie napisal, rzucilem
> okiem na etykiety podobnych sosow i postanowilem zaeksperymentowac.
> odcialem papryczkom chilli zielone koncowki i w calosci do blendera.
> wyszlo nieco ponad pol kielicha. w mozdzierzu rozgniotlem pol glowki
> czosnku i roztarlem z oliwa z oliwek. polaczylem z tym co w blenderze.
> ciarki mnie braly na mysl o kosztowaniu. ale musialem nadac temu jakis
> smak, wiec sol, pieprz, 3 lyzki koncentratu pomidorowego i szklanka
> soku pomidorowego, dodalem tez odrobine cukru. teraz jak bede robil
> nastepne to pieprz sobie daruje, bo ma niewielki wplyw na smak a jak
> go za duzo dac, to zdominuje papryke - chyba. na koniec pol szklanki
> domowego octu z winogron, chcialem, zeby nabralo kwaskowatosci.
> wymieszane i do sloikow, i pasteryzowane.
>
> wyszlo ok. znaczy pikantne jak diabli. choc to zapewne baaardzo
> powazna modyfikacja oryginalu. nastepne robie z zielonych i krocej
> bede pasteryzowal, mam nadzieje, ze beda mocniejsze.
Jeszcze nie zdążyłem wypróbować tego, ale chyba to jakiś inny wyjdzie.
A tak mnie naszło własnie. Bo ten sos ma konsystencję rzadkiego kisielu (albo
kiślu:-). A z tego co wiem kisie przecież to też tylko mąka ziemniaczana z
jakimiś dodatkami. No i jakby zrobić właśnie taki sos na bazie kisielu,
powiedzmy żurawinowego. Mógłby być jako słodki lub ewentualnie po modyfikacji
słodko ostry.
No nie wiem, ale nie poddam się łątwo.
pozdrawiam
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |