Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!niusy.
onet.pl
From: b...@w...pl
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Chiński sos chilli !
Date: 16 Dec 2004 18:53:06 +0100
Organization: Onet.pl SA
Lines: 32
Sender: k...@n...test.onet.pl
Message-ID: <2...@n...onet.pl>
References: <e...@4...com>
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Disposition: inline
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Mime-Version: 1.0
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 212.244.223.129, 62.233.208.164, 192.168.243.49
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:225601
Ukryj nagłówki
> Witaj,
>
> tez o taki sos sie pytalem. ale ze nikt nic nie napisal, rzucilem
> okiem na etykiety podobnych sosow i postanowilem zaeksperymentowac.
> odcialem papryczkom chilli zielone koncowki i w calosci do blendera.
> wyszlo nieco ponad pol kielicha. w mozdzierzu rozgniotlem pol glowki
> czosnku i roztarlem z oliwa z oliwek. polaczylem z tym co w blenderze.
> ciarki mnie braly na mysl o kosztowaniu. ale musialem nadac temu jakis
> smak, wiec sol, pieprz, 3 lyzki koncentratu pomidorowego i szklanka
> soku pomidorowego, dodalem tez odrobine cukru. teraz jak bede robil
> nastepne to pieprz sobie daruje, bo ma niewielki wplyw na smak a jak
> go za duzo dac, to zdominuje papryke - chyba. na koniec pol szklanki
> domowego octu z winogron, chcialem, zeby nabralo kwaskowatosci.
> wymieszane i do sloikow, i pasteryzowane.
>
> wyszlo ok. znaczy pikantne jak diabli. choc to zapewne baaardzo
> powazna modyfikacja oryginalu. nastepne robie z zielonych i krocej
> bede pasteryzowal, mam nadzieje, ze beda mocniejsze.
Jeszcze nie zdążyłem wypróbować tego, ale chyba to jakiś inny wyjdzie.
A tak mnie naszło własnie. Bo ten sos ma konsystencję rzadkiego kisielu (albo
kiślu:-). A z tego co wiem kisie przecież to też tylko mąka ziemniaczana z
jakimiś dodatkami. No i jakby zrobić właśnie taki sos na bazie kisielu,
powiedzmy żurawinowego. Mógłby być jako słodki lub ewentualnie po modyfikacji
słodko ostry.
No nie wiem, ale nie poddam się łątwo.
pozdrawiam
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|