« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2009-04-08 20:15:54
Temat: Pizza - koncepcjeWitam,
Temat z pozoru banalny, a mi spędza sen z powiek.
Robiłam już mnóstwo rodzajów pizz. Nie żeby były złe, ale za każdym razem
czegoś mi brakuje. I przede wszystkim mam problem ze zrobieniem grubego
ciasta do pizzy, nigdy mi nie rośnie tylko zostaje cienkie, pomimo drożdży
:(
Ma ktoś jakiś szybko i sprawdzony sposób na dobrą pizzę na grubym cieście?
Pozdrawiam,
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2009-04-08 20:22:57
Temat: Re: Pizza - koncepcjekeighly pisze:
> Witam,
> Temat z pozoru banalny, a mi spędza sen z powiek.
>
> Robiłam już mnóstwo rodzajów pizz. Nie żeby były złe, ale za każdym razem
> czegoś mi brakuje. I przede wszystkim mam problem ze zrobieniem grubego
> ciasta do pizzy, nigdy mi nie rośnie tylko zostaje cienkie, pomimo drożdży
> :(
>
> Ma ktoś jakiś szybko i sprawdzony sposób na dobrą pizzę na grubym cieście?
350g mąki
15g drożdży
3 łyżki oliwy
łyżeczka cukru
3/4 szkl. wody
1/2 łyżeczki soli
Drożdże rozprowadzić z łyżeczką cukru i kilkoma łyżkami ciepłej wody,
wlać do mąki, posolić. Dolewając po trochu wody zagniatać ciasto. Pod
koniec wyrabiania dodać oliwę. Odstawić do wyrośnięcia.
Rośnie bardzo ładnie. Sprawdzony przeze mnie wielokrotnie przepis.
--
Paulinka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2009-04-08 20:38:59
Temat: Re: Pizza - koncepcjePaulinka pisze:
> 350g mąki
> 15g drożdży
> 3 łyżki oliwy
> łyżeczka cukru
> 3/4 szkl. wody
> 1/2 łyżeczki soli
Robię dokładnie wg takiego samego przepisu (NB z gazetki "Karmimy
malucha" ;) ).
Teraz robię najczęściej już "na oko", np. kiedy robię dla większej
liczby osób.
Żeby ciasto ładnie urosło, najlepiej po pierwsze - nie rozwałkowywać go
zbytnio, po drugie - kłaść podsmażone dodatki (zwłaszcza pieczarki,
pomidory, cebulę), żeby już nie wydzielały tyle wody na cieście.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2009-04-08 20:44:37
Temat: Re: Pizza - koncepcjemedea pisze:
> Paulinka pisze:
>
>> 350g mąki
>> 15g drożdży
>> 3 łyżki oliwy
>> łyżeczka cukru
>> 3/4 szkl. wody
>> 1/2 łyżeczki soli
>
> Robię dokładnie wg takiego samego przepisu (NB z gazetki "Karmimy
> malucha" ;) ).
A ja wzięłam przepis z p.r.k. :)
> Teraz robię najczęściej już "na oko", np. kiedy robię dla większej
> liczby osób.
>
> Żeby ciasto ładnie urosło, najlepiej po pierwsze - nie rozwałkowywać go
> zbytnio,
Wystarczy tylko troszkę spłaszczyć, a resztę palcami w foremce wyrównać.
po drugie - kłaść podsmażone dodatki (zwłaszcza pieczarki,
> pomidory, cebulę), żeby już nie wydzielały tyle wody na cieście.
Pieczarki przede wszystkim, bo najbardziej puszczają sok. Dodatkowo, jak
chce sie mieć fajnie przypieczone salami/wędlinę/bekon etc. to warto je
na pizzy położyć jako ostatnią warstwę, czyli bezpośrednio na ser.
--
Paulinka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2009-04-08 20:49:42
Temat: Re: Pizza - koncepcjePaulinka pisze:
> A ja wzięłam przepis z p.r.k. :)
To pewnie ja podawałam ;)
> Wystarczy tylko troszkę spłaszczyć, a resztę palcami w foremce wyrównać.
No, ja zwykle tak właśnie robię. Chyba że na wielką blachę robię, to
wtedy wałkuję. Zresztą ja wolę cienkie ciasto.
> Pieczarki przede wszystkim, bo najbardziej puszczają sok. Dodatkowo, jak
> chce sie mieć fajnie przypieczone salami/wędlinę/bekon etc. to warto je
> na pizzy położyć jako ostatnią warstwę, czyli bezpośrednio na ser.
Ja ostatnio gustuję w pizzy serowej. Natomiast dla Mai jest wersja
superoszczędna, bo ona tylko pieczarki, oliwki, paprykę i keczup na
pizzy toleruje, sera nie ma prawa nawet skapnąć. ;)
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2009-04-08 20:54:47
Temat: Re: Pizza - koncepcjemedea pisze:
> Paulinka pisze:
>
>> A ja wzięłam przepis z p.r.k. :)
>
> To pewnie ja podawałam ;)
Być może :)
>> Pieczarki przede wszystkim, bo najbardziej puszczają sok. Dodatkowo,
>> jak chce sie mieć fajnie przypieczone salami/wędlinę/bekon etc. to
>> warto je na pizzy położyć jako ostatnią warstwę, czyli bezpośrednio na
>> ser.
>
> Ja ostatnio gustuję w pizzy serowej. Natomiast dla Mai jest wersja
> superoszczędna, bo ona tylko pieczarki, oliwki, paprykę i keczup na
> pizzy toleruje, sera nie ma prawa nawet skapnąć. ;)
U mnie za to pizza podzielona na 3 kawałki. Misiek nie lubi papryki i
oliwek, TŻ sera pleśniowego, a Maciek pizzy nie je w ogóle ;)
--
Paulinka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2009-04-08 20:57:47
Temat: Re: Pizza - koncepcjePizza to jest generalnie na cienkim cieście. Oryginalnie ciasto nie
zawiera prawie drożdży. Jak robisz na tzw. grubym to oczywiście wolno
ale nie nazywaj tego pizzą. Raczej: "wytrawny placek drożdzowy z
dodatkami". Unikniemy nieporozumień.
--
millo
Człowiek ma tylko jedną broń do walki ze swoimi pomyłkami
- własny rozum
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2009-04-08 21:02:03
Temat: Re: Pizza - koncepcjemillo pisze:
> Pizza to jest generalnie na cienkim cieście. Oryginalnie ciasto nie
> zawiera prawie drożdży. Jak robisz na tzw. grubym to oczywiście wolno
> ale nie nazywaj tego pizzą. Raczej: "wytrawny placek drożdzowy z
> dodatkami". Unikniemy nieporozumień.
Alter ego Władka Łosia?
--
Paulinka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2009-04-08 21:20:50
Temat: Re: Pizza - koncepcje> ale nie nazywaj tego pizzą. Raczej: "wytrawny placek drożdzowy z
> dodatkami". Unikniemy nieporozumień.
No to może Focaccia :)
pozdrawiam
leku
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2009-04-08 21:56:59
Temat: Re: Pizza - koncepcjeDnia Wed, 08 Apr 2009 22:57:47 +0200, millo napisał(a):
> Pizza to jest generalnie na cienkim cieście. Oryginalnie ciasto nie
> zawiera prawie drożdży. Jak robisz na tzw. grubym to oczywiście wolno
> ale nie nazywaj tego pizzą. Raczej: "wytrawny placek drożdzowy z
> dodatkami". Unikniemy nieporozumień.
To właśnie chciałam napisać.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |