Data: 2004-12-16 17:53:06
Temat: Re: Chiński sos chilli !
Od: b...@w...pl
Pokaż wszystkie nagłówki
> Witaj,
>
> tez o taki sos sie pytalem. ale ze nikt nic nie napisal, rzucilem
> okiem na etykiety podobnych sosow i postanowilem zaeksperymentowac.
> odcialem papryczkom chilli zielone koncowki i w calosci do blendera.
> wyszlo nieco ponad pol kielicha. w mozdzierzu rozgniotlem pol glowki
> czosnku i roztarlem z oliwa z oliwek. polaczylem z tym co w blenderze.
> ciarki mnie braly na mysl o kosztowaniu. ale musialem nadac temu jakis
> smak, wiec sol, pieprz, 3 lyzki koncentratu pomidorowego i szklanka
> soku pomidorowego, dodalem tez odrobine cukru. teraz jak bede robil
> nastepne to pieprz sobie daruje, bo ma niewielki wplyw na smak a jak
> go za duzo dac, to zdominuje papryke - chyba. na koniec pol szklanki
> domowego octu z winogron, chcialem, zeby nabralo kwaskowatosci.
> wymieszane i do sloikow, i pasteryzowane.
>
> wyszlo ok. znaczy pikantne jak diabli. choc to zapewne baaardzo
> powazna modyfikacja oryginalu. nastepne robie z zielonych i krocej
> bede pasteryzowal, mam nadzieje, ze beda mocniejsze.
Jeszcze nie zdążyłem wypróbować tego, ale chyba to jakiś inny wyjdzie.
A tak mnie naszło własnie. Bo ten sos ma konsystencję rzadkiego kisielu (albo
kiślu:-). A z tego co wiem kisie przecież to też tylko mąka ziemniaczana z
jakimiś dodatkami. No i jakby zrobić właśnie taki sos na bazie kisielu,
powiedzmy żurawinowego. Mógłby być jako słodki lub ewentualnie po modyfikacji
słodko ostry.
No nie wiem, ale nie poddam się łątwo.
pozdrawiam
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|