Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pilnie poproszę...

Grupy

Szukaj w grupach

 

Pilnie poproszę...

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 18


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2012-02-04 08:56:23

Temat: Re: Pilnie poproszę...
Od: u...@d...invalid szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-02-03 22:40, Veronika pisze:
> pysznosciowa watrobke wieprzowa

Ja czasem robię wątróbkę w wersji dla nie lubiących wątróbki. Zeszkloną
na maśle cebulkę łączę z pokrojonym w (większą nieco) kostkę jabłkiem
potem wrzucam do garnuszka. Wątróbkę wcześniej wymoczoną w mleku, kroję
na mniejsze kawałki, obtaczam w mące, potem podsmażam króciutko (do
ścięcia się zewnętrznej warstwy). Wrzucam teraz do garnuszka wątróbkę
dolewam nieco przegotowanej wody, dodaję liścia laurowego, pieprzu,
ziela angielskiego, majeranku, duszę, solę, jeszcze parę minut i żrę z
pieczonymi ziemniaczkami ;)

Idę do sklepu po wątróbkę

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2012-02-04 13:06:59

Temat: Re: Pilnie poproszę...
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-02-03 22:40, Veronika pisze:
> o przepis na pysznosciowa watrobke wieprzowa i kurczacza. Dziekuje.

Pewnie się spóźniłam, ale na wszelki wypadek podam swój sposób. Ja
uwielbiam wątróbkę drobiową z jabłkami. Najpierw podsmażam wątróbkę
(solę i pieprzę oczywiście na końcu, kiedy już jest usmażona), a potem
wrzucam na patelnię pokrojoną w piórka cebulę i pokrojone w księżyce
kwaśne jabłka. Posypuję majerankiem i duszę pod przykryciem aż do
zmięknięcia jabłek. Najlepiej smakuje z bagietką.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2012-02-04 14:10:53

Temat: Re: Pilnie poproszę...
Od: Paulinka <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Veronika pisze:
> o przepis na pysznosciowa watrobke wieprzowa i kurczacza. Dziekuje.

Już za późno, ale podam i ja swój przepis.
Oczyszczoną, umytą wątróbkę obtaczam w mące, cebulę (duuużo cebuli)
kroję w piórka. Na rozgrzany olej wrzucam wątróbkę, przykrywam pokrywką,
po chwili mieszam, znowu przykrywam, chwilę obsmażam, dodaję cebulę,
kiedy cebula się ładnie zezłoci gotowa jest i wątróbka.
Wyjmuję na talerz, solę bezpośrednio na talerzu, jem z białym pieczywem.
Wątróbka jest mięciutka w środku a z zewnątrz przyrumieniona, a cebula
dopełnia smaku. Żadnych przypraw innych niż sól do wątróbki nie daję i
nie duszę jej w żadnym płynie.

--

Paulinka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2012-02-04 14:36:24

Temat: Re: Pilnie poproszę...
Od: czeremcha <1...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

A, i jeszcze jedna wersja wątróbki wieprzowej - bez mąki, niewielkie
kawałki obtoczone dużą ilością przypraw ziołowych /dowolnie -
rozmaryn, majeranek, tłuczona kolendra, tymianek... - ma się utworzyć
panierka ziołowa/ i usmażone bez cebuli. Pyszna nawet na zimno.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2012-02-04 16:03:10

Temat: Re: Pilnie poproszę...
Od: Qrczak <q...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2012-02-04 15:10, niebożę Paulinka wylazło do ludzi i marudzi:
> Veronika pisze:
>> o przepis na pysznosciowa watrobke wieprzowa i kurczacza. Dziekuje.
>
> Już za późno, ale podam i ja swój przepis.
> Oczyszczoną, umytą wątróbkę obtaczam w mące, cebulę (duuużo cebuli)
> kroję w piórka. Na rozgrzany olej wrzucam wątróbkę, przykrywam pokrywką,
> po chwili mieszam, znowu przykrywam, chwilę obsmażam, dodaję cebulę,
> kiedy cebula się ładnie zezłoci gotowa jest i wątróbka.
> Wyjmuję na talerz, solę bezpośrednio na talerzu, jem z białym pieczywem.
> Wątróbka jest mięciutka w środku a z zewnątrz przyrumieniona, a cebula
> dopełnia smaku. Żadnych przypraw innych niż sól do wątróbki nie daję i
> nie duszę jej w żadnym płynie.

I świeżo mielony pieprz.

Qra
--
czytam i ubolewam, że mam rosół

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2012-02-04 16:45:28

Temat: Re: Pilnie poproszę...
Od: "Veronika" <veronika_veronika@spam_op.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Veronika" <veronika_veronika@spam_op.pl> napisał w wiadomości
news:4f2c5456$0$1226$65785112@news.neostrada.pl...
>o przepis na pysznosciowa watrobke wieprzowa i kurczacza. Dziekuje.


Dziekuje Panstwu uprzejmie.
Zrobilam jednak jak zwykle.
Wyszla taka se. Niestety.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2012-02-04 16:50:38

Temat: Re: Pilnie poproszę...
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sat, 4 Feb 2012 17:45:28 +0100, Veronika napisał(a):

> Użytkownik "Veronika" <veronika_veronika@spam_op.pl> napisał w wiadomości
> news:4f2c5456$0$1226$65785112@news.neostrada.pl...
>>o przepis na pysznosciowa watrobke wieprzowa i kurczacza. Dziekuje.
>
>
> Dziekuje Panstwu uprzejmie.
> Zrobilam jednak jak zwykle.
> Wyszla taka se. Niestety.

Stchórzyłaś, to masz :-PPP
--

XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2012-02-04 16:55:07

Temat: Re: Pilnie poproszę...
Od: "MarekF" <m...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Veronika" <veronika_veronika@spam_op.pl> napisał w wiadomości
news:4f2c5456$0$1226$65785112@news.neostrada.pl...
>o przepis na pysznosciowa watrobke wieprzowa i kurczacza. Dziekuje.
To ja tez - za pozno.
Na watrobke z kurczaka.
To zaden przepis tylko sposob smazenia.
Na 300g watrobki z kurczaka.
Pol kostki masla, najlepiej w garnku. Patelnia nie spelni tego warunku
(smazenie watrobki na glebokim masle).
Na goracy tłuszcz wrzucic watrobkę.(bez maki bez soli bez cebuli) Na
głębokim tłuszczu watróbka nie przywiera do dna, nie trzeba jej zeskrobywać,
wystarczy od czasu do czasu przemieszać. Smazyc w tym masle az wierzchnia
warstwa bedzie lekko przypieczona, twarda.
Pozniej zalezy z czym ja sie je.
Ja jem tak
http://www.optymal-btw.aktis.i.p.pl/watr1.jpeg
Watróbka smażona na masle ma niesamowity smak.
Pozdrawiam
MarekF

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Jaki automat?
koniec watkow oczywistych !!!
Jagnięcina marynowana pieczona.
Pychoty!
A' propos jaj

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »