Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.glorb.com!c
ycny01.gnilink.net!cyclone1.gnilink.net!spamkiller.gnilink.net!gnilink.net!trnd
dc01.POSTED!0131c421!not-for-mail
From: "eM eL" <badbatz99@hotmailCUT_THIS_OUT.com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <dgud23$i3t$1@news.mch.sbs.de>
Subject: Re: Pierś z indyka
Lines: 28
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2670
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2670
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
Message-ID: <8wAYe.12474$EH.5738@trnddc01>
Date: Thu, 22 Sep 2005 15:57:56 GMT
NNTP-Posting-Host: 70.22.100.71
X-Complaints-To: a...@v...net
X-Trace: trnddc01 1127404676 70.22.100.71 (Thu, 22 Sep 2005 11:57:56 EDT)
NNTP-Posting-Date: Thu, 22 Sep 2005 11:57:56 EDT
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:248351
Ukryj nagłówki
"Kamikaze" <k...@p...onet.pl> wrote in message
news:dgud23$i3t$1@news.mch.sbs.de...
> Mam pierś z indyka. Proszę o podanie jakiegoś przepisu na wykorzystanie w.w.
> mięska. Mam też do wykorzystania sos chiński (chyba z Pudliszek) lub pomidory w
> dużej ilości. Wiem, że moge usmażyć kawałki piersi i wymieszać z sosem i podawać z
> ryżem, ale może macie jakieś ciekawe propozycje do udoskonalenia takiej potrawy.
> Dziękuje
Jesli chcesz miec z tego danie orientalne, to "chinski sos z pudliszek" wyrzuc przez
okno - ma on tyle wspolnego ze smakiem dan orientalnych co kamien wegielny z weglem
kamiennym.
Zakup natomiast buteleczke sosu sojowego i maly sloiczek sosu "hoisin" (dostepny w
PL - sam kupowalem w jakims karrefeurze czy innym makro) i bedziesz mial wspaniale
danie wietnamskie. Wez 4 lyzeczki miodu, 4 lyzeczki wytrawnej sherry albo cegus
podobnego, 4 lyzeczki sosu sojowego i 2 lyzki stolowe sosu hoisin. Piers (indycza
:-))) umyj, dobrze wytrzyj, delikatnie posol i popieprz (malo soli - sos sojowy jest
slony) po czym pedzelkiem posmaruj piers owa mikstura ze wszystkich stron i piecz, az
sie upiecze (to zalezy od wielkosci piersiatka, obecnosci - lub nie - kosci, skory,
etc.) w temp. ok. 165-170C (niezbyt goraco...) Jak sosu zostaje to obsmarowac
piersiatko w czasie pieczenia do woli. Przed podaniem pokroic w plastry i podawac z
(lepkim) ryzem. Jak kto lubi to do misktury smarujacej mozna dodac np. przepuszczony
przez praske zabek zosnku czy mala papryczke "chili" albo nawet pol centymetra
drobniutko posiekanego korenia imbiru.
--
><eM eL><
|