Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia ciasto francuskie - warto robić samemu?

Grupy

Szukaj w grupach

 

ciasto francuskie - warto robić samemu?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 12


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2009-04-07 20:58:35

Temat: ciasto francuskie - warto robić samemu?
Od: ania_678 <a...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

Witam serdecznie wielbicieli kuchni! :)

Proszę o poradę w następującej kwestii: od dłuższego czasu zabieram
się do wypieku ogromnej ilości rogalików i innych najprzeróżniejszych
przysmaków z ciasta francuskiego (którego nigdy wcześniej nie
przygotowywałam). Przed klasycznym zakupem w sklepie /supermarkecie/
powstrzymuje mnie nieufność do wszystkiego co "gotowe". Czy ktoś z Was
przygotowywał już sam to ciasto? Czy czasochłonność jest
rekompensowana przez smak (albo cokolwiek innego)? A jak sprawa ma się
z ceną?

Bardzo proszę o rzetelne odpowiedzi.

Pozdrawiam

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2009-04-07 21:04:44

Temat: Re: ciasto francuskie - warto robić samemu?
Od: Ludek Vasta <q...@X...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

ania_678 wrote:
> Czy ktoś z Was
> przygotowywał już sam to ciasto?

Do srodkowoeuropejskiego ciasta "sztrudel" uzywam takie oto ciasto
fracuskie-like:

40 dag mąki, równa łyżeczka soli, 2 żółtka, 200 ml mleka, kostka
twardego tłuszczu (nie margaryny, używam Plantę)
Wszystko wymieszać, wychłodzony tłuszcz zetrzeć na grubych oczkach,
dobrze wyrobić i na przynajmniej pół godziny dać do lodówki.

Ludek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2009-04-07 23:23:08

Temat: Re: ciasto francuskie - warto robić samemu?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 7 Apr 2009 13:58:35 -0700 (PDT), ania_678 napisał(a):

> Witam serdecznie wielbicieli kuchni! :)
>
> Proszę o poradę w następującej kwestii: od dłuższego czasu zabieram
> się do wypieku ogromnej ilości rogalików i innych najprzeróżniejszych
> przysmaków z ciasta francuskiego (którego nigdy wcześniej nie
> przygotowywałam). Przed klasycznym zakupem w sklepie /supermarkecie/
> powstrzymuje mnie nieufność do wszystkiego co "gotowe". Czy ktoś z Was
> przygotowywał już sam to ciasto? Czy czasochłonność jest
> rekompensowana przez smak (albo cokolwiek innego)? A jak sprawa ma się
> z ceną?
>
> Bardzo proszę o rzetelne odpowiedzi.
>
> Pozdrawiam

Po co Ci koniecznie francuskie? Kiedyś robiłam parę razy, ale półfrancuskie
śmietanowe jest boskie, więc francuskie classic mam w głebokim poważaniu od
tj pory.

Mój przepis (bez jajek!!!):

250 g masła
tyle samo mąki
śmietana kwaśna gęsta ile się wmiesza - dla uzyskania lepkości nie za dużej
sól - szczypta spora (jakieś ćwierć łyżeczki)
cukier puder - 2 łyżeczki łagodnie czubate

Masło dosyć twarde zetrzeć na tarce (wprost do miski z mąką) na najgrubsze
wiórki, delikatnie "przesypać" wiórki mąką aby się rozdzieliły, mieszając
czymś delikatnie.
Wsypać cukier puder i sól, dodać śmietanę porcjami, zagniatając ciasto
zimną dłonią (chłodzę dłoń na kostce czegoś zamrożonego). Jak najkrócej
zagniatac, tyle tylko, aby wszystko się połączyło w jedną całość, niezbyt
lepką. Włożyć do lodówki na godzinę.
Wałować. Nadziewać lub nie, posmarować jajkiem. Upiec. Posypać cukrem
pudrem.

Ciasto to bez posypywania cukrem pudrem jest dobre na paszteciki, trzeba
tylko dać połowę cukru pudru.
Jest listkujące i delikatne, ponieważ bez jajek.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2009-04-08 02:35:05

Temat: Re: ciasto francuskie - warto robić samemu?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "ania_678" <a...@g...com> napisał w wiadomości
news:2ed3d9b3-7a02-444a-a4dd-21c845c49b3e@n20g2000vb
a.googlegroups.com...
Witam serdecznie wielbicieli kuchni! :)

Proszę o poradę w następującej kwestii: od dłuższego czasu zabieram
się do wypieku ogromnej ilości rogalików i innych najprzeróżniejszych
przysmaków z ciasta francuskiego (którego nigdy wcześniej nie
przygotowywałam). Przed klasycznym zakupem w sklepie /supermarkecie/
powstrzymuje mnie nieufność do wszystkiego co "gotowe". Czy ktoś z Was
przygotowywał już sam to ciasto? Czy czasochłonność jest
rekompensowana przez smak (albo cokolwiek innego)? A jak sprawa ma się
z ceną?

Bardzo proszę o rzetelne odpowiedzi.

Pozdrawiam

Warto, jeżeli masz dobre prawdziwe masło.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2009-04-08 06:46:20

Temat: Re: ciasto francuskie - warto robić samemu?
Od: Bbjk <b...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

ania_678 pisze:

> Proszę o poradę w następującej kwestii: od dłuższego czasu zabieram
> się do wypieku ogromnej ilości rogalików i innych najprzeróżniejszych
> przysmaków z ciasta francuskiego (którego nigdy wcześniej nie
> przygotowywałam).

Najlepsze z niego będą rurki z kremem, "świńskie uszka", paszteciki, czy
ciasto na vol-au-vent.

Przed klasycznym zakupem w sklepie /supermarkecie/
> powstrzymuje mnie nieufność do wszystkiego co "gotowe". Czy ktoś z Was
> przygotowywał już sam to ciasto?

Tak.

Czy czasochłonność jest
> rekompensowana przez smak (albo cokolwiek innego)?

Tak, to najbardziej delikatne i wykwintne z wszystkich ciast. Opis jest
bardziej skomplikowany, niż samo wykonanie. Warto spróbować zrobić, ma
też tę zaletę, ze jeśli stosuje się dokładnie do przepisu, zawsze się uda.

A jak sprawa ma się
> z ceną?

Składniki ciasta francuskiego to woda, mąka i masło - więc koszt nie
jest duży, jeśli nie liczyć pracy. Masło musi być bardzo dobre, tłuste i
świeże, to warunek podstawowy.

Wypróbowany sposób (są i inne):
Składniki:50 dag mąki, 1/4 szklanki wody, troszkę soli (ciasto jak na
kluski, czy pierogi), 10 dag mąki, 55 dag masła najlepszego (ciasto maślane)

1.Z mąki, soli i wody zagnieść ciasto jak na pierogi, szybko wyrobić, by
było zwarte i gładkie,uformować kulę, naciąć ja jak kajzerkę i dać na 15
min. do lodówki.

2. Zimne masło zagnieść schłodzonymi w ziemnej wodzie rękami z mąką,
uformować kulę, do lodówki na 15-20 min.

3. Ciasto "kluskowe" rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy czy
kamiennym blacie (ja tak robię, ma tę zaletę, że zimny) na prostokąt o
wymiarach 30x50 cm.

4. Ciasto maślane przykryć pergaminem i rozwałkować przez niego na
prostokąt 22x 25 cm.

5. Prostokąt maślany położyć na lewej połowie prostokąta kluskowego i
brzegi wokół posmarować wodą.

6. Wolną część ciasta kluskowego złożyć na prostokącie maślanym i dobrze
przycisnąć brzegi.

7. ciasto wałkuj na zmianę z góry w dół i z lewa na prawą, aż osiągniesz
prostokąt 30x60 cm.

8. 20 cm lewej połowy ciasta złożyć do środka i przykryć 20 cm prawej
strony ciasta. Tak przygotowane ciasto zawinąć luźno papierem
pergaminowym i na 20 min. do lodówki.

9. Po wyjęciu z lodówki rozwałkować ponownie na zmianę z góry w dół i z
lewa na prawą na prostokąt 30x60 cm, zewnętrzne części placka poskładać
do środka na szerokość 15 cm tak, by brzegi niemal się stykały w środku
i złożyć ciasto jeszcze raz na pół. Ponownie w pergamin i na 20 minut do
lodówki.

10. po ostatnim złożeniu ciasto ma wymiary 15x30 cm, znów je
rozwałkujemy, wkładamy do blachy opłukanej zimną wodą i do lodówki, a
jak sie nie mieści, w inne chłodne miejsce na 20 min. Spłukanie woda
jest konieczne, by podczas pieczenia wytworzyła się para.

11. Pieczemy w temp. co najmniej 220 stopni, takie ciasto znosi dobrze
wysoką temp, bo nie zawiera jajek ani cukru, w niższej wypłynie masło,
zamiast listkować.

12. Po upieczeniu od razu zdejmujemy ciasto (ciastka) z blachy.

Podczas wałkowania istotne są te dwa kierunki, by potem w trakcie
pieczenia równomiernie się kurczyło. Wycinamy pożądane kształty ostrym
nożem lub radełkiem, bo inaczej skleją się brzegi i nie wyrośnie podczas
pieczenia.
Jeśli używasz ciasta do wykładania foremek lub tortownicy, należy
najpierw je pociąć na paski, luźno zagnieść i rozwałkować, jednak wtedy
ciasto ma mniej listkową strukturę. Najsmaczniejsze jest świeże, jeszcze
ciepłe, można je odgrzewać, nie traci na wartości ani smaku.

Wystraszyłam Cię?
Jest z tym trochę pracy, jednak od czasu do czasu, od wielkiego dzwonu
warto nie iść na łatwiznę i zrobić coś, co już niemal zanika we
współczesnych kuchniach, a przetrwało w przepisach naszych babć.
--
BBjk



















› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2009-04-08 16:50:05

Temat: Re: ciasto francuskie - warto robić samemu?
Od: "lemonka" <...@a...com> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "ania_678" <a...@g...com> napisał w wiadomości
news:2ed3d9b3-7a02-444a-a4dd-21c845c49b3e@n20g2000vb
a.googlegroups.com.
..
Witam serdecznie wielbicieli kuchni! :)

Proszę o poradę w następującej kwestii: od dłuższego czasu zabieram
się do wypieku ogromnej ilości rogalików i innych najprzeróżniejszych
przysmaków z ciasta francuskiego (którego nigdy wcześniej nie
przygotowywałam). Przed klasycznym zakupem w sklepie /supermarkecie/
powstrzymuje mnie nieufność do wszystkiego co "gotowe". Czy ktoś z Was
przygotowywał już sam to ciasto? Czy czasochłonność jest
rekompensowana przez smak (albo cokolwiek innego)? A jak sprawa ma się
z ceną?

Samodzielne wyjdzie ci taniej. Wszystko jedno - z masła czy z
margaryny, ale trzeba mieć nie tylko ogólne pojęcie o cieście
francuskim, 3 dni czasu i cierpliwość, by gotowy wyrób pięknie dzielił
się na listki a nie był półfrancuską bułą.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2009-04-08 17:37:38

Temat: Re: ciasto francuskie - warto robić samemu?
Od: ania_678 <a...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

> Warto, jeżeli masz dobre prawdziwe masło.

Dobre - no właśnie, wszystkie o tym wspominacie - to znaczy jakie? Mam
na myśli konkretny przykład, wiem, że może nie powinnam pytać o firmę,
no ale cóż... o to mi właśnie chodzi :)

> Wystraszyłam Cię?
> Jest z tym trochę pracy, jednak od czasu do czasu, od wielkiego dzwonu
> warto nie iść na łatwiznę i zrobić coś, co już niemal zanika we
> współczesnych kuchniach, a przetrwało w przepisach naszych babć.

Chyba jednak tym razem ograniczę się do kupionego ciasta. Ale powyższe
przepisy na pewno się przydadzą. Przy lepszym piecu nie omieszkam
spróbować i ćwiczyć aż do perfekcji. Przecież nie ma nic lepszego niż
francuskiego rogaliki z dżemem na śniadanie...

> Samodzielne wyjdzie ci taniej.

To chciałam usłyszeć :)

> Wszystko jedno - z masła czy z
> margaryny, ale trzeba mieć nie tylko ogólne pojęcie o cieście
> francuskim, 3 dni czasu i cierpliwość, by gotowy wyrób pięknie dzielił
> się na listki a nie był półfrancuską bułą.

W moim wykonaniu pewnie skończy się na półfrancuskiej bule.

Czy ktoś mógłby mi podać orientacyjny koszt takiego gotowego ciasta?
(wiem, że mogę poszperać w Google, ale skoro już o tym mowa...)
Gdzie najlepiej kupić?

Pozdrawiam

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2009-04-08 17:43:15

Temat: Re: ciasto francuskie - warto robić samemu?
Od: Anaerto Beedwyn <a...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article
<1...@g...go
oglegroups.com>,
ania_678 <a...@g...com> wrote:

> > Warto, jeżeli masz dobre prawdziwe masło.
>
> Dobre - no właśnie, wszystkie o tym wspominacie - to znaczy jakie? Mam
> na myśli konkretny przykład, wiem, że może nie powinnam pytać o firmę,
> no ale cóż... o to mi właśnie chodzi :)
>
> > Wystraszyłam Cię?
> > Jest z tym trochę pracy, jednak od czasu do czasu, od wielkiego dzwonu
> > warto nie iść na łatwiznę i zrobić coś, co już niemal zanika we
> > współczesnych kuchniach, a przetrwało w przepisach naszych babć.
>
> Chyba jednak tym razem ograniczę się do kupionego ciasta. Ale powyższe
> przepisy na pewno się przydadzą. Przy lepszym piecu nie omieszkam
> spróbować i ćwiczyć aż do perfekcji. Przecież nie ma nic lepszego niż
> francuskiego rogaliki z dżemem na śniadanie...
>
> > Samodzielne wyjdzie ci taniej.
>
> To chciałam usłyszeć :)
>
> > Wszystko jedno - z masła czy z
> > margaryny, ale trzeba mieć nie tylko ogólne pojęcie o cieście
> > francuskim, 3 dni czasu i cierpliwość, by gotowy wyrób pięknie dzielił
> > się na listki a nie był półfrancuską bułą.
>
> W moim wykonaniu pewnie skończy się na półfrancuskiej bule.
>
> Czy ktoś mógłby mi podać orientacyjny koszt takiego gotowego ciasta?
> (wiem, że mogę poszperać w Google, ale skoro już o tym mowa...)
> Gdzie najlepiej kupić?
W Carrefourze widziałem ciasto Bliklego, na maśle. Inne są robione na
margarynie. Wbrew temu co tu piszą, to istotna różnica w smaku.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2009-04-08 19:12:10

Temat: Re: ciasto francuskie - warto robić samemu?
Od: "lemonka" <...@a...com> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Anaerto Beedwyn" <a...@g...pl> napisał w wiadomości
news:anaerto-5DFAFC.19431508042009@news.onet.pl...

> W Carrefourze widziałem ciasto Bliklego, na maśle. Inne są robione na
> margarynie.

Waćpan chciał zadziwić nas naiwnością, czy dowcipem, bo w natłoku
przedświątecznego szaleństwa umknęła mi zdolność rozróżnienia?

> Wbrew temu co tu piszą, to istotna różnica w smaku.

Taaaaaa... Zwłaszcza, jeśli masło Bliklego leżało obok jakiegokolwiek
masła.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2009-04-08 19:24:49

Temat: Re: ciasto francuskie - warto robić samemu?
Od: Anaerto Beedwyn <a...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <grisud$9o8$1@inews.gazeta.pl>, "lemonka" <...@a...com> wrote:

> Użytkownik "Anaerto Beedwyn" <a...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:anaerto-5DFAFC.19431508042009@news.onet.pl...
>
> > W Carrefourze widziałem ciasto Bliklego, na maśle. Inne są robione na
> > margarynie.
>
> Waćpan chciał zadziwić nas naiwnością, czy dowcipem, bo w natłoku
> przedświątecznego szaleństwa umknęła mi zdolność rozróżnienia?
>
> > Wbrew temu co tu piszą, to istotna różnica w smaku.
>
> Taaaaaa... Zwłaszcza, jeśli masło Bliklego leżało obok jakiegokolwiek
> masła.

Spadaj idiotko. EOT

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Przepisy na kaloryczne, kremowe ciasta
koszerne danie
Tanie wina wytrawne
Czym zastąpić sześcienną kostkę rosołową?
JA I IKSELKA

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »