« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-07-08 19:49:38
Temat: PischingerPischinger-fachowa nazwa , chodź ja używam po prostu wafle z przekładane
czekolada i niekoniecznie używam czekolady tylko nutelii i jest pyszne
Składniki:
- 1 opakowanie wafli tortowych,
- 2 czekolady gorzkie (200g - 65% kakao),
- 15 dkg cukru pudru,
- 1 opak. śmietanki,
- opcjonalnie: 10 dkg drobno zmielonych orzechów,
- 2-3 krople zapachu - rumowego lub migdałowego,
- ew. mały kieliszek dobrej brandy.
Jak przyrządzić?
1) Przygotować "kąpiel wodną". Na ogniu ustawić większy garnek z wodą. Na
nim umieścić mniejszy garnuszek, w którym będziemy mieszać naszą masę
czekoladową.
2) Do mniejszego garnuszka wlewamy śmietankę, dodajemy cukier puder.
Wkładamy pokruszoną czekoladę i łyżkę masła. Wszystko to mieszamy od czasu
do czasu. Gdy czekolada się rozpuści, mieszamy do chwili otrzymania
jednolitej masy. Dodać orzechy i podgrzewać jeszcze jakiś czas, aż masa
stanie się gęsta, jak dosyć gęsta śmietana. Po ostygnięciu dodajemy zapach
lub kieliszek brandy.
3) Wafle smarujemy tą masą po jednej stronie. Po posmarowaniu jednego, na
wierzchu kładziemy następny, który znowu smarujemy - aż do wyczerpania masy
czekoladowej. Ta ilość powinna wystarczyć na sute posmarowanie 5 wafli.
Przykrywamy czystym waflem.
4) Wafle powinny poleżeć w chłodzie i spokoju co najmniej 1h
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |