Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pierogi ruskie zagranica

Grupy

Szukaj w grupach

 

Pierogi ruskie zagranica

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-07-28 06:38:07

Temat: Re: Pierogi ruskie zagranica/paszteowa (wedzona) takze za granica
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Tue, 27 Jul 2004 17:57:52 -0500, "Iwon\(k\)a"
<i...@p...onet.pl> wrote:

>"Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote in message
news:7095833671$20040727224023@ewcia.kloups...
>
>> Odkrylam jak zrobic nadzienie do pierogow ruskich w zacofanych krajach
>> (Europa Zachodnia, Stany, Afryka Poludniowa, Nowa Zelandia itp.) w
>> ktorych nie ma twarogu. W 15 minut maksimum.
>
>w Stanach to sa pierogi ruskie! :)))
>
>iwon(k)a, ktora wlasnie kupila polski ser bialy
>polstlusty, ktorego tu na oczy nie widziala od 6 lat!!!
>i juz pol skonsumowala.:)))


Wy to macie dobrze...ja bym musiala 3 1/2 godz koleja zelzana
jechac w jedna strone, pol godz metrem, zakupic ser-twarog, znowu
pol godziny, znowu 3 1/2 i mam ;)))

do tego wczoraj na jednej angielskiej grupie jedzeniowej ktos
napisal, ze nabyl ...uwaga...importowana z Polski wedzona
pasztetowa...dostalam popedu i zaczelam wyduszac z faceta GDZIE
(tak Bradford, jak i Londek za daleko na zakupy
jednak...)...najsmieszniejsze bylo, ze facet kupil to jako
eksperyment naukowy, podal sklad i sie pyta jak to jesc...czy
mozna jesc na "surowo" ...jakies podejrzane typy namawialy go do
wyrzucenia albo...uwaga...podsmazenia z cebulka!! musialam sie
wlaczyc w dyskusje...zahamowalam straszliwe pomysly, kazala
nabyc/zrobic DOBRY chrupiacy chleb i zjesc te pasztetowa z w/w
chlebem. dodalam, ze zagroozenie pasztetowa istnieje z
przejedzenia, tzn dwie pajdki chelba i cwierc kilo pasztetowej
(wedzonej).

facet posluchal MNIE! i bardzo mu smakowalo. Teraz chyba wypada
isc do takich jednych delikatesow, co maja a to Sopocka, a to
Krakowska, a to wiejska, a to kabansoy, zeby te pasztetowa dla
mnie sprowadzali.


Ewa - nie wiedzialam, ze Ty az TAKIE zaslupie uprawiasz za pomoca
puree wproszku ;)) brawa dla tej pani!! :)))

pierz, ambasador Zaslupia

K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-07-28 07:11:53

Temat: Re: Pierogi ruskie zagranica
Od: "M.W." <t...@p...nospam.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Boguslaw kempny" <k...@s...com.pl> napisał w wiadomości
news:410747a6@news.stanpol.com.pl...
> Ewa (siostra Ani) N. wrote:
>
> >
> > Pol kilo "mokrego" sera (tego niby "serka homo") + paczuszka purée
> > proszku (125 g). Wymieszac, poczekac 5 minut... wrobic szklanke mleka.
> >
> To musi byc okropne. Nie lepiej zrobic sobie twarog samemu?
> Odstawic mleko zeby skwasnialo, potem lekko podgrzac,
> a jak sie zetnie przecedzic i odcisnac w plociennym woreczku.
> To naprawde niewiele pracy. Mozesz miec co najwyzej klopoty z kupieniem
> mleka, ktore zechce sie ukwasic.
>
> BK


Spróbuj zzakiśić mleko z hartonu...życze powodzenia..

w niektórych przepisach widziałem mozliwosc dodania fety fo farszu...

nie jest to twarożek ale..

Marek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-28 08:43:23

Temat: Re: Pierogi ruskie zagranica
Od: "eM" <...@...c> szukaj wiadomości tego autora


"eM eL" pisze:

> No i "u ruskich", "u arabow", itp. mniejszosci narodowych i
> religijnych, oczywiscie...Twarogi jak malowane :-)))
>
> Jak mnie chcica napadnie na cus polskiego w nieznanym miescie/kraju
> to zwykle zasiegam jezyka w polskim kosciele, konwencie czy u jakichs
> misjonarzy. Jakze inaczej znalazlbym niemieckie delikatesy
> sprzedajace kapuste kiszona i makowce w Hondurasie..? :-)))


Wiesz co, eM eL, ja Cie ozloce. Ja Ci postawie pominik i codziennie
bede pod nim zanosic swieze kwiaty. Ja po prostu zapomnialam, ze po
prostu tak po prostu jest takie proste wyjscie :-). Bo ja ksiedza Marka
podczas spowiedzi o rozne rzeczy wypytalam ;-), a o kabanosach, twarogu
i polskim chlebie zapomnialam. A ze mieszkam o rzut beretem od
dzielnicy
zydowsko-hinduskiej, to i tam pod osloną nocy polecę zapytać o kapuste
kiszoną :-).

Ja Wam w ogole wszystki za ten watek stopy caluje, a Ewie (siostrze
Ani) N. za rozpoczęcie go - szczegolnie :-))).



eM, patriotka o suchym pysku, ale juz ze swiatelkiem w tunelu :-)






› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-28 08:51:19

Temat: Re: Pierogi ruskie zagranica
Od: Boguslaw kempny <k...@s...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

M.W. wrote:
> Użytkownik "Boguslaw kempny" <k...@s...com.pl> napisał w wiadomości
> news:410747a6@news.stanpol.com.pl...
>
>>Ewa (siostra Ani) N. wrote:
>>
>>
>>>Pol kilo "mokrego" sera (tego niby "serka homo") + paczuszka purée
>>>proszku (125 g). Wymieszac, poczekac 5 minut... wrobic szklanke mleka.
>>>
>>
>>To musi byc okropne. Nie lepiej zrobic sobie twarog samemu?
>>Odstawic mleko zeby skwasnialo, potem lekko podgrzac,
>>a jak sie zetnie przecedzic i odcisnac w plociennym woreczku.
>>To naprawde niewiele pracy. Mozesz miec co najwyzej klopoty z kupieniem
>>mleka, ktore zechce sie ukwasic.
>>
>>BK
>
>
>
> Spróbuj zzakiśić mleko z hartonu...życze powodzenia..
>
> w niektórych przepisach widziałem mozliwosc dodania fety fo farszu...
>
> nie jest to twarożek ale..
>
Masz racje, z kartonu zgnije, ale nie ukwasi sie. Niestety takie
czasy nastaly, zywia nas chemicy, a nie rolnicy...

BK

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-28 09:45:06

Temat: Re: Pierogi ruskie zagranica/paszteowa (wedzona) takze za granica
Od: "JerzyN" <N...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk>
> Wy to macie dobrze...ja bym musiala 3 1/2 godz koleja zelzana
> jechac w jedna strone, pol godz metrem, zakupic ser-twarog, znowu
> pol godziny, znowu 3 1/2 i mam ;)))
[...]

Prościej by ci było krowę kupić!!!
;-)
--
Pozdrawiam, Jerzy


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-28 09:46:41

Temat: Re: Pierogi ruskie zagranica
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

Boguslaw kempny wrote:
> Ewa (siostra Ani) N. wrote:
>
>>
>> Pol kilo "mokrego" sera (tego niby "serka homo") + paczuszka purée
>> proszku (125 g). Wymieszac, poczekac 5 minut... wrobic szklanke mleka.
>>
> To musi byc okropne.

Nie, nie, wbrew pozorom wychodzi doskonale, co jest zreszta logiczne,
mieszam bowiem zbyt mokry ser i zbyt suche ziemniaki :)
Jedynej rzeczy ktorej sie balam to to ze fuzja moze nie wyjdzie "na
zimno", ale bezpodstawnie...

> Nie lepiej zrobic sobie twarog samemu?

Lepiej. Tylko nie zawsze chce mi sie czekac 2-3 dni zeby ser sie zrobil
kiedy mam ochote na ruskie.

> Odstawic mleko zeby skwasnialo, potem lekko podgrzac,
> a jak sie zetnie przecedzic i odcisnac w plociennym woreczku.
> To naprawde niewiele pracy. Mozesz miec co najwyzej klopoty z kupieniem
> mleka, ktore zechce sie ukwasic.

Podawalam juz tutaj moje metody na bialy ser, nawet z kartonu wychodzi:)



Ewcia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-28 09:49:05

Temat: Re: Pierogi ruskie zagranica
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

eM eL wrote:

> Ewa (siostra Ani) N. <n...@y...com> napisał(a):
>
>
>>Gdzie, gdzie ?
>>
>
>
> W Ronalbie nie sprzedaja? A w Artpo?

Nie znam :(

> A jeszcze jest sklepik w niedziele przy kosciele na rue St. Honore ? Ci
> sami ludzie prowadzili jeszcze inny polski sklep pod ta sama nazwa (jakis
> polski krol czy cus takiego - wylecialo mi z glowy.)
>
> No i "u ruskich", "u arabow", itp. mniejszosci narodowych i religijnych,
> oczywiscie...Twarogi jak malowane :-)))

Nie nie, "u arabow" nie ma bialego sera, nie w Paryzu. Moze mylisz z
jakims innym miastem ?
(natomiast kiszone ogorki sa czasami w zydowskich sklepach)



Ewcia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-28 10:03:01

Temat: Re: Pierogi ruskie zagranica/paszteowa (wedzona) takze za granica
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

Krysia Thompson wrote:

> Wy to macie dobrze...ja bym musiala 3 1/2 godz koleja zelzana
> jechac w jedna strone, pol godz metrem, zakupic ser-twarog, znowu
> pol godziny, znowu 3 1/2 i mam ;)))

Ja tez mam godzine dojazdu do najblizszego twarogu...
>
> do tego wczoraj na jednej angielskiej grupie jedzeniowej ktos
> napisal, ze nabyl ...uwaga...importowana z Polski wedzona
> pasztetowa...

Alzackie sklepy / stoiska u nas maja pasztetowa, i slonine tysz.

> Ewa - nie wiedzialam, ze Ty az TAKIE zaslupie uprawiasz za pomoca
> puree wproszku ;)) brawa dla tej pani!! :)))
>
> pierz, ambasador Zaslupia

Wiedzialam ze bedziesz ze mnie dumna :)


Ewcia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-28 11:20:42

Temat: Re: Pierogi ruskie zagranica
Od: "juras" <p...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Claygirl" <c...@s...tlen.pl> napisał w wiadomości
news:ce6i95$1177$1@mamut1.aster.pl...
> Ewa (siostra Ani) N. napisał(a):
>
> > Czekam na wiwaty tlumu :)
>
> Witat, wiwat! Proszę o przepis. Ozłocę min ciocię z Paryża, która
> ostatnie pierogi jadła podczas wizyty u nas (w Warszawie).
>
To bylo bardzo dawno chyba ,bo ruskie juz wyszli z Polski -:)))))
Pozdrawiam
juras

> --
> Magdalena "Claygirl" Wójcik


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-28 16:28:11

Temat: Re: Pierogi ruskie zagranica/paszteowa (wedzona) takze za granica
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com> szukaj wiadomości tego autora



JerzyN wrote:

> Użytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk>
> > Wy to macie dobrze...ja bym musiala 3 1/2 godz koleja zelzana
> > jechac w jedna strone, pol godz metrem, zakupic ser-twarog, znowu
> > pol godziny, znowu 3 1/2 i mam ;)))
> [...]
>
> Prościej by ci było krowę kupić!!!
> ;-)
> --
> Pozdrawiam, Jerzy

U nas w niektorych sklepach mozna dostac prawdziwy twarog pod nazwa
"Farmer's Cheese". Na szczescie ochota na ruskie nachodzi mnie wlasnie
wtedy, gdy ujrze ten ser na polce "o, moge zrobic ruskie. I sernik. No i
leniwe..." i na tym koncza sie moje potrzeby twarogowe. Jakos mozna sie
oduczyc jedzenia twarogu.
MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3 ... 7


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Wino malinowe - przepis
buraczki do słoików
Fasolka szparagowa
tzatzyki - z czym
brzydkie zapachy-pomozcie:((((

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »