| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-02-16 10:31:50
Temat: Pikantne matiesy KOZACKIEDobre po godzinie, ale lepsze po dobie...
Wiaderko filetów w solance.
Keczup łagodny
Musztarda francuska
Szczypta wiórków z orzeszka muszkatołowego
Szczypta imbiru
Papryka mielona słodka
Papryka mielona ostra
Olej
Wino czerwone
Koncentrat pomidorowy
Sok z cytryny
Śledzie wymyć z solanki, krótko wymoczyć, mają pozostać lekko słone. Na
olej nasypać dwie łyżeczki czerwonej mielonej papryki słodkiej i pół
łyżeczki ostrej, zrobić wyciąg koloru, uważając, aby nie skarmelizować,
dodać dwie łyżki koncentratu pomidorowego, lekko zasmażyć. Dodać cztery
łyżki keczupu i łyżkę musztardy francuskiej, mieszając poddusić, wlać pół
szklanki wina, wyspać wiórki gałki muszkatołowej i imbir mielony, zagotować,
dodać do smaku soku z cytryny.
Filety ułożyć warstwami "na krzyż" w rondelku lub patelence z gorącym
sosem, postawić na palnik i krótko zagotować. Pozostawić do ostygnięcia.
Wystygnięte przykryć pokrywką i wstawić do chłodziarki.
Podawać do chleba i czystej wódki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-02-16 22:31:04
Temat: Re: Pikantne matiesy KOZACKIE
Panslavista wrote:
> Dobre po godzinie, ale lepsze po dobie...
>
> Keczup łagodny
> Musztarda francuska
> Koncentrat pomidorowy
> Sok z cytryny
Dzieki, teraz juz wiem skad wziela sie nazwa kozackie matiesy.
W/w to sa skladniki ktore od niepamietnych czasow byly dostepne w kazdej ilosci
w kazdym kozackim chutorze.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |