Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pizza - koncepcje

Grupy

Szukaj w grupach

 

Pizza - koncepcje

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 26


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2009-04-08 22:09:12

Temat: Re: Pizza - koncepcje
Od: "lemonka" <...@a...com> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Paulinka" <paulinka503@precz_ze_spamem.wp.pl> napisał w
wiadomości news:grj2t2$7pr$3@nemesis.news.neostrada.pl...

>
> , jak
> chce sie mieć fajnie przypieczone salami/wędlinę/bekon etc. to warto
je
> na pizzy położyć jako ostatnią warstwę, czyli bezpośrednio na ser.
>
A jeśli ser ma się tylko roztopić a nie wysuszyć, trzeba go kłaść po
upieczeniu pizzy. Tzn. piec pizzę bez sera a kiedy będzie gotowa -
rozłożyć ser, włożyć z powrotem do piekarnika, zamknąć i wyłączyć
piekarnik. Odczekać chwilę i wyjąć pizzę.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2009-04-09 06:13:14

Temat: Re: Pizza - koncepcje
Od: Bbjk <b...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

keighly pisze:

> Robiłam już mnóstwo rodzajów pizz. Nie żeby były złe, ale za każdym razem
> czegoś mi brakuje. I przede wszystkim mam problem ze zrobieniem grubego
> ciasta do pizzy, nigdy mi nie rośnie tylko zostaje cienkie, pomimo drożdży
> :(

Takie ma być, "pizza" na grubej bule to nie jest to, co najlepsze.
Oryginalna pizza jest na cienkim cieście, najlepiej do niej użyć
specjalnej mąki La Tua Farina, do kupienia w niektórych sklepach, u nas
PiP - do tej mąki już nie dodajemy drożdży, ale jeśli wolisz na grubym,
masz w sieci pełno przepisów. Zacznij od najprostszej, Margarity, a
potem dodawaj stopniowo, co lubisz.

Ważna jest temperatura pieca, ma być wysoka (najlepsze pizzerie pieką na
kamieniu), jakość dodanego sera (najlepsza mozarella buffala), świeże,
dojrzale na słońcu pomidory, świeża oliwa najlepszej jakości.

Tu możesz zobaczyć, jak wygląda fachowe przygotowanie ciasta przez
pizzaiolo w Desenzano del Garda:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/2696d088c7
f2a0f4.html
i mistrzowski wyrób (była przepyszna) - zwróć uwagę na brzegi ciasta,
przypominają podpłomyk i podwijają się do góry - tam niemal nie ma drożdży:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/c4f887b43c
c2b93f.html
--
Bbjk, Wesołych Świąt

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2009-04-09 06:17:53

Temat: Re: Pizza - koncepcje
Od: Bbjk <b...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Paulinka pisze:

> Alter ego Władka Łosia?

Władysław mimo swego kostycznego stylu był postacią niezwykle cenną na
tej grupie. Zna się na dobrej kuchni i historii kultury kulinarnej jak
mało kto, i chętnie dzielił się tą wiedzą. Bardzo szkoda, że zraził się
poziomem, jaki nastał tu od pewnego czasu.
--
BBjk

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2009-04-09 06:24:39

Temat: Re: Pizza - koncepcje
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Bbjk" <b...@g...pl> napisał w wiadomości
news:grk3v1$28t$1@inews.gazeta.pl...
> Paulinka pisze:
>
> > Alter ego Władka Łosia?
>
> Władysław mimo swego kostycznego stylu był postacią niezwykle cenną na
> tej grupie. Zna się na dobrej kuchni i historii kultury kulinarnej jak
> mało kto, i chętnie dzielił się tą wiedzą. Bardzo szkoda, że zraził się
> poziomem, jaki nastał tu od pewnego czasu.
> --
> BBjk

Wypraszam sobie, Łoś mnie zaczepiał dołaczając niejako do grupy
kałożerców napuszczanych na mnie przez niektórych członków tej grupy.
Mimo to szanuję jego wiedzę, choć spierałem się z nim, głównie na temat
nazewnictwa potraw.
Internet jest dla wszystkich.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2009-04-09 12:04:52

Temat: Re: Pizza - koncepcje
Od: Maciej Jastrzębski <p...@a...man.lublin.pl> szukaj wiadomości tego autora

Paulinka wrote:

> millo pisze:
>> Pizza to jest generalnie na cienkim cieście. Oryginalnie ciasto nie
>> zawiera prawie drożdży. Jak robisz na tzw. grubym to oczywiście wolno
>> ale nie nazywaj tego pizzą. Raczej: "wytrawny placek drożdzowy z
>> dodatkami". Unikniemy nieporozumień.
>
> Alter ego Władka Łosia?

Wyobrażasz sobie Władysława piszącego o "wytrawnym" placku drożdżowym? :)

--
#!perl -- Maciej "Pedro" Jastrzębski <M...@c...lublin.pl>
open(h,${$|})?$_=<h>.<h>:fwdmvgy;split??;$=-=$=;whil
e(!$S){$===43?exit:print$_
[$==unpack"x$?c",' !*"T1*K1OKD1*T1#1*m#Oi*/ODj1#N)*"E#I*"O*kn*/OkKE"1#N Ij*!'.
'K1Ij*kn*1l1I)Im!*i)"T*)"ND)(1* *h#)1IjN*+'];$?+=!$S}

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2009-04-09 20:18:05

Temat: Re: Pizza - koncepcje
Od: Paulinka <paulinka503@precz_ze_spamem.wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Bbjk pisze:
> Paulinka pisze:
>
>> Alter ego Władka Łosia?
>
> Władysław mimo swego kostycznego stylu był postacią niezwykle cenną na
> tej grupie. Zna się na dobrej kuchni i historii kultury kulinarnej jak
> mało kto, i chętnie dzielił się tą wiedzą. Bardzo szkoda, że zraził się
> poziomem, jaki nastał tu od pewnego czasu.

Nie neguję tego. Jego przepis na leczo jest wg mnie lepszy niż mojej
rodzicielki (a ta jest dla mnie guru jeżeli chodzi o kuchnię). Mam dwóch
braci szefów kuchni, oni są bardziej elastyczni i mniej autorytatywni w
swoich wypowiedziach. Gotowanie to sztuka i sztuką jest eksperymentowanie.

--

Paulinka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2009-04-09 20:19:26

Temat: Re: Pizza - koncepcje
Od: Paulinka <paulinka503@precz_ze_spamem.wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Maciej Jastrzębski pisze:
> Paulinka wrote:
>
>> millo pisze:
>>> Pizza to jest generalnie na cienkim cieście. Oryginalnie ciasto nie
>>> zawiera prawie drożdży. Jak robisz na tzw. grubym to oczywiście wolno
>>> ale nie nazywaj tego pizzą. Raczej: "wytrawny placek drożdzowy z
>>> dodatkami". Unikniemy nieporozumień.
>> Alter ego Władka Łosia?
>
> Wyobrażasz sobie Władysława piszącego o "wytrawnym" placku drożdżowym? :)

Nie :)

BTW pomimo tego, że mnie niejednokrotnie wkurzał, brakuje go tutaj.


--

Paulinka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2009-04-10 09:06:11

Temat: Re: Pizza - koncepcje
Od: "flower" <f...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Bbjk" <b...@g...pl> napisał w wiadomości
news:grk3v1$28t$1@inews.gazeta.pl...
> Paulinka pisze:
>
> > Alter ego Władka Łosia?
>
> Władysław mimo swego kostycznego stylu był postacią niezwykle cenną na
> tej grupie. Zna się na dobrej kuchni i historii kultury kulinarnej jak
> mało kto, i chętnie dzielił się tą wiedzą. Bardzo szkoda, że zraził się
> poziomem, jaki nastał tu od pewnego czasu.

To prawda.

--
"Żałuj za dowcipy, synu!"
Tytus, Romek i A'Tomek, ks. VIII


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2009-04-10 20:57:42

Temat: Re: Pizza - koncepcje
Od: JerzyN <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

flower pisze:
> Użytkownik "Bbjk" <b...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:grk3v1$28t$1@inews.gazeta.pl...
>> Paulinka pisze:
>>
>>> Alter ego Władka Łosia?
>> Władysław mimo swego kostycznego stylu był postacią niezwykle cenną na
>> tej grupie. Zna się na dobrej kuchni i historii kultury kulinarnej jak
>> mało kto, i chętnie dzielił się tą wiedzą. Bardzo szkoda, że zraził się
>> poziomem, jaki nastał tu od pewnego czasu.
>
> To prawda.

Odpowiem jak Pan slawi. Gwnoprawda.
Widocznie wyczerpały się mu pokłady wiedzy (co przy jego IQ
dopuszczającym do MENSY jest możliwe) lub nie ma dostępu do sieci.
;-)
--
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


20. Data: 2009-04-15 19:36:10

Temat: Re: Pizza - koncepcje
Od: "yapann" <y...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Paulinka" <paulinka503@precz_ze_spamem.wp.pl> napisał w
wiadomości news:grj3g7

>> ale nie nazywaj tego pizzą. Raczej: "wytrawny placek drożdzowy z
>> dodatkami". Unikniemy nieporozumień.

w końcu ktoś to powiedział.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

jaki robot TYLKO do wyrobu ciasta?
która earl grey ?
ciasto francuskie - warto robić samemu?
Przepisy na kaloryczne, kremowe ciasta
koszerne danie

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »