Data: 2005-10-08 11:02:42
Temat: Re: Piersi z dzikiej kaczki
Od: "Kri$" <u...@l...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Meg" <m...@N...pl> napisał w wiadomości
news:di7oru$uqh$1@opal.futuro.pl...
> Witam
> Dostałam wczoraj sześć filetów z piersi dzikiej kaczki. Jeszcze nigdy tego
> nie robiłam poradżcie jakimś fajnym przepisem.
>
> pozdrawiam Magda
Witam.
Kiedyś w TV widziałem taki oto przepis, zapisałem bo mi się bardzo spodobał.
Robiłem go 2 razy i za każdym razem wychodziło przepysznie. Polecam gorąco.
PS należy zwrócić uwagę aby za długo nie smażyć kaczych piersi (max 20 min)
po potem będą twarde. To tak jak z jajkiem :-)
" Przepis:
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pół kostki masła i po stopieniu dodajemy
drobno posiekaną cebulkę. Na małym ogniu dusimy.
Na drugą patelnię wrzucamy drugą połówkę masła i po stopieniu kładziemy
piersi z kaczki. Patrząc co kilka chwil przekładamy i na wolnym ogniu
smażymy.
Wcześniej jednak należy kacze piersi "namoczyć" w oliwie z oliwek, narzeć
solą i pieprzem.
Następnie do patelni gdzie dusi się cebulka, dodajemy wcześniej dokładne
umyte, pokrojone w cienkie paseczki bez białego spodu - skórki z pomarańczy
oraz cytryny. Mieszamy, żeby się nie przypaliło. Chwilę czekamy i dolewamy
do tej cebulki na maśle i skórek z cytrusów wino musujące 1/2 wytrawne.
Dolewamy wino raczej dużo bo i tak podczas gotowania połowa musi odparować.
Mieszamy aż to zmiękczenia skórek cytrusowych.
Wina także dolewamy troszkę a raczej polewamy piersi z kaczki i przykrywamy
na 15 do 20 minut - tak a by mięso nie stwardniało więc trzeba pilnować tego
czasu duszenia się kaczki.
Gdy skórki są już miękkie należy dodać wcześniej przygotowane zagęszczenie
składające się z: do soku wyciśniętego z całej, jednej pomarańczy
zmieszanego z sokiem wyciśniętym z połówki cytryny dodajemy mąki tak aby
było lekko gęstawe. Po czym dodajemy powoli do patelni gdzie są już skórki i
mieszamy aż do zgęstnienia sosu.
Gdy kaczka już jest miękka czyli po 15/20 minutach wykładamy i kroimy po
przekątnej na średniej grubości plastry. Wykładamy te plastry na talerz,
obok kładziemy dokładnie obrane ćwiartki pomarańczy(bez białych skórek) i
polewamy sosem. "
Pozdrawiam
--
**** Usuń co zbędne z adresu ****
pologk[MaUpa]wp(kropka)pl
=========================
|