Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Piersi z dzikiej kaczki

Grupy

Szukaj w grupach

 

Piersi z dzikiej kaczki

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 3


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-10-08 06:27:15

Temat: Piersi z dzikiej kaczki
Od: Meg <m...@N...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam
Dostałam wczoraj sześć filetów z piersi dzikiej kaczki. Jeszcze nigdy
tego nie robiłam poradżcie jakimś fajnym przepisem.

pozdrawiam Magda

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2005-10-08 11:02:42

Temat: Re: Piersi z dzikiej kaczki
Od: "Kri$" <u...@l...com> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Meg" <m...@N...pl> napisał w wiadomości
news:di7oru$uqh$1@opal.futuro.pl...
> Witam
> Dostałam wczoraj sześć filetów z piersi dzikiej kaczki. Jeszcze nigdy tego
> nie robiłam poradżcie jakimś fajnym przepisem.
>
> pozdrawiam Magda

Witam.
Kiedyś w TV widziałem taki oto przepis, zapisałem bo mi się bardzo spodobał.
Robiłem go 2 razy i za każdym razem wychodziło przepysznie. Polecam gorąco.
PS należy zwrócić uwagę aby za długo nie smażyć kaczych piersi (max 20 min)
po potem będą twarde. To tak jak z jajkiem :-)

" Przepis:

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pół kostki masła i po stopieniu dodajemy
drobno posiekaną cebulkę. Na małym ogniu dusimy.
Na drugą patelnię wrzucamy drugą połówkę masła i po stopieniu kładziemy
piersi z kaczki. Patrząc co kilka chwil przekładamy i na wolnym ogniu
smażymy.
Wcześniej jednak należy kacze piersi "namoczyć" w oliwie z oliwek, narzeć
solą i pieprzem.
Następnie do patelni gdzie dusi się cebulka, dodajemy wcześniej dokładne
umyte, pokrojone w cienkie paseczki bez białego spodu - skórki z pomarańczy
oraz cytryny. Mieszamy, żeby się nie przypaliło. Chwilę czekamy i dolewamy
do tej cebulki na maśle i skórek z cytrusów wino musujące 1/2 wytrawne.
Dolewamy wino raczej dużo bo i tak podczas gotowania połowa musi odparować.
Mieszamy aż to zmiękczenia skórek cytrusowych.
Wina także dolewamy troszkę a raczej polewamy piersi z kaczki i przykrywamy
na 15 do 20 minut - tak a by mięso nie stwardniało więc trzeba pilnować tego
czasu duszenia się kaczki.
Gdy skórki są już miękkie należy dodać wcześniej przygotowane zagęszczenie
składające się z: do soku wyciśniętego z całej, jednej pomarańczy
zmieszanego z sokiem wyciśniętym z połówki cytryny dodajemy mąki tak aby
było lekko gęstawe. Po czym dodajemy powoli do patelni gdzie są już skórki i
mieszamy aż do zgęstnienia sosu.
Gdy kaczka już jest miękka czyli po 15/20 minutach wykładamy i kroimy po
przekątnej na średniej grubości plastry. Wykładamy te plastry na talerz,
obok kładziemy dokładnie obrane ćwiartki pomarańczy(bez białych skórek) i
polewamy sosem. "


Pozdrawiam
--
**** Usuń co zbędne z adresu ****
pologk[MaUpa]wp(kropka)pl
=========================


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2005-10-08 12:31:24

Temat: Re: Piersi z dzikiej kaczki
Od: "onet" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


> Dostałam wczoraj sześć filetów z piersi dzikiej kaczki. Jeszcze nigdy
> tego nie robiłam poradżcie jakimś fajnym przepisem.
>
> pozdrawiam Magda

uważaj bo może mieć ptasia grypę
az

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

alembik, destylacja i Makłowicz
ciasto na pizze raz jeszcze
co z pigwy?
Czy wódka się starzeje ?
Dorsz świeżutki :-)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »