« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2012-02-04 08:56:23
Temat: Re: Pilnie poproszę...W dniu 2012-02-03 22:40, Veronika pisze:
> pysznosciowa watrobke wieprzowa
Ja czasem robię wątróbkę w wersji dla nie lubiących wątróbki. Zeszkloną
na maśle cebulkę łączę z pokrojonym w (większą nieco) kostkę jabłkiem
potem wrzucam do garnuszka. Wątróbkę wcześniej wymoczoną w mleku, kroję
na mniejsze kawałki, obtaczam w mące, potem podsmażam króciutko (do
ścięcia się zewnętrznej warstwy). Wrzucam teraz do garnuszka wątróbkę
dolewam nieco przegotowanej wody, dodaję liścia laurowego, pieprzu,
ziela angielskiego, majeranku, duszę, solę, jeszcze parę minut i żrę z
pieczonymi ziemniaczkami ;)
Idę do sklepu po wątróbkę
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2012-02-04 13:06:59
Temat: Re: Pilnie poproszę...W dniu 2012-02-03 22:40, Veronika pisze:
> o przepis na pysznosciowa watrobke wieprzowa i kurczacza. Dziekuje.
Pewnie się spóźniłam, ale na wszelki wypadek podam swój sposób. Ja
uwielbiam wątróbkę drobiową z jabłkami. Najpierw podsmażam wątróbkę
(solę i pieprzę oczywiście na końcu, kiedy już jest usmażona), a potem
wrzucam na patelnię pokrojoną w piórka cebulę i pokrojone w księżyce
kwaśne jabłka. Posypuję majerankiem i duszę pod przykryciem aż do
zmięknięcia jabłek. Najlepiej smakuje z bagietką.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2012-02-04 14:10:53
Temat: Re: Pilnie poproszę...Veronika pisze:
> o przepis na pysznosciowa watrobke wieprzowa i kurczacza. Dziekuje.
Już za późno, ale podam i ja swój przepis.
Oczyszczoną, umytą wątróbkę obtaczam w mące, cebulę (duuużo cebuli)
kroję w piórka. Na rozgrzany olej wrzucam wątróbkę, przykrywam pokrywką,
po chwili mieszam, znowu przykrywam, chwilę obsmażam, dodaję cebulę,
kiedy cebula się ładnie zezłoci gotowa jest i wątróbka.
Wyjmuję na talerz, solę bezpośrednio na talerzu, jem z białym pieczywem.
Wątróbka jest mięciutka w środku a z zewnątrz przyrumieniona, a cebula
dopełnia smaku. Żadnych przypraw innych niż sól do wątróbki nie daję i
nie duszę jej w żadnym płynie.
--
Paulinka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2012-02-04 14:36:24
Temat: Re: Pilnie poproszę...A, i jeszcze jedna wersja wątróbki wieprzowej - bez mąki, niewielkie
kawałki obtoczone dużą ilością przypraw ziołowych /dowolnie -
rozmaryn, majeranek, tłuczona kolendra, tymianek... - ma się utworzyć
panierka ziołowa/ i usmażone bez cebuli. Pyszna nawet na zimno.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2012-02-04 16:03:10
Temat: Re: Pilnie poproszę...Dnia 2012-02-04 15:10, niebożę Paulinka wylazło do ludzi i marudzi:
> Veronika pisze:
>> o przepis na pysznosciowa watrobke wieprzowa i kurczacza. Dziekuje.
>
> Już za późno, ale podam i ja swój przepis.
> Oczyszczoną, umytą wątróbkę obtaczam w mące, cebulę (duuużo cebuli)
> kroję w piórka. Na rozgrzany olej wrzucam wątróbkę, przykrywam pokrywką,
> po chwili mieszam, znowu przykrywam, chwilę obsmażam, dodaję cebulę,
> kiedy cebula się ładnie zezłoci gotowa jest i wątróbka.
> Wyjmuję na talerz, solę bezpośrednio na talerzu, jem z białym pieczywem.
> Wątróbka jest mięciutka w środku a z zewnątrz przyrumieniona, a cebula
> dopełnia smaku. Żadnych przypraw innych niż sól do wątróbki nie daję i
> nie duszę jej w żadnym płynie.
I świeżo mielony pieprz.
Qra
--
czytam i ubolewam, że mam rosół
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2012-02-04 16:45:28
Temat: Re: Pilnie poproszę...
Użytkownik "Veronika" <veronika_veronika@spam_op.pl> napisał w wiadomości
news:4f2c5456$0$1226$65785112@news.neostrada.pl...
>o przepis na pysznosciowa watrobke wieprzowa i kurczacza. Dziekuje.
Dziekuje Panstwu uprzejmie.
Zrobilam jednak jak zwykle.
Wyszla taka se. Niestety.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2012-02-04 16:50:38
Temat: Re: Pilnie poproszę...Dnia Sat, 4 Feb 2012 17:45:28 +0100, Veronika napisał(a):
> Użytkownik "Veronika" <veronika_veronika@spam_op.pl> napisał w wiadomości
> news:4f2c5456$0$1226$65785112@news.neostrada.pl...
>>o przepis na pysznosciowa watrobke wieprzowa i kurczacza. Dziekuje.
>
>
> Dziekuje Panstwu uprzejmie.
> Zrobilam jednak jak zwykle.
> Wyszla taka se. Niestety.
Stchórzyłaś, to masz :-PPP
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2012-02-04 16:55:07
Temat: Re: Pilnie poproszę...
Użytkownik "Veronika" <veronika_veronika@spam_op.pl> napisał w wiadomości
news:4f2c5456$0$1226$65785112@news.neostrada.pl...
>o przepis na pysznosciowa watrobke wieprzowa i kurczacza. Dziekuje.
To ja tez - za pozno.
Na watrobke z kurczaka.
To zaden przepis tylko sposob smazenia.
Na 300g watrobki z kurczaka.
Pol kostki masla, najlepiej w garnku. Patelnia nie spelni tego warunku
(smazenie watrobki na glebokim masle).
Na goracy tłuszcz wrzucic watrobkę.(bez maki bez soli bez cebuli) Na
głębokim tłuszczu watróbka nie przywiera do dna, nie trzeba jej zeskrobywać,
wystarczy od czasu do czasu przemieszać. Smazyc w tym masle az wierzchnia
warstwa bedzie lekko przypieczona, twarda.
Pozniej zalezy z czym ja sie je.
Ja jem tak
http://www.optymal-btw.aktis.i.p.pl/watr1.jpeg
Watróbka smażona na masle ma niesamowity smak.
Pozdrawiam
MarekF
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |