Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pierogi z lososiem

Grupy

Szukaj w grupach

 

Pierogi z lososiem

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-12-14 21:40:02

Temat: Pierogi z lososiem
Od: "Magdalena W." <zolza@usunto_astercity.net> szukaj wiadomości tego autora

Poniewaz Maya prosila o ten przepis, to kopiuje go z serwera
Gazety Wyborczej, gdzie go znalazlam. Brzmi smacznie :)
Pozdrawiam,
Magda

KOBIETA > > PRZEPISY WIGILIJNE I ŚWIĄTECZNE > PIEROGI, USZKA,
PASZTECIKI >

Pierogi z łososiem
Ciasto na pierogi przyrządzone metodą tradycyjną
farsz:
1 kg filetu z łososia świeżego
2 małe cebule
2 łyżki oleju
0,5 szklanki śmietany 30 proc.
sól, pieprz, jajko

Z łososia zdejmujemy skórę, usuwamy wszystkie ości. Cebulę
podsmażamy na oleju na złoty kolor.
Łososia i wystudzoną cebulę mielemy w maszynce. Dodajemy
jajko, sól, pieprz. Dobrze mieszamy, dolewamy pół szklanki
śmietany.
Ciasto rozwałkowujemy, formujemy pierogi i nadziewamy je
farszem.
Pierogi podajemy z masłem lub z sosem beszamelowym.

sos:
Pół litra mleka przegotować z jedną małą marchewką,
pietruszką, selerem i listkiem ziela. Całość
przecedzić. Sporządzić jasnozłotą zasmażkę z dwóch łyżek mąki
i masła, dodać ją do mleka, dokładnie
roztrzepać (należy uzyskać konsystencję sosu). Jeszcze raz
roztrzepać, posolić, dodać trochę gałki
muszkatołowej i kilka kropli soku z cytryny. Pierogi polewamy
sosem. Można je wstawić na chwilę do
piekarnika i lekko zapiec.

Jerzy Kosidło, szef kuchni
restauracji Pod Łososiem w Gdańsku (27-11-01 16:21)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-12-14 21:46:07

Temat: Re: Pierogi z lososiem
Od: "Dorunia" <d...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Magdalena W." <zolza@usunto_astercity.net> wrote in message
news:9vdrjq$1in8$1@pingwin.acn.pl...
> Poniewaz Maya prosila o ten przepis, to kopiuje go z serwera
> Gazety Wyborczej, gdzie go znalazlam. Brzmi smacznie :)
> Pozdrawiam,
> Magda
>
> KOBIETA > > PRZEPISY WIGILIJNE I ŚWIĄTECZNE > PIEROGI, USZKA,
> PASZTECIKI >
>
> Pierogi z łososiem
> Ciasto na pierogi przyrządzone metodą tradycyjną
> farsz:
> 1 kg filetu z łososia świeżego
> 2 małe cebule
> 2 łyżki oleju
> 0,5 szklanki śmietany 30 proc.
> sól, pieprz, jajko
>
> Ale rozpusta, kilogram łososia do pierogów.
Pozdrawiam Dorunia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-15 09:41:46

Temat: Re: Pierogi z lososiem
Od: i...@r...com.pl (Agnieszka Nowak) szukaj wiadomości tego autora

From: Magdalena W. <zolza@usunto_astercity.net>


> Poniewaz Maya prosila o ten przepis, to kopiuje go z serwera
> Gazety Wyborczej, gdzie go znalazlam. Brzmi smacznie :)
> Pozdrawiam,
> Magda

Dzieki Dzieki!!!
To troche cos innego, niz ja jadlam w "Pierogach Swiata", ale przetestuje.
Noze byc ciekawie ;-))

--
Maya
When God made man, she was only testing

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

najlepiej zeby sos
cos niedobrego, pomocy
ulubione drinki
warszawka ;-)
roladki z indyka na słodko

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »