Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.nask.pl!new
s.germany.com!newsfeed01.sul.t-online.de!t-online.de!newsfeed01.chello.at!newsf
eed02.chello.at!news.chello.pl.POSTED!not-for-mail
From: "Kri$" <u...@l...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <di7oru$uqh$1@opal.futuro.pl>
Subject: Re: Piersi z dzikiej kaczki
Date: Sat, 8 Oct 2005 13:02:42 +0200
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
Message-ID: <3bdef$4347a745$540ae3bf$16607@news.chello.pl>
X-Complaints-To: a...@c...pl
Organization: chello.pl
Lines: 50
NNTP-Posting-Host: 84.10.227.191 (84.10.227.191)
NNTP-Posting-Date: Sat, 08 Oct 2005 13:02:29 +0200
X-Trace: 3bdef4347a745f1af461a16607
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:249601
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Meg" <m...@N...pl> napisał w wiadomości
news:di7oru$uqh$1@opal.futuro.pl...
> Witam
> Dostałam wczoraj sześć filetów z piersi dzikiej kaczki. Jeszcze nigdy tego
> nie robiłam poradżcie jakimś fajnym przepisem.
>
> pozdrawiam Magda
Witam.
Kiedyś w TV widziałem taki oto przepis, zapisałem bo mi się bardzo spodobał.
Robiłem go 2 razy i za każdym razem wychodziło przepysznie. Polecam gorąco.
PS należy zwrócić uwagę aby za długo nie smażyć kaczych piersi (max 20 min)
po potem będą twarde. To tak jak z jajkiem :-)
" Przepis:
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pół kostki masła i po stopieniu dodajemy
drobno posiekaną cebulkę. Na małym ogniu dusimy.
Na drugą patelnię wrzucamy drugą połówkę masła i po stopieniu kładziemy
piersi z kaczki. Patrząc co kilka chwil przekładamy i na wolnym ogniu
smażymy.
Wcześniej jednak należy kacze piersi "namoczyć" w oliwie z oliwek, narzeć
solą i pieprzem.
Następnie do patelni gdzie dusi się cebulka, dodajemy wcześniej dokładne
umyte, pokrojone w cienkie paseczki bez białego spodu - skórki z pomarańczy
oraz cytryny. Mieszamy, żeby się nie przypaliło. Chwilę czekamy i dolewamy
do tej cebulki na maśle i skórek z cytrusów wino musujące 1/2 wytrawne.
Dolewamy wino raczej dużo bo i tak podczas gotowania połowa musi odparować.
Mieszamy aż to zmiękczenia skórek cytrusowych.
Wina także dolewamy troszkę a raczej polewamy piersi z kaczki i przykrywamy
na 15 do 20 minut - tak a by mięso nie stwardniało więc trzeba pilnować tego
czasu duszenia się kaczki.
Gdy skórki są już miękkie należy dodać wcześniej przygotowane zagęszczenie
składające się z: do soku wyciśniętego z całej, jednej pomarańczy
zmieszanego z sokiem wyciśniętym z połówki cytryny dodajemy mąki tak aby
było lekko gęstawe. Po czym dodajemy powoli do patelni gdzie są już skórki i
mieszamy aż do zgęstnienia sosu.
Gdy kaczka już jest miękka czyli po 15/20 minutach wykładamy i kroimy po
przekątnej na średniej grubości plastry. Wykładamy te plastry na talerz,
obok kładziemy dokładnie obrane ćwiartki pomarańczy(bez białych skórek) i
polewamy sosem. "
Pozdrawiam
--
**** Usuń co zbędne z adresu ****
pologk[MaUpa]wp(kropka)pl
=========================
|