Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pierś z indyka

Grupy

Szukaj w grupach

 

Pierś z indyka

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 2


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-09-22 13:54:10

Temat: Pierś z indyka
Od: "Kamikaze" <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam serdecznie,

Mam pierś z indyka. Proszę o podanie jakiegoś przepisu na wykorzystanie w.w.
mięska. Mam też do wykorzystania sos chiński (chyba z Pudliszek) lub
pomidory w dużej ilości. Wiem, że moge usmażyć kawałki piersi i wymieszać z
sosem i podawać z ryżem, ale może macie jakieś ciekawe propozycje do
udoskonalenia takiej potrawy. Dziękuje


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2005-09-22 15:57:56

Temat: Re: Pierś z indyka
Od: "eM eL" <badbatz99@hotmailCUT_THIS_OUT.com> szukaj wiadomości tego autora

"Kamikaze" <k...@p...onet.pl> wrote in message
news:dgud23$i3t$1@news.mch.sbs.de...
> Mam pierś z indyka. Proszę o podanie jakiegoś przepisu na wykorzystanie w.w.
> mięska. Mam też do wykorzystania sos chiński (chyba z Pudliszek) lub pomidory w
> dużej ilości. Wiem, że moge usmażyć kawałki piersi i wymieszać z sosem i podawać z
> ryżem, ale może macie jakieś ciekawe propozycje do udoskonalenia takiej potrawy.
> Dziękuje

Jesli chcesz miec z tego danie orientalne, to "chinski sos z pudliszek" wyrzuc przez
okno - ma on tyle wspolnego ze smakiem dan orientalnych co kamien wegielny z weglem
kamiennym.
Zakup natomiast buteleczke sosu sojowego i maly sloiczek sosu "hoisin" (dostepny w
PL - sam kupowalem w jakims karrefeurze czy innym makro) i bedziesz mial wspaniale
danie wietnamskie. Wez 4 lyzeczki miodu, 4 lyzeczki wytrawnej sherry albo cegus
podobnego, 4 lyzeczki sosu sojowego i 2 lyzki stolowe sosu hoisin. Piers (indycza
:-))) umyj, dobrze wytrzyj, delikatnie posol i popieprz (malo soli - sos sojowy jest

slony) po czym pedzelkiem posmaruj piers owa mikstura ze wszystkich stron i piecz, az

sie upiecze (to zalezy od wielkosci piersiatka, obecnosci - lub nie - kosci, skory,
etc.) w temp. ok. 165-170C (niezbyt goraco...) Jak sosu zostaje to obsmarowac
piersiatko w czasie pieczenia do woli. Przed podaniem pokroic w plastry i podawac z
(lepkim) ryzem. Jak kto lubi to do misktury smarujacej mozna dodac np. przepuszczony

przez praske zabek zosnku czy mala papryczke "chili" albo nawet pol centymetra
drobniutko posiekanego korenia imbiru.

--
><eM eL><


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Kulinarny.Net Newsletter
Pumpernikiel
mieszanki chlebowe-jakie polecacie??
Ekspres ciśnieniowy z wyższej półki
Sliwki:)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »